Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

İstanbul’a Yakın Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

göster / gizle

Marmara Bölgesi, Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş bölgesi olması nedeniyle İstanbul’a yakın gezilecek yerler arayan gezginlere pek çok seçenek sunuyor. Dört mevsim ziyaret edilebilen bu yerler, hafta sonu kaçamaklarından hoşlananlara hem doğayı tanıma hem de iş hayatının getirdiği olumsuzluklardan arınma olanağı tanıyor.

İstanbul’a Yakın Gezilecek Yerler Listesi

İstanbul’a yakın gezilecek yerler haritası
Haritayı büyütmek ve Google Haritalarda incelemek için tıklayın.

Listeyi hazırlarken elimden geldiğince İstanbul’dan ulaşımın kolay olduğu; kültürü, doğası ve tarihi ile sizleri memnun edecek yerleri seçmeye çalıştım.

Bu nedenle aşağıda sıraladığım yerlere gitmeden önce gezi anılarınızı ölümsüzleştirmek için mutlaka yanınıza fotoğraf makinenizi almanızı tavsiye ederim. Ayrıca Riva, Kefken, Kerpe, Ağva gibi Karadeniz kıyısındaki yerlerde deniz keyfi yapmayı düşünürseniz, güçlü akıntılara karşı dikkatli olmanızda fayda var.

1. Maşukiye, Sapanca

İstanbul’a yakın gezilecek yerler Maşukiye

İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesinde ilk sıraya Maşukiye, Sapanca ikilisini koymamın iki temel nedeni var. Bu nedenlerden ilki, Sapanca Gölü ile Kartepe arasında kurulu her iki yerleşimin doğasının da görülmeye değer güzellikte olması.

Özellikle doğayı keşfetmek için Maşukiye’deki patikalarda yürürken, bölge mimarisinin eskiden ne kadar zengin kültüre sahip olduğunu karşınıza çıkacak tarihi konakları gördüğünüzde anlayabilirsiniz. İkinci neden ise hem Sapanca’da hem de Maşukiye’de faaliyet gösteren alabalık çiftlikleri ve bunlara bağlı restoranlar.

Kiremitte alabalığı ile meşhur bu işletmelerin menüleri, damak çatlatan lezzetlerle dolu. Günübirlik kültür turları için ideal duraklar olan bu iki yerleşim İstanbul’a yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıkta.
•Sapanca Gezilecek Yerler
•Sapanca Konaklama Rehberi & Otel Tavsiyeleri
•Maşukiye Gezilecek Yerler
•Maşukiye Konaklama Rehberi & Otel Tavsiyeleri

2. Polonezköy

İstanbul’a yakın gezilecek yerler Polonezköy

İstanbul’a uzaklığı 15 kilometre olan Polonezköy, hafta sonu kaçamaklarından hoşlananlar için ideal bir yerleşim. Her mevsim ziyaretçilerine ayrı doğal güzellikler sunan köyde yapılabilecek aktivitelerin sınırı yok gibi duruyor.

Güne zengin bir kahvaltı ile başlayacağınız Leh köyünde at veya bisiklet üzerinde doğayı keşfedebilirsiniz. Arıcılık Müzesi ve hediyelik eşya stantlarını gezdikten sonra yorulursanız, bir hamağa uzanıp dinlenebilirsiniz.

İstanbul’un arka bahçesi sayılan köyde günün ilerleyen saatlerinde karnınız acıktığındaysa ev yapımı mezeler eşliğinde sevdiklerinizle lezzetli bir mangal ziyafeti çekebilirsiniz. Arada bölgeye özgü pastaların, tatlıların ve çöreklerin tadına bakmayı sakın unutmayın.

3. Ağva

istanbul çevresinde gezilecek yerler ağva

Tarih boyunca Hititler’den Osmanlılar’a kadar pek çok büyük uygarlığın geçiş yeri olmuş Ağva, sakin atmosferi aracılığıyla tatilcilere kentin getirdiği olumsuzluklardan kurtulma fırsatı veriyor.

İstanbul’dan büyük bölümü otoban olan 97 kilometrelik bir yolu aşarak ulaşabileceğiniz Ağva’ya özellikle yazın giderseniz, Göksu Deresi’nde veya Kilimli, Kadırga koylarında yüzebilirsiniz.

Olta balıkçılarının avlanabilecekleri çok sayıda mekâna ev sahipliği yapan beldenin tarihini tanımak için Gürlek Mağarası, Hisar Tepe, Sungurlu Mahallesi gibi yerleri gezebilirsiniz.

Patikalar aracılığıyla iç kısmındaki doğa harikası Saklı Göl’e ve Kurudere Şelalesi’ne ulaşabileceğiniz yerleşimde Yeşilçay’dan Kilimli Koyu’na uzanan yürüyüş rotasını denemenizi tavsiye ederim.
•Ağva Gezilecek Yerler
•Ağva’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

4. Şile

istanbul çevresinde gezilecek yerler şile

Karadeniz kıyısına kurulu Şile ile İstanbul arasında yaklaşık 60 kilometrelik mesafe bulunuyor. Bu sayede ilçe, hafta sonu yapılabilecek günübirlik kaçamaklar için ideal bir yer haline geliyor.

Karadeniz’den avlanan balıkların ve bereketli topraklarında yetiştirilen sebzelerin başarıyla harmanlandığı zengin mutfak kültürüne sahip kıyı yerleşimi yaz aylarında hareketliliği, kışınsa sakinliği sevenleri memnun eden bir yapıya sahip.

Şile Bezi ile meşhur ilçede gününüzü kaleyi, feneri, Kumbaba Tepesi’ni ve Akçakese Köyü’nü gezerek geçirebilirsiniz. Sebze yetiştiriciliğine meraklıysanız kasım ayında gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği’ne katılabilir, macera tutkunuysanız eğlencenin tadına İncekum Macera Parkı’nda varabilirsiniz.

5. Kıyıköy – Kırklareli

İstanbul’a yakın gezilecek yerler Kiyiköy Kırklareli

İstanbul’a yakın gezilecek yerler arayışında sizler için en önemli kriterler sessizlik ve zengin tarihi birikimse Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Kıyıköy de ilginizi çekebilir. Doğasının bakir kalmasında beldenin iki sit alanı arasında bulunuyor olmasının etkisi büyük.

Doğa fotoğrafçılarını sunduğu birbirinden güzel manzaralarla kendisine çeken yerleşimin kıyısı boyunca uzanan falezler denize girilebilecek, balık tutulabilecek pek çok plajı barındırıyor.

Esenler Otogarı’ndan kalkan araçlarla iki buçuk saatte ulaşabileceğiniz Kıyıköy, ayrıca dünyanın en eski taş oyma manastırlarından Aya Nikola başta olmak üzere sayısız tarihi kalıntıya ev sahipliği yapıyor.

6. Anadolu Kavağı

istanbul çevresinde gezilecek yerleranadolu kavağı

Uzun Boğaz ve Mehtap turlarının daimi durağı Anadolu Kavağı, kentin kaosundan kaçmak isteyenlere sakin bir ortam sunan, kendi halinde bir balıkçı kasabası.

Karadeniz ile İstanbul Boğazı’nın bağlantı noktasında Bizanslılar tarafından kurulan kasaba, birbirinden lezzetli deniz ürünlerini konuklarına sunan restoranları ile tanınıyor.

Hem denizin hem de ormanın havasını aynı anda soluyabileceğiniz Anadolu Kavağı’nda doğa yürüyüşü yaparken Midilli Ali Reis Camii ve Yoros Kalesi’ni gezme fırsatına sahip olabilirsiniz. Karadan ve denizden rahatça ulaşabileceğiniz kasabanın kent merkezine uzaklığı sadece 13 kilometre.

7. Riva

istanbul çevresinde gezilecek yerler riva

Beykoz İlçesi sınırları içerisinde sizlere önerebileceğim bir başka gezilecek yer ise Riva. Özellikle yaz aylarında yoğunluğun yaşandığı yerleşim, denizinin yanı sıra kahvaltı mekânları ve balık restoranları ile ilgi çekiyor.

Bünyesinde birçok kamp ve mesire alanını bulunduran köyde en fazla talep gören plajlar Riva ve Elmasburnu. Özellikle Anadolu Yakası’nda oturanlar için ideal bir hafta sonu dinlenme rotası olan Riva’nın doğasını keşfetmek için tekne kiralayabilir veya patikalarında yürüyüş yapabilirsiniz.

8. Kerpe, Kefken – Kocaeli

İstanbul’a yakın gezilecek yerler kerpe

Kandıra’ya bağlı Kerpe ve Kefken sırf doğası için bile gidilebilecek yerler arasında. Kaldı ki yaz sezonunda, açılan mekânların etkisiyle, her iki yerleşim de deniz keyfi yapmak isteyenlerle dolup taşıyor.

Kerpe sahilinde yürüyüş yapabileceğiniz uzun yaya yolu ve ince kumlu plajı ile öne çıkarken balıkçı köyü Kefken konuklarına huzur dolu saatler yaşama fırsatı veriyor.

Kerpe’de ayrıca Karadeniz’in hırçın dalgaları, fotoğraf karelerine sık sık konuk olan ilginç kaya oluşumlarının meydana gelmesine neden olmuş. Kerpe, Kefken ikilisinin sunduğu güzelliklere şahit olmak içinse yaklaşık 173 kilometre yol kat etmeniz gerekiyor.

9. Kilyos

İstanbul’a yakın gezilecek yerler kilyos

1970’lerden beri denize girmek isteyen İstanbullular’ın ilk tercihlerinden birisi olan Kilyos, Sarıyer İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Konaklama seçenekleri bakımından zengin bir profile sahip köyde dilerseniz balık dilerseniz de et-mangal keyfi yapabilirsiniz.

Plajları Kilyos Burnu’ndan Gümüşdere Plajı’na kadar uzanan bu kendi halindeki yerleşimde deniz girmek için kamuya açık alanlar dışında Beach Club’ları da tercih edebilirsiniz.

Uçurtma sörfü yaparak keyifli saatler yaşayabileceğiniz Kilyos’un tarihi kalesini, tahlisiye binalarını, köprüsünü ve iskelesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

10. Yeni Mahalle, Acarlar Longozu, Taraklı Kasabası – Sakarya

istanbul çevresinde gezilecek yerler acarlar longozu

Sakarya’nın Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında kalan Yeni Mahalle, Acarlar Longozu, Taraklı Kasabası üçlüsü İstanbul’a yakın gezilecek yerler arayan doğa tutkunları için en doğru seçenekler. Aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin sık kullanılan motosiklet rotalarından birisini oluşturan bu üç yerden Taraklı Kasabası, Osmanlı zamanından kalma 3 katlı evleri ve Arnavut kaldırımlı sokakları ile ün kazanmış.

Kandıra üzerinden ulaşabileceğiniz Acar Longozu, hayvan ve bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü noktadaki Yeni Mahalle’nin en önemli özelliği ise avlanmasının yasak olduğu mersin balığının yumurtlama alanı olması. Sakin ortamı ile tanınan yerleşim, balıkçılık yönünden gelişmiş durumda.

11. Prens Adaları (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada)

istanbul çevresinde gezilecek yerler prens adaları

İstanbul gezilecek yerler listelerinize de ekleyebileceğiniz Prens Adaları, kültürel ve tarihsel açıdan kentin en özel yerleri arasında. Bizans döneminde kraliyet üyelerini sürgün yeri olarak kullanıldıkları için bu adı alan 9 kara parçasından Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada sahip oldukları değerlerle turistik anlamda oldukça gelişmiş durumda.

Konumunuza bağlı olarak 25 ila 90 dakika arasında süren bir deniz yolculuğuyla ulaşabileceğiniz adalarda taze deniz ürünlerinin tadına bakabilir, Marmara’nın serin sularında yüzebilir, motorlu araç trafiğine kapalı sokaklarda uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca adalarda ziyaret edebileceğiniz Süslü Mezar, Aya Yorgi Kilisesi, Burgazadası Camii gibi pek çok tarihi mekân bulunuyor.
•Büyükada Gezilecek Yerler
•Büyükada’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri
•Heybeliada Gezilecek Yerler
•Burgazada Gezilecek Yerler

12. Cumalıkızık, Mudanya, Trilye, Gölyazı – Bursa

istanbul çevresinde gezilecek yerler trilye

Bursa’nın İstanbul Yolu üzerindeki 4 beldesi Cumalıkızık, Mudanya, Trilye ve Gölyazı gastronomiye, tarihe meraklı gezginler için vazgeçilmez konumda.

İstanbul’a uzaklığı 155 kilometre olan Cumalıkızık’tan başlamanızı önereceğim günübirlik turda zengin bir köy kahvaltısı ile ihtiyaç duyacağınız enerjiyi kazanabilirsiniz.

Burada Etnografya Müzesi ve Konuk Evi gibi kültürel tesisleri gezdikten sonra Mudanya’ya geçip, Osmanlı evlerinin çevrelediği sokaklarda bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Trilye’de zeytin ve zeytinyağı satan dükkânlarda mola verebilir; ardından Gölyazı Köyü’nün kendine has atmosferi sayesinde aradığınız huzuru bulabilirsiniz. Bu gezi sırasında Cin Aralığı’ndan geçmeyi, Mudanya Mütareke Binası‘nı ve Saitabat Şelalesi’ni gezmeyi sakın unutmayın.
•Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler
•Bursa’nın En Ünlü Köyü: Cumalıkızık
•Trilye: Rumlardan Kalma Bir Balıkçı Kasabası
•Hafta Sonu Gölyazı Gezisi

13. İğneada – Kırklareli

istanbul çevresinde gezilecek yerler iğneada

Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada, Kırklareli’nde gezginler tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir başka doğa harikası. Avrupa’nın en büyük longoz ormanına ev sahipliği yapan beldenin altın sarısı kumlarla kaplı sahilleri oldukça geniş yapıda.

Hafta sonları kamp kurmaktan hoşlanan gezginler için biçilmiş kaftan olan İğneada’da yapabileceklerinizin başında fotoğraf safarisi, doğa yürüyüşü ve olta balıkçılığı geliyor.

Mert Gölü balıkçılık için idealken longoz ormanı barındırdığı canlı çeşitliliği ile konuklarına enfes kareler sunuyor. Balıkçılığın yaygın olduğu beldede yemeklerse oldukça lezzetli.

14. Poyrazköy, Garipçe

istanbul çevresinde gezilecek yerler poyrazköy

Anadolu Feneri’ne yakın konumdaki Poyrazköy, tıpkı Rumeli Feneri’ne giden yol üzerindeki Garipçe gibi popülerliğini 3. köprünün yapımına borçlu. Buna rağmen köyler sessizlik arayanların beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Her iki yerde de kahvaltı yapabileceğiniz, balık yiyebileceğiniz çok sayıda mekân bulunuyor.

Balık fiyatları da İstanbul’a göre daha uygun seviyelerde. Kent merkezinden yarım saatlik yolculuğun ardından ulaşabileceğiniz Poyrazköy ile Garipçe’ye baharda giderseniz kısa doğa yürüyüşleri ve piknik yapabilir, yazınsa plajlarından denize girebilirsiniz.

15. Kent Ormanı, Meriç ve Tunca Nehri – Edirne

İstanbul’a yakın gezilecek yerler Meriç nehri

Hafta sonu kaçamağı için İstanbul’a yakın gezilecek yerler araştırması içerisindeyseniz, Edirne’ye hayat veren Meriç ve Tunca nehirleri ile İzzet Arseven Kent Ormanı’nı seçenekleriniz arasına dâhil edebilirsiniz.

Üzerinde Fatih Köprüsü’nün bulunduğu Tunca Nehri’nin kıyısında gezerken Sarayiçi’ni ziyaret edebilir, Adalet Kulesi önünde fotoğraf çektirebilirsiniz.

Meriç Nehri kıyısında ise zamanınızın büyük çoğunluğunu kent ormanında geçirebilirsiniz. Karaağaç Yolu’nun ikinci kilometresinde yer alan orman alanı, çocuklara ve yetişkinlere yönelik eğlence alanları ve mangal keyfi yapabileceğiniz piknik yerleri ile dolu.