Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Maşukiye Gezilecek Yerler & Maşukiye’de Ne Yapılır?

Maşukiye gezilecek yerler blog, Maşukiye’de ne yapılır

Maşukiye gezilecek yerler listesine nereleri yazmalı? Farklı kültürleri benimsemiş toplulukların birbirleriyle uyum içerisinde yaşadıkları, nereye baksanız ayrı bir doğal güzellikle karşılaşacağınız, enfes yemekler tadacağınız, sakinliğin ön planda olduğu bir yere seyahat etmeyi düşlüyorsanız, Maşukiye tam da aradığınız seçenek olabilir.

Tabii bu aşamada, bölgeye ilk kez gidecek birçok gezgin gibi sizin de aklınıza doğal olarak “Acaba Maşukiye’de gezilecek yerler nerelerdir?” ya da “Maşukiye’de ne yapılır?” soruları gelebilir. Bu sorulara cevap bulmanızı kolaylaştırmak için benim de çok sevdiğim bir bölge olan Maşukiye ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracak bu kapsamlı rehberi hazırladım.

Maşukiye Hakkında Bilgiler

Maşukiye turu hakkında bilgiler

Kocaeli kent merkezine gayet yakın konumdaki Maşukiye, 1864 yılında sona eren Kafkas-Rus savaşları sonrasında Anadolu’ya göç eden Öçbe Murat Bey liderliğindeki Çerkez topluluğu tarafından kurulmuş.

Köy, o zamanlar Voçbe Hable ismiyle anılıyormuş. Günümüzde kullanılan adıysa âşık anlamına gelen “Maşuk” kelimesinden türetilmiş. Çünkü yerleşim, Osmanlı zamanında gözden uzakta vakit geçirmek isteyen âşıkların sıklıkla ziyaret ettikleri bir bölgeymiş. Hatta bu doğrultuda Kartepe’nin eteklerine birçok konak inşa edilmiş.

Osmanlı sivil mimarisinin tüm özelliklerini bünyelerinde barındıran bu konaklardan bazılarını, Kartepe eteklerindeki yürüyüş parkurlarında gezintiye çıktığınızda görebilirsiniz.

Maşukiye’nin de içerisinde yer aldığı bölge, Ubıh-Abnaz ve Adige boylarına mensup Çerkezler’in yerleşmesi sonucunda kültürel anlamda bir hayli zenginleşmiş.

93 Harbi sırasında Batum’dan gelen Mahbe adlı grup da buraya yerleşmiş. Cumhuriyet döneminde ise özellikle Doğu Karadeniz’den köye doğru adeta bir göç dalgası yaşanmış.

Böylece Maşukiye yalnızca doğal güzellikleri ve sakinliği ile dikkat çeken yerleşim bölgesi olmaktan çıkıp gerek mutfağı gerekse de kültürüyle konuklarının hayranlığını kazanan nadide bir gezi rotası konumuna yükselmiş.

Köy aynı zamanda Türkiye tarihinin iki önemli isminin de yetiştiği yer olarak anılıyor. Bu isimlerin ilki olan Hasan Paşa, Kurtuluş Savaşı döneminde ülkemizin bağımsızlığı geri kazanmasına önemli katkılarda bulunmuş. Kızı Leyla Atakan ise Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı unvanı ile İzmit’in yönetiminde söz sahibi olmuş.

Maşukiye’ye Ne Zaman Gidilir?

Maşukiye gezilecek yerler gezi zamanı iklim

Maşukiye’de hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminin etkileri görülüyor. Haliyle bu durum ilçenin göz alıcı bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahip olmasını sağlıyor.

Üstüne üstlük benim gibi fotoğrafını çekmeye değer farklı manzaralar yakalamanın peşindeki gezginlere de bu sayede kelimenin tam anlamıyla gün doğuyor.

Çünkü doğanın uyanmaya başladığı ilkbahar aylarında, Maşukiye’nin yaylaları başta olmak üzere bölgenin dört bir yanında adeta renk cümbüşü yaşanıyor. Hüznün mevsimi sonbaharda ise bu sefer romantik atmosfer bölgeye baş döndürücü güzellik katıyor.

Yaz ve kış mevsimlerine ise ayrı parantez açmak gerekiyor. Zira her iki mevsimde de Maşukiye’ye birkaç gününüzü ayırıp farklı aktivitelere odaklanma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Yerleşimin hemen üst kısmında yer alan Kartepe Kaya Merkezi, kışın Maşukiye’ye gidenlerin en çok ilgi gösterdikleri yer haline geliyor. Kış sporları tutkunları, dağın zirvesine yakın konumdaki tesisin güvenli ortamında tüm günü pistte kayarak geçirebiliyor.

Yazınsa dilerseniz Maşukiye’den Sapanca’ya kadar uzanan geniş bir gezi programı oluşturabilirsiniz. Böylece bölgenin hem tarihi hem de kültürel zenginliğini tanımak adına önemli fırsatlara sahip olabilirsiniz. Tabii bu mevsimde konuklarına birbirinden eğlenceli olanaklar sunan göl kıyısından ayrılabilirseniz.

Maşukiye’nin en sevdiğim yanı, hafta sonu kaçamağı ve uzun soluklu tatiller için harika bir destinasyon olması. İstanbul veya Ankara’da yaşıyorsanız, sırt çantanıza birkaç eşya atıp bu harika coğrafyada stresten uzak 1-2 gün geçirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra tüm yıl özlemle beklediğiniz izninizin tamamını konforlu konaklama seçenekleriyle dolu Maşukiye’ye ayırıp tüm enerjinizi kısa sürede geri kazanabilirsiniz.

Maşukiye Gezilecek Yerler

Maşukiye gezilecek yerler

Maşukiye’nin merkezi, yeme-içme ve alışveriş olanaklarıyla dikkat çekiyor. Ancak yerleşimi popüler kılan etkenleri öğrenmek için biraz daha farklı yerlere odaklanmak gerekiyor. Bu nedenle sizlere aşağıdaki gezilecek yerler listesini hazırladım.

Alabalık Restoranları & Kahvaltı

Maşukiye gezilecek yerler alabalık restoranları kahbaltı

Aygır Deresi, bölgeye canlılık katan en büyük etken olarak gösteriliyor. Çünkü dere yalnızca bitki örtüsünün zenginliğini korumak ya da ilgi çekici manzaralar oluşmasını sağlamak ile kalmıyor.

Tüm bunlara ek olarak Kartepe’nin zirvesinden Maşukiye’ye taşıdığı buz gibi soğuk su sayesinde alabalık çiftliklerinin varlıklarını sürdürmesine yardımcı oluyor. Bu sayede de benim gibi damak tadına önem veren birçok gezgin, çiftliklerin yanı başına kurulu restoranlarda güne zengin bir kahvaltı sofrasıyla başlama şansını yakalıyor.

Yalnız bu noktada hemen devreye girmek istiyorum. Sakın bu sofranın iştah açıcı zenginliğine kanıp serpme kahvaltıya fazla yüklenmeyin. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde yanınızdakiler acıktığı için restorana geri döndüğünüzde odun fırınında kiremit kaplar içerisinde pişen alabalığın, mantarın, kızarmış peynirin ve taze köy ekmeğin kokusunu duyup da yiyecek haliniz olmazsa bayağı hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Alabalığınızı ve mantarınızı dilerseniz sade ya da kaşarlı tüketebilirsiniz. Bu arada mis gibi nar ekşisi ile lezzetlendirilmiş salatanın tadına bakmayı da sakın unutmayın.

Hazır bu konuya girmişken, Maşukiye gezintiniz sırasında tercih edebileceğiniz birkaç alabalık restoranının adres ve telefon numaralarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii aşağıda sıraladıklarım dışında bölgede daha birçok seçenek sizleri bekliyor.
•Cansu Restaurant◦Adres: Çiftlik Caddesi, Asmalı Sokak, No:20/A, 41000 Kartepe
◦Telefon: 0262 354 38 98

•Akasya Alabalık◦Adres: Alabalık Sokak, No:27, 41295 Kartepe
◦Telefon: 0262 354 31 36

•Pınar Alabalık◦Adres: Alabalık Sokak, 41000 Kartepe
◦Telefon: 0262 354 35 67

•Saklıbahçe Restaurant◦Adres: Kartepe Caddesi, Alabalık Sokak. No:28, 41295 Kartepe
◦Telefon: 0262 354 21 90

•Saklı Vadi Restaurant◦Adres: Kartepe Kayak Merkezi yolu üzeri 5. km Maşukiye, 41295 Kartepe
◦Telefon: 0 262 354 20 30

•Irmak Alabalık Tesisleri◦Adres: Soğuksu, Hürmet Sokak, 41295 Kartepe
◦Telefon: 0 532 354 70 62

Maşukiye Yaylaları

Alabalık restoranlarında enfes bir kahvaltının ardından rotanızı hemen Kartepe’nin eteklerinde bulunan yaylalara çevirebilirsiniz. Böylece çevreyi tanımak adına önemli fırsatlar yakalamış olursunuz.

Birçok gezginin Maşukiye gezilecek yerler listelerine ekledikleri yaylalar içerisinde en yoğun ilgiyi, ulaşım kolaylığı sayesinde Kirazlı görüyor.

Burası, aynı zamanda birçok ziyaretçi tarafından tercih edilen bir piknik alanı. Ayrıca İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nün enfes manzarasını gözler önüne serdiğinden, fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlerin uğrak noktası.

Yayla, yaz aylarında adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Bu nedenle gezinizi hafta içine denk getirebilirseniz, ortamdan çok daha fazla keyif alabilirsiniz.

Kuzu Yaylası ise cenneti andıran güzelliği ile bana göre bölgede mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kirazlı’dan farklı olarak bu yayla, milli park alanı içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla girişte ücret ödemek gerekiyor. Ancak buna fazlasıyla değdiğini söyleyebilirim.

Özellikle de hava biraz pusluysa, dev kayın ağaçlarının oluşturduğu görünümden etkilenmemek mümkün olmuyor. Kısacası sessiz atmosfere sahip bir yerde doğal güzelliklerin tadını çıkartmak isterseniz, gönül rahatlığıyla Kuzu Yaylası’na çıkabilirsiniz. Hatta dilerseniz burada çadır kurup geceleyebilirsiniz.

Maşukiye’ye ayırdığınız süre 1-2 günle sınırlı değilse, Kirazlı ve Kuzu dışında bölgenin hem bitki örtüsü hem de kültürel açıdan zenginliğini yansıtan Çiğdem, Soğucak, Sultanpınar, Dikmen yaylalarını ziyarete de vakit ayırabilirsiniz.

Maşukiye’nin üst kesimlerinde yer alan yaylalar, yılın dört mevsimi ziyaret edilebiliyor. Ancak kış aylarında yol şartları ciddi anlamda kötüleşiyor. Bu yüzden arazi aracınız yoksa mayıs ve eylül ayları arasından kalan dönemde yaylaları ziyaret etmenizi öneririm.

Sapanca ve Sapanca Gölü

Maşukiye’de ne yapılır sapanca gölü

Hazır Maşukiye’de tatil yapıyorken hemen yanı başındaki Sapanca’ya uğramayı sakın ihmal etmeyin. Sakarya’nın bu güzel ilçesi, tıpkı komşusu gibi dört mevsim farklı doğal güzellikler sergilemekten asla geri kalmıyor.

Zaten bölgenin en çok ilgi uyandıran noktası konumundaki Sapanca Gölü’nün varlığı bile tek başına ziyaret sebebi sayılıyor. Dolayısıyla önce gölü anlatıp sonrasında ilçenin merkezinde bulunan diğer saklı kalmış cevherler hakkında sizleri bilgilendireceğim.

Kocaeli il sınırına gayet yakın konumdaki Sapanca Gölü, tektonik hareketler sonucunda oluşmuş. Aralarında Aygır Deresi’nin de bulunduğu yirmiye yakın kaynak tarafından beslenen tatlı su gölünün yalnızca adını aldığı ilçeye değil, aynı zamanda Maşukiye’ye de kıyısı bulunuyor.

Haliyle bölgede tatil yapmayı seçen gezginler için bu göl, vakit geçirilebilecek en güzel yerlerden birine dönüşüyor.

Mevsime bağlı olarak Sapanca Gölü’nde farklı aktivitelere odaklanabilirsiniz. Kış mevsiminde, dilerseniz çevresindeki yürüyüş yollarını arşınlayıp doğal güzelliklere kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz. Yalnız bu dönemde hava şartlarının iyi olduğu hafta sonlarında göl kıyısı bir hayli kalabalık olabiliyor.

Yürümek dışında göl kıyısına konumlanmış kafelerde keyifli sohbetlere dalabilirsiniz. Mayıs ayı ile eylül arasındaki dönemde ise yüzmek ve su sporlarıyla ilgilenmek için göle gezi programınızda yer verebilirsiniz.

Sapanca ilçe merkezinde ise ziyaret önceliğini farklı dönemlerde inşa edilmiş camilere verebilirsiniz. Hatta ilçenin kalbinde Bizans döneminden kalma kalıntıları yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Dönüşte ise harcadığınız enerjiyi geri kazanmak adına Sapanca Gölü kıyısındaki bir başka görülmesi gereken yerleşim bölgesi olan Kırkpınar’daki restoranlara uğrayabilirsiniz.

İlçe hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız, “Sapanca Gezilecek Yerler” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kartepe

kartepe turu Maşukiye’de ne yapılır

Eteklerindeki birbirinden güzel yerleşimleri ve yaylaları anlatıp da Marmara’nın en yüksek ikinci dağı konumundaki Kartepe’yi es geçmenin doğru olmayacağını düşünüyorum.

Siz de benimle aynı fikirdeyseniz, bu heybetli dağı Maşukiye gezilecek yerler listelerinizden sakın eksik etmeyin. Aksi halde bünyesinde barındırdığı fırsatları değerlendirmiş bir arkadaşınızın coşkuyla anlattığı maceralarını dinlerken çok pişman olabilirsiniz.

Kartepe’den söz açıldığında, çoğu insanın aklına hemen son zamanlarda popülaritesi hayli artan kayak merkezi geliyor. Gerçi gelmemesine de imkân yok. Çünkü tesis, hem İstanbul’a oldukça yakın mesafede hem de her seviyeden kış sporları tutkunlarının beklentilerini karşılayacak kalitede. Yani deneyiminize güveniyorsanız, zorluk seviyesi yüksek pistlerin tadını çıkartabilirsiniz.

Merkez bünyesinde ayrıca gayet konforlu bir otel bulunuyor. Otelin hemen yanı başındaki pist, kayak yapmaya yeni başlayanlara hitap ediyor. Tek ski pass ile merkezdeki tüm pistlerden yararlanabilirsiniz.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve kış aylarında Kartepe’ye gitmek istiyorsanız, ne kadar şanslı olduğunuz tahmin bile edemezsiniz. Zira günübirlik veya konaklamalı kayak turlarına katılıp bölgenin keyfini doyasıya sürebilirsiniz.

Tur kapsamında bölgeye ulaşım konfor seviyesi yüksek araçlarla yapılıyor. Ortalama iki saat süren yolculuğun ardından merkeze ulaştığınızda dilerseniz kızağa binebilir, vakit kaybetmeden pistte kaymaya başlayabilir ya da telesiyejle zirveye çıkıp harika manzaraları fotoğraflayabilirsiniz.

Kış mevsiminde Kartepe’ye gidemezseniz çok üzülmeyin. Çünkü yılın diğer dönemlerinde de dağda birçok farklı aktiviteye yoğunlaşabilirsiniz.

Bu kapsamda uzun yürüyüşlere çıkabilir, ATV veya bisiklet üzerinde çevreyi gezebilir, at yetiştiriciliği ile ünlü Uzunyayla’da golf oynayabilirsiniz.

Maşukiye’de Ne Yapılır?

Maşukiye yapılacak şeyler listesi

Daha önce de belirttiğim gibi Maşukiye, yıl boyunca konuklarına farklı aktivitelere odaklanma fırsatı veren, harika bir yer.

Bazılarını, Maşukiye gezilecek yerler listesinde detaylıca anlattım. Ancak kusursuz bir tatil deneyimi yaşamanızı arzuladığım için bölgede yapabileceğiniz aktivitelerin tümünü bu bölümde yeniden sıralamak istiyorum. İşte, Maşukiye’de yapabilecekleriniz:
•Bölgedeki restoranlarda sunulan serpme kahvaltı ile güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Sonraki öğünlerde ise kiremit kaplarda pişirilen alabalığı deneyebilirsiniz. Yalnız kiremitte mantar ve peynir de hiç fena değil.
•Dilerseniz Sapanca Gölü kıyısında ya da Maşukiye’nin üst kısımlarında uzun doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Tabii öncesinde akıllı telefonunuzun veya fotoğraf makinenizin hafıza kartında yeteri kadar yer olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.
•Yaz ayında Maşukiye’ye gitmeyi düşünüyorsanız, yapılacaklar listenize kanoyla göl turunu ekleyebilirsiniz. Göl çevresinde kiralama yapabileceğiniz birçok yer bulunuyor.
•İlkbahar ya da sonbahar aylarında ise bisikletle bölgede gezmeyi düşünebilirsiniz.
•Piknik yapmaktan hoşlanıyorsanız, Kiraz Yaylası’na çıkıp tertemiz havayı soluyarak harika vakit geçirebilirsiniz. Yaylaya alternatif olarak Soğuksu ya da Başdeğirmen’i de tercih edebilirsiniz.
•İlkbaharda Maşukiye’nin bereketli topraklarında yetiştirilen birçok ürünün hasadı yapılıyor. Haliyle yılın bu döneminde yerleşime gidecek olursanız, yol kenarında kurulan tezgâhlarda dalından yeni koparılmış kiraz ve elma bulabilirsiniz.
•Kartepe’nin bünyesinde barındırdığı güzellikleri keşfetmek için ATV turlarına katılabilirsiniz.
•Arkadaşlarınızla keyifli bir hafta sonu deneyimi yaşamayı planlıyorsanız, Maşukiye’ye gidip paintball parkurunda kozlarınız paylaşabilirsiniz.
•Eğer at üzerinde gezinti yapmaktan hoşlanıyorsanız, Maşukiye’nin dört bir yanında bu aktiviteye yönelik fırsatları kolayca bulabilirsiniz.
•Son olarak kış mevsiminde Kartepe’nin zirvesine çıkıp kayak yapabilirsiniz. Zirvedeki tesiste, farklı zorluk seviyelerinde pistler sizleri bekliyor.

Maşukiye Nerede? Maşukiye’ye Nasıl Gidilir?

Maşukiye gezilecek yerler haritası maşukiye nerede

Kartepe ilçesine bağlı bir yerleşim bölgesi olan Maşukiye, Kocaeli kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Soğuksu ve Çınarlı isimli iki mahalleden oluşan yerleşim, Sapanca Gölü ile Kartepe’nin etekleri arasındaki alanı kaplıyor.

Maşukiye’ye ulaşım için yaşadığınız kente bağlı olarak kara ya da demir yolunu tercih edebilirsiniz. Ankara, Bolu, İstanbul, Eskişehir gibi şehirlerden bölgeye gitmeyi planlıyorsanız, öncelikle TEM otoyolunda Kocaeli yönüne doğru ilerlemeniz gerekiyor.

Adapazarı yönüne dönüp Sapanca sapağından içeri girdikten sonraysa yaklaşık 10-15 dakika içerisinde Maşukiye’ye ulaşabilirsiniz.

Eğer yolculuğunuz başlangıç noktası Bursa ise D-100 otoyolundan Ankara yönüne dönüp 6 kilometre kadar ilerledikten sonra Kartepe-Sapanca sapağından sağa yönelebilirsiniz. Sapak ile yerleşim arasında aşağı yukarı 9-10 kilometrelik mesafe bulunuyor.

Kocaeli kent merkezi ve Adapazarı’ndan otobüsler vasıtasıyla yerleşime ekonomik yolculuk imkânı bulabilirsiniz. Zamandan kazanmak adına her iki destinasyondan da taksiye binmeyi düşünebilirsiniz.

Maşukiye’ye ayrıca İstanbul’dan trenle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Haydarpaşa Garı’ndan kalkan trenler, yerleşime 1 kilometre uzaklıktaki istasyonda duruyor.

Ancak istasyon civarında taksi durağı gibi yerleşimin kalbine gitmenizi kolaylaştıracak herhangi bir olanak bulunmuyor. Tabii bu konuda kalacağınız otelden kolaylıkla yardım alabilirsiniz.

Maşukiye’de Nerede Kalınır? Bungalov Evleri & Butik Oteller

Maşukiye gezi rehberi konaklama

Maşukiye gezilecek yerler ve yapılabilecek aktiviteler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra birçok gezgin gibi sizin de zihninizi “Nerede Kalınır?” sorusunun meşgul edebileceğini düşündüğümden, son bölümü bölgedeki konaklama imkânlarına ayırdım.

Aslında bu konuda oldukça rahat olabilirsiniz. Zira yerleşimin sınırları içerisinde gerek hizmet çeşitliği gerekse de fiyat bakımından farklı kitlelere hitap eden birçok konaklama seçeneği bulunuyor.

Dilerseniz bungalov evlerde ya da pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Hatta butik oteller ya da bünyelerin spa bulunan lüks tesisler arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Maşukiye sınırları içerisinde tarzınıza uygun bir seçenekle karşılaşmazsanız, araştırmanızı Sapanca merkezi ve Kartepe’yi kapsayacak şekilde genişletebilirsiniz. Tabii öncesinde birkaç dakikanızı sizin için seçtiğim şu tesisleri incelemeye ayırabilirsiniz.

Yaylı Apart Otel: Tesis, mutfaklı konaklama birimlerini bünyesinde barındırıyor. Üstelik termal kaynakların bulunduğu Maşukiye Şifalı Suyu’na yalnızca 1,9 kilometre uzaklıkta faaliyet gösteriyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Snow Hill Boutique Hotel and Apart: Otel, misafirlerine göl ve dağ manzaralı, konforlu daireler sunuyor. Ayrıca her konaklama biriminde tam donanımlı mutfak bulunuyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

The Green Park Kartepe Resort: Kartepe Kayak Merkezi’ne yakın konumdaki otel, konumu sayesinde misafirlerine çevredeki doğal güzelliklerin keyfini doyasıya çıkartma ayrıcalığı veriyor. Konforuyla dikkat çeken tesiste ayrıca spa gibi konforunuzu artırmaya yönelik imkânlar bulunuyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Kartepe Köşkü: Butik tarzdaki otel, şık tasarımı ve konforu ile dikkat çekiyor. Üstelik Kartepe Kayak Merkezi’ne kolayca ulaşılabilecek bir konumda hizmet veriyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Motali Life Hotel: Oteldeki konaklama birimleri tüm ihtiyacınıza cevap verecek şekilde modern olanaklarla donatılmış. Talep olması durumunda 12 kilometre uzaklıktaki kayak tesisine servis hizmeti sağlanıyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın.

Maşukiye gezintinizi daha keyifli hale getirmek adına şu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
•Sapanca gezilecek yerler
•Sapanca’da nerede klınır?
•Maşukiye’de nerede kalınır?