Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Çeşme Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 12 Yer!

çeşme gezilecek yerler

Son yıllarda denizi ve eğlence olanakları nedeniyle popüler olsa da Çeşme gezilecek yerler anlamında oldukça zengin bir yer. Çünkü Ion ve Osmanlı medeniyetlerinden izler taşıyan İzmir’in turistik ilçesinin beldeleri dünyada benzerine az rastlanan termal kaynakları, zengin mutfak kültürünü ve renkli yerel yaşamı barındırıyor.

Çeşme Gezilecek Yerler Listesi

Çeşme’nin her yanına ulaşımı kolaylık haline getirse de toplu ulaşımın bel kemiği konumundaki dolmuşlar yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor. Bu yüzden eğer bütçeniz varsa ilçenin barındırdığı güzellikleri daha özgürce keşfetmek için ulaşımda araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Gezi rotanız dâhilinde yolculuk yaparken karnınız acıktığında Kumrucu Şevki’de Çeşme’nin meşhur kumrusunu yemeği, sakızlı dondurmanın ve kurabiyenin tadına bakmayı sakın unutmayın.

Bu arada Çeşme’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Çeşme’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

1. Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi

İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na yakın konumda yer alan Çeşme Kalesi, 2. Bayezid’in tahtta olduğu 1508 yılında inşa edilmiş.

Ziyaretçilerini ana kapısının önündeki Kaptan-ı Derya Hasan Paşa heykeliyle karşılayan Osmanlı yapısını ihtişamlı mimarisi ve panoramik manzarası nedeniyle Çeşme gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Bunlara ek olarak kalenin içerisinde 1965 yılında Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahların sergilenmesi için açılan Çeşme Müzesi bulunuyor. Günümüzde müzede silahlar yerine Erythrai Antik Kenti’nden getirilen tarihi eserler sergileniyor.

2. Altınkum Plajı

çeşme gezilecek yerler Altınkum Plajı
Foto kaynak: cesmebook.com

Çeşme ilçe merkezine sadece 10 dakika uzaklıktaki Altınkum Plajı, 500 metrelik tertemiz kumsalı üzerindeki beach club’ları ile sizleri bekliyor.

Adını altın rengindeki kumundan alan plajın en büyük özelliği konumundan dolayı yılın büyük bölümünde dalgasız ve suyunun Çeşme’deki diğer yerlere göre soğuk olması.

Ege Denizi’nin serin sularının ve güneşin tadını doyasıya çıkartabileceğiniz plaja toplu ulaşım ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu arada Çeşme’de yer alan en güzel plajlar hakkında bilgileri En Güzel Çeşme Plajları başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

3. Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti çeşme

Adının, kırmızı renkli toprağından veya kentin ilk kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’dan geldiği yönünde 2 farklı varsayım ortaya atılan Erythrai Antik Kenti, Çeşme’ye 26 kilometre uzaklıktaki Ildırı Köyü’nün sınırları içerisinde yer alıyor.

Batı Anadolu’da kurulan 12 Ion kentinden birisi olan tarihi yerleşimde ilk kazılar, Prof. Hakkı Gültekin ve Prof. Ekrem Akurgal önderliğinde 1963-1966 yılları arasında gerçekleştirilmiş.

Akropol alanının, Athena Tapınağı’nın ve tiyatrosunun gün yüzüne çıkartıldığı antik kentte bulunan değerli eşyaları Çeşme Kalesi içerisindeki müzede inceleyebilirsiniz.

4. Ilıca Plajı

Ilıca Plajı Çeşme

Suları yer altı kaynakları tarafından beslendiği için sadece yazın değil ilkbahar ve sonbahar aylarında da denize girilebilen Ilıca Plajı, zengin içeriği ile tatilcileri kendisine çekiyor.

Sıcak ve bol mineralli suları nedeniyle şifa arayanların vazgeçilmez durağı olan 3 kilometre uzunluğundaki plaj, dalgalı yapısı sayesinde sörf yapmayı mümkün kılıyor.

Denizi çok fazla derin olmadığı için çocuklu ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği plajda başta dalış olmak üzere diğer su sporları aktiviteleri içinse çevresindeki otellere başvurmak gerekiyor.

5. Aya Yorgi Koyu

çeşme Aya Yorgi Koyu

Görenleri kendilerine hayran bırakan güzellikteki Çeşme plajları içerisinde ayrı bir popülerliğe sahip olan Aya Yorgi Koyu, ilçe merkezine yalnızca 1 kilometre uzaklıktaki Sakarya Mahallesi’nde bulunuyor.

Gündüzleri görece sakin olan koyda hizmet veren beach club’lar geceleri konserler ve DJ performansları içeren seçkin eğlence programları ile konuklarını unutulmaz saatler yaşatıyor.

Masmavi renkteki durgun denizi ve plajındaki tesislerin sunduğu eğlence olanakları nedeniyle Çeşme gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi önereceğim koydaki içerikten sıkılırsanız, deniz taksisi olarak çalışan zodiac botlardan yararlanarak bir başka plaja geçiş yapabilirsiniz.

6. Dalyan

Yarımadanın kuzeyinde yer alan Dalyan, plajlarına açılan tesislerine rağmen tipik Ege yaşamını deneyimleme fırsatı yakalayabileceğiniz beldelerden bir tanesi.

Daha çok sakinlik arayanların tercih ettiği yerleşim bölgesinde hem iskeleden denize girebileceğiniz birkaç beach club hem de ücretsiz deniz keyfi yaşayabileceğiniz halk plajı bulunuyor.

Özellikle Kocakarı Plajı’nda faaliyet gösteren mekânlar salaş görünümlerine rağmen deniz ürünlerinin en tazelerini, uygun fiyatlarla konuklarının beğenisine sunuyor.

7. Ilıcalar

Plajın ve termal kullanımın aynı yerde olması nedeniyle Ilıcalar, dünyada nadir görülebilen kaplıca alanlarından birisi olarak anılıyor.

İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki şifa ve eğlence kaynağı termal alanlarda su, 42-55 °C arasında sıcaklığa sahip. Banyo ve içme kürleri için elverişli olan bu suyun romatizma, sindirim sistemi, kadın, deri hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığı tedavi edici özelliği bulunuyor.

Tesisleri günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi çevredeki tesislerde konaklayarak da şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

8. Delikli Koy

çeşme Delikli Koy

Sörf turizminin merkezi sayılan Alaçatı ile Ovacık arasında yer alan Delikli Koy, adını 2 plajı birbirinden ayıran kayalıkta doğal sebeplerle oluşan bir boşluktan alıyor.

Rengi turkuaza çalan, durgun denizi ve sessiz ortamıyla huzur arayanlar için ideal mekân konumundaki koy, kampçılar için Çeşme’deki vazgeçilmez alanlardan bir tanesi.

Deniz keyfinin yanı sıra güneş batarken fotoğraf çekmeyi sevenler için birbirinden güzel manzaralar sunan koya toplu ulaşım olmaması nedeniyle sadece kendinize ait veya kiraladığınız araçla ulaşabilirsiniz.

9. Germiyan Köyü

çeşme gezilecek yerler Germiyan Köyü
Foto kaynak: ozkayaemlakofisi.com

İlçe merkezinin 23 kilometre doğusunda bulunan Germiyan Köyü’nü özellikle gastronomi meraklılarının Çeşme gezilecek yerler listelerine eklemelerini öneriyorum. Bunun nedeni Çeşme’nin tek Türkmen yerleşimi olan Germiyan’ın ülkemizde Slow Food hareketine katılan ilk köy olması.

Yerel ve doğal ürünlerin yaşatılmasının amaçlandığı bu hareket sayesinde çevre yerleşimlerde mevsiminde ve katkısız yetiştirilen ürünlerden hazırlanmış köye özgü Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini, Şekeriçi Damat Lokumu, Bazina, Pirinçli Mantı gibi ürünleri keyifle tüketebilirsiniz.

Özgün mutfak ürünleri ile vakit geçirmenin dışında köyde dolaşarak, yerel sanatçı Nuran Erden’in evlerin duvarlarına çizdiği resimleri inceleyebilirsiniz.

10. Eşek Adası

çeşme gezilecek yerler Eşek Adası
Foto kaynak: panoramio.com

Günlük tekne turlarına katılarak ziyaret edebileceğiniz Eşek Adası, tertemiz koyları ve sualtı sporlarına uygun konumu sayesinde tatilcilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Adını vaktiyle buraya bırakılan ve zamanla çoğalan sevimli canlılardan alan ada, koruma altında olduğu için konaklamaya izin verilmiyor.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilaflı adalardan bir tanesi olan kara parçasına dalış için gitmeye niyetliyseniz, derinliği 60 metreyi bulan yarık noktası ilginizi çekebilir.

11. Çeşme Çarşısı

Kaleyi kapsayan gezi rotalarının daimi durağı konumundaki Çeşme Çarşısı, hediyelik eşya ve günlük ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz dükkânlara ev sahipliği yapıyor.

Ayvalık ve Foça’daki türdeşlerinden görünüm olarak pek de farkı bulunmayan çarşının barındırdığı en özgün ürünler ise 1945’ten beri faaliyette olan Rumeli Pastanesi’nden satın alabileceğiniz sakızlı dondurma ve kurabiye ile çeşitli dükkânlarda sunulan sakız reçeli.

Yöreye özgü bu 3 lezzetin tadına bakmadan ayrılmamanızı önereceğim çarşıda kale yönüne doğru yürümeye devam ederseniz önce eğlence mekânlarını, sonrasındaysa deniz kıyısındaki balıkçıları görebilirsiniz.

12. Kervansaray

çeşme’de gezilecek yerler Kervansaray
Foto kaynak: tatil.com

Günümüzde otel olarak kullanılan Kervansaray, 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiş.

Osmanlı mimarisinin görkemini yansıtan 2 katlı yapıda gerçekleştirilen başarılı restorasyon çalışması sayesinde dönemin süsleme sanatı, aslına uygun olarak günümüze taşınmış. Kaleye yakın konumda yer alan tarihi yapıyı, hem konaklama hem de alışveriş için tercih edebilirsiniz.

Bonus: Sakız Adası

Sakız Adası

Denizi, güneşi ve kendine özgü kültürü nedeniyle tercih ettiğiniz Çeşme’de geçirmeyi planladığınız tatil sürenizin bir kısmını, iki ülke arasında geçerli kapı vizesi uygulamasından yararlanarak ziyaret edebileceğiniz Sakız Adası’na ayırabilirsiniz.

Alternatif arayışındakilere Çeşme gezilecek yerler listelerine eklemelerini önereceğim adaya limandan kalkan gemilerle 1 saat içerisinde ulaşabilirsiniz.

Saat 11.00’da hareket eden tekneyle ulaşacağınız adada denize girdikten, tarihi alanları ziyaret ettikten ve yemek yedikten sonra akşamüstü 17.00’de Çeşme’ye geri dönebilirsiniz.
•Sakız Adası Gezilecek Yerler

Çeşme’de Gezilecek Diğer Yerler

Çeşme gezilecek yerler yazısı boyunca bölgede gezip görmeniz gereken en önemli noktalardan bahsettik. Eğer Çeşme tatilinizde zaman sorununuz yoksa Çeşme gezilecek yerler listenize şu yerleri de ilave edebilirsiniz:

Şifne, Sakızağacı Koruluğu, Sakızlı Koy, Çiftlikköy, Arkeoloji Müzesi, Çeşme Marina, Pırlanta Plajı, Boyalık Koyu, Büyük Liman ve Paşa Limanı.

Çeşme’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

çeşme’de nerede kalınır Ilıca Hotel Spa
Ilıca Hotel SPA & Wellness Resort, Çeşme’de konaklama yapılabilecek güzel bir tesis.

Çeşme tatilinizde konaklama için Kondo Suites, Best Western Plus Çeşme Hotel, 4 yıldızlı Sisus Hotel Çeşme, 5 yıldızlı Boyalık Beach Hotel & Spa Çeşme ya da Ilıca Hotel SPA & Wellness Resort adlı tesisler güzel seçenek olabilir.

Çeşme’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında tüm detayları Çeşme’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Çeşme gezilecek yerler yazısı boyunca ülkemizin en gözde tatil noktalarından Çeşme ve çevresinde gezip görülecek en güzel yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaştım. Umarım bu yazı sizin güzel bir kaynak olur. Şimdiden iyi tatiller!