Kayseri gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine oldukça zengin alternatifler sunuyor. Roma-Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait kale, han, hamam, medrese, cami, kilise, kümbet ve kervansaray gibi çok sayıda eşsiz tarihi eser görülmeyi bekliyor.
İç Anadolu’nun hızla büyüyen şehirleri arasında olan Kayseri’de, tarihi ve doğal yapısı ile öne çıkan farklı yerler bulunuyor. Şehrin sembolü olan Erciyes Dağı’nda kışın kayak ve dağcılık yazın trekking ve dağ bisikleti gibi sportif etkinlikler düzenleniyor.
Mantı ve Kayseri Yağlısı (Yağlama) ise, kesinlikle denenmesi gereken yöresel lezzetler arasında yer alıyor.
Kayseri Gezilecek Yerler Listesi
Düzenli bir altyapı ve mimari planlamaya sahip olan Kayseri’de, bir noktadan diğerine zahmetsizce ulaşılabilmek mümkün oluyor.
Otobüs, minibüs veya tramvay kullanarak şehrin ana arterlerinde rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. Sizler için derlediğimiz gezi listesi sayesinde, birbirine yakın tarihi lokasyonları, doğal güzellikleri ve müzeleri doyasıya gezebilirsiniz.
1. Arkeoloji Müzesi
kayseri Arkeoloji Müzesi
Foto kaynak: mapio.net
Yaklaşık 50 yıl önce hizmete açılan Kayseri Arkeoloji Müzesi, Tunç Çağından kalma taş ve seramiklerden Helenistik döneme ait mermer heykeller ve oyma lahitlere kadar uzanan çok sayıda eşsiz esere ev sahipliği yapıyor.
2. Erciyes Dağı
kayseri gezilecek yerler Erciyes Dağı
3916 metre yüksekliği ile İç Anadolu’nun en yüksek zirvesine sahip olan Erciyes Dağı, Kayseri gezilecek yerler rotanızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Hisarcık veya Hacılar üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen Erciyes Dağında yaz ve kış birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleniyor. Kayak merkezinin çevresinde bulunan kayak kiralama dükkanlarından istediğiniz ekipmanları temin edebilmek de mümkün oluyor.
3. Gevher Nesibe Hastanesi (Tıp Müzesi)
kayseri Gevher Nesibe Hastanesi (Tıp Müzesi)
Foto kaynak: kayseri.gov.tr
Gevher Nesibe Sultan‘ın vasiyeti üzerine I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 tarihinde yaptırılan Gevher Nesibe Hastanesi, Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini üzerinde taşıyor.
Su ve kuş sesi dinletileri, doğal narkoz uygulamaları ve katarakt ameliyatı gibi tıbbi tedavilerin başarıyla uygulanmış olduğu Gevher Nesibe Hastanesi (Tıp Müzesi), pazartesi hariç her gün ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
4. Döner Kümbet
kayseri gezilecek yerler Döner Kümbet
1279 yılında Prenses Şah Cihan Hatun adına yaptırılan Döner Kümbet, ismini 12 köşeli ve silindir yapılı gövdesinden alıyor. Selçuklu mimarisinin en ünlü örnekleri arasında gösterilen yapı, özenle işlenen kabartma desenleri ve parlak sarı rengi ile göz dolduruyor.
5. Ali Dağı Yeraltı Şehri
Ali Dağı Yeraltı Şehri kayseri
Foto kaynak: guzelkelam.com
Kayseri gezilecek yerler planınıza renk katacak olan Ali Dağı Yeraltı Şehri, çevrede yer alan konakların restorasyonu esnasında tesadüfen keşfediliyor.
M.S 3. yüzyılda Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilen tarihi yeraltı şehrinde çok sayıda tünel, oda, depo, kanal ve hava bacası yer alıyor. Göz alıcı şekilde ışıklandırılan ve bahar-yaz döneminde ziyarete açılan tarihi şehre, Talas ilçesi üzerinden kolaylıkla ulaşılabilirsiniz.
6. Seyid Burhanettin Hz. Türbesi
kayseri Seyid Burhanettin Hz. Türbesi
Foto kaynak: kayseri.gov.tr
Yaşamının son 9 yılını Kayseri’de geçiren Seyid Burhanettin Hazretleri, Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin hocası ve önemli bir İslam alimi olarak anılıyor.
Kayseri’nin en çok ziyaret edilen türbeleri arasında olan Seyid Burhanettin Hz. Türbesi, şehrin merkezine oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Türbe içinde Seyyid Burhaneddin’in sandukası ve Kayserili Ahmed Remzi Dede’nin kaleme aldığı “Ayine-i Seyyid-i Sırdan” manzumesi bulunuyor.
7. Kurşunlu Cami
Kurşunlu Cami kayseri
Foto kaynak: kayseriahaber.com
Mimar Sinan tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Cami, Osmanlı mimarisinin izlerini tüm görkemiyle üzerinde taşıyor. Tek kubbe ve minareye sahip olan tarihi yapının kubbesi kurşunla kaplı olduğu için, ibadethane halk arasında Kurşunlu Cami olarak anılıyor.
8. Kayseri Kalesi
kayseri gezilecek yerler Kayseri Kalesi
Şehrin önemli figürlerinden biri olan Kayseri Kalesi; yüksek surları, heybetli burçları ve görkemli duvarları ile göz dolduruyor. Geçmişi M.Ö 250’li yıllara kadar uzanan, Bizans ve Roma mimarisinin izlerini taşıyan yapı, iç ve dış kale olarak iki ana bölümden oluşuyor.
9. Selçuklu Müzesi
Selçuklu Müzesi kayseri
Foto kaynak: mmkd.org.tr
Kayseri gezilecek yerler listenize dahil edebileceğiniz Selçuklu Müzesi, Gevher Nesibe Medresesi içerisinde yer alıyor. Selçuklu dönemine ait önemli eserlerin sergilendiği müzede interaktif sunumları, teknoloji etkileşimli görselleri ve huzur verici dinletileri bir arada gözlemleyebilirsiniz.
10. Atatürk Evi Müzesi
kayseri’de gezilecek yerler Atatürk Evi Müzesi
Foto kaynak: kayseri.gov.tr
Milli Mücadele döneminde (20 Aralık 1919) şehri ziyarete gelen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Kayserililer tarafından yoğun bir coşkuyla karşılanıyor ve o yılların en görkemli konaklarından biri olan Raşit Ağa Konağı’nda misafir ediliyor.
Günümüze kadar özenle korunan yapı 1986 yılında “Atatürk Evi Müzesi” olarak ziyarete açılıyor. Atatürk’ün konakladığı ikinci katta çeşitli fotoğraf ve belgeleri görebilmek mümkün oluyor.
11. Karatay Han
kayseri gezilecek yerler Karatay Han
Foto kaynak: panoramio.com
Kayseri-Malatya kara yolu üzerinde yer alan tarihi Karatay Hanı, Selçuklu dönemine ait kervansaraylara iyi bir örnek teşkil ediyor. İnce taş işçiliği ile süslenen kervansaray, yivli kuleleri ve görkemli kapısıyla sizleri tarihin ihtişamlı günlerine götürüyor.
12. Sahabiye Medresesi
kayseri gezilecek yerler Sahabiye Medresesi
Foto kaynak: mustafacambaz.com
1267 tarihinde Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan Sahabiye Medresesi, Selçuklu mimarisinin bilindik örnekleri arasında gösteriliyor.
Köşeli açık avlu çevresinde hücreler, odalar ve çeşitli eyvanlar bulunuyor. Medrese girişine konumlandırılan görkemli bir çeşmeye de sahip olan tarihi medreseye, Cumhuriyet Meydanından yürüyerek kolaylıkla ulaşılabiliyor.
13. Güpgüpoğlu Konağı
kayseri gezilecek yerler Güpgüpoğlu Konağı
Foto kaynak: kayseri.gov.tr
1419 yılında inşası tamamlanan Güpgüpoğlu Konağı, ahşap ve taş işçiliğinin tüm inceliklerini gözler önüne seriyor. Geçmiş dönemlerde haremlik ve selamlık şeklinde iki ana bölüme ayrılan yapı, günümüzde ise arkeoloji müzesi olarak kullanılıyor.
14. Soğanlı Harabeleri
kayseri’de görülecek yerler Soğanlı Harabeleri
Foto kaynak: tarihiyapilar.org
Kayseri gezilecek yerler planınıza dahil etmek isteyeceğiniz Soğanlı Harabeleri, merkezden yaklaşık 70 km uzaklıkta olan Yeşilhisar ilçesinde yer alıyor.
Kapadokya bölgesinin karakteristik özelliği olan peri bacaları ve sıra dışı harabeleri, Soğanlı’ya kadar uzanıyor. Sadece Yeşilhisar çevresinde bulabileceğiniz geleneksel “Soğanlı Bebekleri” ise Kayseri’den alabileceğiniz en güzel hediyelik eşyalar arasında bulunuyor.
15. Saat Kulesi
kayseri Saat Kulesi
1906 yılında Tavlusunlu Salih Usta tarafından yapılan tarihi saat kulesi 111 yıldır ilk günkü gibi çalışmaya devam ediyor. Şehrin simgeleri arasında yer alan Saat Kulesi önünden, Erciyes Dağı ve Kayseri Kalesini içine alan harika fotoğraflar çekebilmek de mümkün oluyor.
Kayseri’de Gezilecek Diğer Yerler
Kayseri gezilecek yerler yazısı boyunca şehirde gezip görmeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar vermeye çalıştım. Bunlar dışında Kayseri seyahatlerinde zaman sorunu olmayan gezginler Kayseri gezilecek yerler listelerine şu yerleri de ilave edebilirler:
Hunat hatun Külliyesi, Hasbek Kadı Kümbeti, Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi, Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi, Mimar Sinan Evi, Beşparmak Kümbeti, Kültepe Ören Yeri, Sultanhanı Kervansarayı, Anadolu Harikalar Diyarı, Eski Kayseri Evleri, Vezir Hanı, Şeker Gölü, Karpuzbaşı Şelalesi, Alaca Kümbet, Agias Prokopis Kilisesi, Hacer Vadisi, Akkışla Kalesi ve Bayramhacı Kaplıcası.