Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

safranbolu gezilecek yerler

Türkiye‘nin en güzide şehirleri arasında bulunan Safranbolu, kendine has kültürel dokusu ve geçmişten beri süregelen tarihsel hazinesi ile turistlerin en çok tercih ettiği destinasyon noktalarından birisini oluşturuyor. İsmini endemik “safran” bitkisinden olan şehir, ülkenin 9. Dünya Kültür Mirası olarak önemini koruyor. Safranbolu gezilecek yerler keşfine çıkmak için siz de doğal atmosferi ile insanı büyüleyen bu göz alıcı şehre tatil planları yapmaya başlayabilirsiniz.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz şehri Karabük‘ün ilçesi olan Safranbolu, sakin ve doğal bir tatil arayışında olanların beklentilerini karşılıyor.

Osmanlı izlerine ışık tutan samimi ilçenin bünyesinde konak, çarşı, ibadethane, hamam ve han gibi daha pek çok turistik unsur barındırıyor.

Yeşilin mimari ile birleştiği muazzam bir tatil lokasyonu arıyorsanız Safranbolu’yu gezi rotalarınız arasına mutlaka eklemelisiniz.

Safranbolu’da konaklama konusunda önemli bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Safranbolu’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Uzatmadan Safranbolu gezilecek yerler listemize geçelim.

1. Safranbolu Evleri

safranbolu gezilecek yerler Safranbolu Evleri

18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunu yansıt Safranbolu Evleri, şehrin simgesi durumunda olan turistik değerlerin başında geliyor.

Rivayetlere göre bu görkemli evler, Osmanlı döneminde yumurta akından inşa edilmiş ve uzun süre depreme karşı koruma sağlamış. Depreme dayanıklılık göstermelerinin en büyük etkeni ise toprağın dibine inşa edilmemiş olmaları.

Panoramik açıdan bakıldığında eşsiz bir siluet ortaya koyan ve birbirlerinin önünü kapatmayan beyaz renkli evler, Safranbolu gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

2. Cinci Han

safranbolu görülecek yerler Cinci Han
Foto kaynak: otelkurdu.com

Şehrin en önemli tarihi unsurları arasından öne çıkan Cinci Han, Padişah I. İbrahim döneminde Kazasker Cinci Hoca tarafından inşa edilmiş muazzam bir yapıt. 2 katlı ve 63 odalı olan han, günümüzde hem restoran hem otel hem de kafe olarak kullanılıyor.

Çeşme Mahallesi üzerinde konuşlanmış olan Han’a geldiğiniz zaman tarihi anlar yaşayabilir, üst kısmına çıkarak şehrin manzarasını seyredebilirsiniz.

3. Tarihi Cinci Hamamı

Tarihi Cinci Hamamı

“Yeni Hamam” ismiyle de anılan Tarihi Cinci Hamamı, Çeşme Mahallesi’nin çarşı kısmında bulunuyor. 1645 yılında Cinci Hoca öncülüğünde dizayn edilmiş olan tarihi yapı, erkek ve kadınlara ayrılan bölümleri ile birlikte günümüzde de aynı şekilde faaliyetlerini devam ettiriyor.

Safranbolu’da hamam keyfi yaparak yorgunluğunuzu gidermek istiyorsanız, dilediğiniz zaman bu tarihi hamama gelebilirsiniz.

4. Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi safranbolu

18. yüzyılın kültürünü vurgulayan Kaymakamlar Gezi Evi, Safranbolu’nun tarihini anlamanızı kolaylaştıracak muhteşem bir gezi durağı. 19. yüzyılda Safranbolu Kışlası Kumandanı Hacı Mehmet Efendi aracılığıyla yapıldığı tahmin edilen tarihi bina, 19 Ocak 1976 yılına kadar Hükümet Konağı işlevi görmüş.

1981 yılından beri ise “Eğitim Merkezi” olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Hıdırlık Yokuşu Sokağı‘nda bulunan evin müze salonları ve seçkin koleksiyonu gelen tüm turistleri etkiliyor. Sergi, Konferans, Etnografya ve Safranbolu Salonu içerisinde giysi, aksesuar ve belge gibi farklı kültürel kalıntılar sergileniyor.

5. Eski Çarşı

safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu gezilecek yerler arasında tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin uğraması gereken en güzel noktalardan birisi de Eski Çarşı. Son derece muntazam şekilde restore edilmiş olan meydan, şehrin kalbi konumunda bulunuyor.

Tarih kokan çarşı içerisinde hem yerel halk hem de gelen turistlerin çoğunluğu vakit geçiriyor. Küçük ve otantik dükkanlarla çevrelenmiş olan çarşıda, bölgeye özgü safranı lokumunu tadabilirsiniz.

Dilerseniz şehirle ile özdeşleşmiş küçük Safranbolu ev maketlerinden satın alarak geriye tatilinizi anımsatan bir hatıra bırakabilirsiniz.

6. Kent Tarihi Müzesi

safranbolu gezilecek yerler Kent Tarihi Müzesi

Kale Tepesi üzerinde kurulu bulunan Kent Tarihi Müzesi, bölgenin tarihi, sosyal ve kültürel zenginliğini tanıtan görülmeye değer önemli noktalarından birisini sembolize ediyor.

2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmalarına tabi tutularak 2006 yılında tamamlanan yapıtın içerisinde ses, resim, belge veya eşya gibi pek çok önemli kayda yer veriliyor.

3 katlı olan müze, zemin kattan itibaren sırasıyla Safranbolu’nun geçirdiği dönemleri izlemenize aracılık ediyor. Özellikle lokumcu, kunduracı, sayacı ve bakırcı gibi esnafların çalışma ortamlarının canlandırıldığı Esnaf ve Zanaatkarlar Çarşısı, gördüğü büyük ilgiyi hak ediyor.

7. Yörük Köyü

Yörük Köyü safranbolu
Foto kaynak: gunesleyalinayakgeziyorum.blogspot.com.tr

Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta yer alan Yörük Köyü, yörenin kültürel geçmişini ve adetlerini öğrenmenizi sağlayacak muhteşem bir bölge.

Dar ve taşlı sokakların birbirine bağlandığı köyde, geleneksel mimarinin en güzel örnekleri göze çarpıyor. Tarihi evleri, konakları ve camisi ile adeta açık hava müzesini andırıyor. 93 tescilli esere ev sahipliği yapan bölgede özellikle Sipahioğlu Konağı‘nı ziyaret etmenizi öneririm. 300 yıllık geçmişi bulunan konak, tarihi dokusu ile köye ayrı bir güzellik kazandırıyor.

8. Tokatlı Kanyonu

safranbolu’da gezilecek yerler Tokatlı Kanyonu

Eski Çarşı’nın Gümüş Mahallesi’nden Tokatlı Köyü’ne kadar uzanan Tokatlı Kanyonu, doğal yaşama sahip yapısı ile her gelen ziyaretçinin dikkati çekiyor.

Sincap, at ve kaz gibi pek çok türdeki hayvanın barındığı meydanda 9 km uzunluğunda geniş bir yürüme parkuru bulunuyor. Üstelik kanyon içerisinde paintball veya ata binme gibi çeşitli sportif aktiviteler yapabilmek de mümkün.

Kanyona ailenizle veya sevdiklerinizle birlikte hafta sonları gelebilirsiniz. İster ağaç gölgeleri eşliğinde çayınızı yudumlayabilir isterse de piknik yapabilirsiniz.

9. Kristal Teras

Kristal Teras safranbolu

Tokatlı Kanyon üzerine inşa edilmiş olan Kristal Teras, 80 metre yüksekliği ve 11 metre genişliği ile görenler, hayrete düşürüyor. Doğa severlere heyecan verici anlar yaşatacak olan mekan, aynı anda 30 kişiyi taşıyabilecek kapasiteye sahip.

Zemini roketatarlarla kırılamayacak güçteki malzemeden üretildiği için oldukça dayanıklılık gösteriyor. Kristal Teras’a uğradığınızda, Tokatlı Kanyonu’na çıkabilir ve uçurumun kenarında hoş manzaralı fotoğraflar çektirebilirsiniz.

10. Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu Saat Kulesi

İzzet Mehmet Paşa öncülüğünde kurulan Safranbolu Saat Kulesi, 1797 yılından beri şehrin tarihi bekçiliğini yapıyor. Kesme taştan tasarlanmış olan yapıt, 12 metrelik dikdörtgen prizma şekli ile adeta heybetli bir görüntü çiziyor.

Eski Hükümet Konağı’nın arka kısmında bulunan saat kulesinin üst kısmında Londra’dan getirildiğini ifade eden bir bilgiye yer veriliyor. Günümüzde halen çalışma gösteren saat kulesini, Safranbolu gezilecek yerler turuna ekleyebilir ve Çeşme Mahallesi’ne geldiğiniz zaman inceleyebilirsiniz.

11. Bulak Mencilis Mağarası

safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

380 metrelik gezi alanına sahip olan Bulak Mencilis Mağarası, dünya mağaracılık literatüründe değerlendiriliyor. Aktif ve fosil olmak üzere 2 giriş kısmından oluşan doğal oluşuma, toplamda 150 basamak aracılığıyla ulaşılıyor.

İlginç yapıdaki mağara, ilçe merkezine 8.5 km uzaklıktaki Bulak Köyü‘nde karşınıza çıkıyor. İç kısmında bulunan 200 milyon yıl öncesine ait renkli taşlar, sarkıt ve dikitlerle birlikte benzersiz bir görsellik ortaya koyuyor.

12. Hıdırlık Tepesi

safranbolu gezilecek yerler Hıdırlık Tepesi
Foto kaynak: gezigrubu.org

Safranbolu’nun ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hıdırlık Tepesi, ilçenin manzarasını kuşbakışı açıdan izlemenizi sağlıyor. Tepe üzerinde üstelik yılın belirli dönemleri yağmur duaları ve Hıdrellez eğlenceleri de düzenlenebiliyor.

Safranbolu’ya bahar mevsimine doğru gelirseniz düzenlenen bu geleneksel etkinliklere katılma şansı elde edebilirsiniz. Ayrıca Hızır Paşa‘nın makamını, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesi‘ni ve Kurtuluş Savaşı kahramanı Dr. Ali Yaver Ataman‘ın anıt mezarını da dolaşabilirsiniz.

13. Safranbolu Demirciler Çarşısı

safranbolu gezilecek yerler Safranbolu Demirciler Çarşısı

Osmanlı geleneklerini günümüzde de halen yaşatan Demirciler Çarşısı, kültürel ve ticari açıdan büyük bir önem az ediyor. Tarihin her çağında çeşitli milletlere beşiklik etmiş olan meydana, kemerli bir kapıda giriş yapılıyor.

Eski ve yeni bakır satan dükkanların bulunduğu alana geldiğinizde halen ustaların çalıştığını ifade eden madeni çekiç sesleri duyabileceksiniz. Tarihte ordunun teçhizat ihtiyacını karşılaşmış olan çarşıya ziyaret düzenlediğinizde, motiflerle süslenmiş cezve, ibrik veya sahan gibi mutfak eşyaları alabilirsiniz.

14. Arasta Sokağı

safranbolu gezilecek yerler Arasta Sokağı

Tarihi Lonca Çarşısı’nın bulunduğu bölge, “Arasta Sokağı” ismiyle biliniyor. İki uzun ve bunları kesen 2 kısa yol ile birbirine bağlanan sokakta, özellikle Arasta kahvesi’ni tatmadan dönmemelisiniz.

Közde pişirilen bu muhteşem tattaki kahve; Safranbolu Lokumu, Osmanlı Şerbeti ve Damla Sakızı eşliğinde servis ediliyor. Tarihi sokakta, arkadaşlarınızla birlikte keyif dolu bir gün gçirebileceğinizden emin olabilirsiniz.

15. Yemeniciler Arastası

Yemeniciler Arastası safranbolu

Arasta Sokağı içerisine kurulan Yemeniciler Arastası, Safranbolu gezilecek yerler içerisinde görebileceğiniz en eski bölgelerden bir tanesi. Birbirine bitişik yapıdaki ahşap dükkanların sıralandığı meydanda önceden “Yemene” denilen eski ayakkabılar yapılırmış.

Günümüzde restorasyon çalışmalarından itibaren turistik amaçlı olarak işlev gösteriyor. Çarşının içerisinde bulunan Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi de her hafta sonu farklı bölgelerden turist çekmeyi başarıyor.

Safranbolu’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Mehves Hanim Konağı Safranboluda nerede kalınır
Mehveş Hanım Konağı, Safranbolu’da konaklama için güzel bir seçenek.

Safranbolu seyahatinizde konaklama için Güneş Konak, Mehveş Hanım Konağı, Efe Guest House, Gülevi ve Hotel Kayra adlı tesislere göz atabilirsiniz.

Safranbolu’da konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detayları Safranbolu’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Safranbolu gezilecek yerler yazısı ile Batı Karadeniz’in en popüler yerlerinden Safranbolu ve çevresinde gezip görebileceğiniz en güzel yerler hakkında bilgiler ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım. Safranbolu gezinizde eğlenceli vakit geçirmenizi dilerim.