Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından İstanbul’da yapılmış olan en büyük kilisedir. Kilisenin aynı yerde üç kere inşa edilmesi dikkat çekici bir özelliğidir.

Yazı Başlıkları
Ayasofya Hakkında Bilgiler
Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2020Ayasofya Müzesi’nde Müzekart Geçerli Mi?

Ayasofya Müzesi Ziyaret Saatleri
Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu
İletişim Bilgileri
Bölgede Gezilecek Yerler

Sıkça Sorulan Sorular

Ayasofya Hakkında Bilgiler

İmparator Konstantios ilk kiliseyi 360 yılında yaptırmıştır. 404 yılında çıkan halk ayaklanması ile yakılmış ve sonucunda yıkılmıştır. Günümüz itibarı ile ilk kiliseye ait bir kalıntı görülmemektedir.İmparator II. Theodosios 415 yılında kiliseyi yeniden inşa ettirmiştir. İnşa edilen ikinci kilise, ahşap çatı ile kaplı anıtsal bir girişi bulunan eser olarak inşa edilmiştir. Tarihe Nika İsyanı olarak geçmiş olan halk ayaklanması neticesinde, kilise 532 yılında ikinci defa yıkıma uğramıştır.

Günümüzde bilinen Ayasofya ise, İmparator Justinianos tarafından 537 yılında yaptırılmış ve tören ile ibadete açılmıştır. İmparator Justinianos’un mabedin içerisinde, Hz. Süleyman’a atfen ‘’ Ey Süleyman seni geçtim’’ diye bağırdığı tarihçiler tarafından bildirilmektedir. Yaptırılan bu üçüncü kilisede; dış ve iç olmak üzere iki adet narteksi, bir apsisi ve üç adet nefi bulunmaktadır. İnşası esnasında, Aspendos, Baalbek, Ephesos ve Tarsus gibi antik şehir kalıntılarından sütunlar ve mermerler getirilmiştir. Ayrıca, Marmara adasından, Afyondan, Eğriboz adasından, Kuzey Afrika’dan getirilen mermerler de muhteşem mimaride kullanılmıştır. İmparatorluk kilisesi olmasından dolayı, Ayasofya Roma döneminde, imparatorların taç giyme törenlerinin yapıldığı bir yer olmuştur.

Ayasofya Müzesi İçiAyasofya Müzesi İçi
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile Ayasofya camiye çevrilmiştir. Fetihten sonra yapı güçlendirilmiş, Mimar Sinan tarafından yapılan minareler yapı destekleyici özelli ile binanın koruma altına alınmasına katkı sağlamıştır. Osmanlı döneminde, Ayasofya’nın içerisine, minber, mihraplar, vaaz kürsüsü, müezzin mahfilleri ile maksureler yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, Budin seferi dönüşünde yanında getirdiği bronz kandilleri Ayasofya Camine hediye etmiştir.

Ayasofya MüzesiAyasofya Müzesi
Ayasofya, Bakanlar Kurulu kararı gereğince, müze haline getirilmiştir. Müze haline çevrilen Ayasofya, 1 Şubat 1935 tarihinde ziyaretlere açılmıştır.

Ayasofya Müzesi DışıAyasofya Müzesi Dışı
Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2020

Bilet Türü

Ücret

Giriş ücreti

72 TL

Diğer tüm tarihi miraslarda olduğu gibi Ayasofya Müzesinde de giriş ücretlidir.Aşağıda bahsedilen gruplar haricinde bulunan tüm ziyaretçilere giriş ücreti 72 TL olarak uygulanmaktadır.
•18 yaşın altında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile bu yaş gruplarına rehberlik eden öğretmenlere
•Gazilere
•65 yaş üstünde olanlara
•Er ve erbaşlara
•Yabancı ve Türk vatandaşı engellilere
•Yabancı ve yerli basın kimlik kartı sahiplerine
•Seyahat acentelerinin sorumlu müdürleri ile sahiplerine
•UNESCO, ICOMOS ve ICOM kartı sahiplerine
•Kültür ve Turizm Bakanlığı kokardına sahip olan profesyonel turist rehberlerine
•Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışan personeline ve anne, baba, eş ve çocuklarına
•12 yaş grubunun altında bulunan yabancı çocuklara giriş ücretsizdir.

Ayasofya Müzesi’nde Müzekart Geçerli Mi?

Ayasofya Müzesi ziyaretlerinde Müzekart geçerlidir.

Ayasofya Müzesi Ziyaret Saatleri

Mevsim

Açılış

Kapanış

Kış Sezonu 31 Ekim – 1 Nisan

09:00

18:00

Yaz Sezonu 1 Nisan – 31 Ekim

09:00

19:00

Ayasofya Müzesi ziyaret saatleri yaz ve kış sezonu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.Ayrıca Ayasofya Müzesi Ramazan ile Kurban bayramlarının birinci günlerinde ziyarete kapalı bulunmaktadır.