Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Sinop Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 12 Yer!

Sinop gezilecek yerler

Sinop gezilecek yerler sıralamasında Karadeniz bölgesinde önemli bir konuma sahiptir. 5.862 km2’lik küçük bir il (yüz ölçümü ile 59. Sırada) olmasına rağmen tarihi, kültürü, plajları ile büyük öneme sahiptir.

Sinop’a Mayıs ayından başlayarak Eylül sonuna kadar 3-4 günlük kaçamaklar halinde harika bir gezi yapabilirsiniz. Ulaşım açısından Sinop Havalimanı ile havayolu, birçok şehrimizden kalkan otobüslerle veya özel aracınızla karayolundan da ulaşım sağlayabilirsiniz.

İstanbul’dan Sinop uçak ile 75 dk. Otobüs ile 11 saat ve özel araçla ortalama 7-8 saat sürmektedir.

Sinop nüfusu kış döneminde çok seyrek olsa da yazın hareketlenmesi, gurbetçilerin ve tatilcilerin gelmesiyle sezonda en az 3 katına çıkmaktadır. Şehir hakkında kısa bilgiler ise;

Ülkemizin en kuzeyinde yer alan şehrimizin 2016 yılı verilerine göre nüfusu 205.478’dir. Bunların %49,60’ı erkek; %50,40’ı ise kadındır. (Kaynak www.nufusu.com)

Şehir limanları açısından Karadeniz’in tek doğal limanı olmasına rağmen hinterlandı yani ekonomi açısından limanların beslendiği alan olarak en dar limandır. En az gelişmiş liman olup, demiryolu ağı bulunmamaktadır.

1999 yılında İtalya’da kurulmuş olan CittaSlow diye bir tabir bulunmaktadır. Türkçe karşılığı “yavaş şehir” olmakla birlikte o şehrin tanınırlığını arttırmak gibi bir işlevi bulunmaktadır. O yıldan beri Dünyadan birçok şehir de cittaslow dediğimiz şehirler seçilmekte olup ülkemizden de bazı şehirler unvana hak kazanmaktadır.

Ayrıca bu unvanın alınmasının öyle kolay bir şey olmadığını da belirtmem gerekir ki zira o belediyenin 70 kriteri de sağlamış olması bulunmaktadır.

Bunlar ise kısaca; çevre, alt yapı, kentsel yaşam ve turizm politikaları gibi unsurlardır. Bu unvanı almak isteyen kent başvuruda bulunuyor ve uygunluğu deneniyor uygunluk onayını aldıktan sonra ancak unvana hak kazanıyor.

Ülkemizde Eğirdir, Akyaka, Halfeti, Perşembe, Şavşat gibi kentlerden sonra en son olarak da Sinop’un şirin ilçesi Gerze de bu unvana hak kazanmıştır.

sinop’ta gezip görülecek yerler
Şahin Tepesi’den Sinop Merkez.

Eğer bir şehri gezmek, oranın sadece denizini kumunu ve güneşini değil de şehrini yaşamak, bilgi almak ve öğrenmek istiyorsanız bana göre bunun en güzel yanı tarihi yerlerini de ziyaret etmenizdir. Bu sebeple ki şehrimi tanıtırken sizlere sadece plajlarından bahsetmem memleketime haksızlık olurdu.

Amacım; son günlerde bir nebze daha olsa Sinop’un tanınırlığını arttırmaktır. Sinop TÜİK raporlarına göre de ülkemizin en mutlu şehri seçilmiştir. Ve ayrıca merkezde trafik ışıkları bulunmamaktadır.

Evet, yanlış okumadınız bu güzel şehirde trafik ışığı çoook uzun yıllardır bulunmuyor çünkü buna gerek de kalmıyor. Sadece bana göre tek sıkıntı yazın yazlıkçıların ve diğer il veya ülkelerde yaşayan Sinopluların gelmesiyle trafik biraz artmış olsa da sorun teşkil etmiyor.

Tüm bu bilgiler haricinde son yıllardaki artış dışında diğer Karadeniz şehirlerine göre popülerliği de azdır. Ancak bu yazılan yazılarla ülkemizde görülmesi gereken yerlerin başında olduğunu da zevkle belirtmek isterim. Ş

imdi Sinop gezilecek yerler listesini sizlerle paylaşmaya başlayacağım:

Sinop Gezilecek Yerler Listesi

Sinop Kalesi

Sinop gezilecek yerler Sinop Kalesi

Kesin bilgi olmamasına rağmen Sinop Kalesi‘nin tahmini olarak M.Ö. 7. yy.de yapıldığı söylenmektedir. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde onarımlar görmüş olup İsfendiyaroğulları döneminde de aktif olarak kullanılmıştır.

Sinop Merkezde sahile sıfır konumda olup üst katına çıktığınızda kafe de bulabilirsiniz. Kalenin merdivenlerinden direkt en üst kata çıkmış oluyorsunuz ve yukarıdaki gibi harika Sinop sahilinin manzarasını ve Sinop’u izleyebiliyorsunuz.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop gezilecek yerler tarihi cezaevi

•Dışarıda deli dalgalar, gelip duvarları yalar,
•Seni bu sesler oyalar, aldırma gönül aldırma

Sinop’tan ve Sinop gezilecek yerler konusundan bahsedilince Tarihi Cezaevi‘nden bahsetmemek mümkün değildir. Cezaevi 3 tarafı denizle çevrilip olup içerisinde bulunan kalenin geçmişinin 4000 yıl önceye dayanmakta olduğu ve dönemin suçluları tarafından da korku salması ile meşhurdur.

Dönemimiz de ise Sabahattin Ali (Atatürk’ü yeren bir şiir söylediği sebebiyle) Refik Halit Karay (İttihat ve Terakki karşıtı olması sebebiyle İstanbul dışına sürgün yediği dönemde) Burhan Felek (kısa bir süre sürgün yemiştir) cezaevinde kalan ünlülerdendir.

Hapishaneden kaçmanın mümkün dahi olmadığı, rivayetlere göre kaçmaya çalışan 2 kişiden birinin boğularak öldüğü, diğerinin de kaçıp evine sığındığı kişinin polis çıkması ile tekrar cezaevine gönderildiği bilinmektedir. Bir dönem yayınlanan Parmaklıklar Ardında dizisi burada çekilmiş olup, bir oda tamamen o şekilde dekoru ile kalmıştır.

Cezaevi şu anda müze olarak hizmet vermektedir. Sinop’a bir gün yolunuz düşerse hatta düşürün mutlaka cezaevini gezmenizi şiddetle tavsiye ederim. Zaten avludan içeriye girer girmez ne demek istediğimi anlamış olacaksınız.

Koridorlarda dolaşıp koğuşlara girdiğinizde mahkûmların yattığı dönemde de aynı şekilde olduğuna emin olacaksınız. Öyle ki nem ve rutubetten kibritin bile çakmadığı bir yerden bahsediyorum sizlere.

Parmaklıklar Ardında dizisi burada çekilmekteydi ve final yaptıktan sonra dizide kullanılan koğuş ve müdire hanımın odası aynı şekilde muhafaza edilmektedir.

Hamsilos Koyu

Sinop Hamilos Koyu

Sinop merkeze 11 km uzaklıkta olan doğa harikası koy Türkiye’nin tek fiyordu özelliğine sahip ve muh te şem bir manzaraya hakim. Mutlaka gittiğinizde gün batımı keyfini sürmeniz gerektiği düşüncesindeyim.

Çok fazla bilinmeyen yerler olduğu için güzelliğini korumakta ve insan tahribatına uğramamıştır. Ve bu muhteşem manzara eşliğinde koyda çadırınızla kamp yapma keyfini de yaşayabilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi Sinop

Sinop gezilecek yerler listesinin diğer sırasında merkezde bulunan Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Müze, 1970 yılında halka açılmış olup 2001 yılında restorasyona alınmış ve nihayet 2006 yılında tekrar kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.

Gezeceğiniz bölümler ise başlıca; koridor, küçük buluntular sarayı, taş eserler salonu, amphora salonu, sikke bölümü, ikona salonu ve bahçe tesiri gibi yerlerden oluşmaktadır.

Etnografya Müzesi

Sinop’ta gezilecek yerler Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi bulunduğu yapı itibariyle bilindik 18. yy konaklarını anımsatmaktadır. Bodrum katıyla birlikte toplam 4 kattan oluşmakta olan konak; ahşap karkas-tuğla karışımından yapılmıştır.

Binanın ön cephesi ana caddeye bakarken; yapıldığı zamanlarda asıl giriş olan arka cephesi de bahçe kısmına bakmaktadır. Genelde çok yoğun olarak ziyaretçi olmadığından içeride rahatlıkla dolaşıp görevlilerden bilgi alabilirsiniz. En son olarak müzeye giriş fiyatı 5 TL idi.

Erfelek Şelalesi

Sinop gezilecek yerler Erfelek Şelalesi

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop’a gidilip de görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Sinop gezilecek yerler nerelerdir diye düşünürseniz bu liste size fazlasıyla yeterli olur.

Merkeze 30 km uzaklıkta olan şelaleler irili ufaklı 28 adet şelaleden oluşmaktadır. Ve burası sadece 1997 yılında keşfedilmiştir. Evet, ilk duyduğumda ben de oldukça şaşırmıştım, orası hep var diye bilirdim. 1997 yılında Erfelek Barajı’nın yapılmasına başlandığı dönemde Devlet Su İşleri tarafından tesadüfen bulunmuştur.

Belediye tarafından belirli bir giriş ücreti vardır ve içerisinde piknik ve kamp yapabilirsiniz. Bölgenin önemli bir turizm kaynağı olan şelaleler merdiven şeklindedir. Merdivenlerden çıkarken dış Dünya ile bağlantınızı keseceksiniz sizi ilgilendiren tek şey kuş cıvıltıları ve su sesi olacaktır.

Diyojen Anıtı

Diyojen heykeli sinop

Bir de sizlere Sinop’un girişindeki Diyojen’den bahsetmek isterim. Şehre girdiğinizde sizi Sinoplu olduğu bilinen ünlü filozof Diyojen’in heykeli karşılamaktadır.

Diyojen ile ilgili olan rivayetlerden birisi; medeniyete karşı çıkan Diyojen fıçı içerisinde yaşamaktadır ve mal varlığı olarak da sadece bir su kabı bulunmaktadır ve yine rivayete göre bir gün eli ile su içen bir çocuk görmüş ve o çanağın da fazla olduğuna inanıp onu da atmıştır.

Felsefe aşığı olarak bilinen Makedonya Kralı Büyük İskender kendisinden bir isteğinin olup olmadığını sorduğunda“Gölge etme, başka ihsan istemem” cevabını vererek tarihe kazır sözlerini.

Akgöl

Sinop gezilecek yerler Akgöl

Sinop’un bir diğer doğa harikası ise Akgöl’dür. Sinop gezilecek yerler sıralamasında Akgöl; Sinop Ayancık ilçesi sınırlarında bulunmakta olup, Akgöl sapağından saptıktan sonra yaklaşık 5 km sonra ulaşılabilmektedir.

Yol kenarında harika manzarayı da seyredebilir bir yandan da alabalık rastaurantlarında balık yiyebilir ya da göl kenarında piknik yapabilirsiniz.

Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte olan bu yaylada sizi sık ağaçlarla çevrili ormanlar karşılar ve yaban hayat olduğu gibi devam etmektedir. Yani karşınıza her an yaban domuzu, ayı, kurt, çakal veya tavşan çıkabilmektedir.

Göl yapay bir göl olup 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Akgöl Yaylası olarak bir turizm alanı ilan edilmiş olsa da göle giden yolların bozuk olması ve yine yeterince tanıtım yapılmaması sebebiyle çok popüler değildir.

İnaltı Mağarası

inaltı mağarası sinop

Ayancık ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan mağaranın içerisine zor ve eğimli köy yolundan giriş yapılmaktadır. Genişliği ortalama 5 m ve yüksekliği ise 5-15 m’dir. Toplamda mağara 700 m uzunluğa sahiptir. Mağara duvarları travertenlerle kaplı olup bazı bölümlerinde doğal oluşum olan sarkıtlarla çevrilidir. Mağaranın turizme kazandırılması epey meşakkatli olmuştur.

1995 yılında karar alınmış, ışıklandırılması, merdivenleri vs derken hizmete açılması 2004 yılını bulmuştur. Mağara doğu-batı yönünde S çizerek uzanmakta olup, 358 metrelik mağaranın ancak küçük bölümü tamamlanmıştır.

Şahin Tepesi

Şahin tepesi sinop

Gelelim Sinop gezilecek yerler listesi sıralamasının en yüksek manzaralı konumuna…

Şehrimi bir de kuş bakışı bakayım diye düşünürseniz ki bunu da düşünün gidin Şahin Tepesi’ne kafesinde güzel çayınızı yudumlayın ve sosyal medyanızda paylaşmak için harika fotoğraflarını çekin. Sonra o telefonu çantanın derinliklerine atıp manzaranın tadını doyasıya çıkartın.

Kefevi Mahallesi’nde bulunan bu seyir alanı tatilcilerin oldukça fazla uğradığı alanlardandır. Tepe zamanında şehre hakimliğinden dolayı gözetleme kulesi olarak kullanılmış olup, daha sonra yangın gözetleme alanı ve Amerika’nın Rusya’yı (hemen karşısı Rusya’dır) gözetlediği bir üs olmuştur. En nihayetinde de dış güçlerin himayesinden tamamen çıkartılmış olup dev Türk bayrakları dalgalandırılmıştır.

İnceburun Feneri

Sinop gezilecek yerler ince burun feneri

İnceburun ülkemizin en kuzey noktasıdır. Karadeniz’de bulunan hırçın dalgalara meydan okuyan kayaçların yukarısında, denizin seviyesinden 38 m yükseklikte inşa edilmiş olan fener ziyaretçilerin uğradığı noktalardandır.

1863 yılında inşa edilmiş olup 12 m yüksekliğindedir. İl merkezine 20 km uzaklıkta olan Fener’e gelmek için Akliman yani Hamsilos yolunu takip ederek gelmeniz gerekmektedir. Hırçın dalgalar sürekli kayaları aşındırdığı için kışın neredeyse kulenin yüksekliği kadar dalgalar oluşmaktadır. Akliman’da piknik yaptıktan sonra burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Aşıklar Caddesi

Sinop’ta görülecek yerler Aşıklar Caddesi

Sinop gezilecek yerler konusunda oldukça geniş imkan sunmaktadır. Bunlardan bir diğeri de Aşıklar Caddesi‘nde salına salına yürümektedir.

Sahilin bulunduğu caddeye bu isim verilmiş olup, kaldırımlarda harika palmiyeler gölgelik sunmaktadır size. Sahilde yürürken çay bahçelerinde oturup, yazın tüm akşam kurulan stantlarda dondurma, patates cipsi, hediyelik eşya, kitap, dövmeci bulabilirsiniz.

Barış Manço da gençlerin uğrak noktası olup şehrin sembollerinden birisidir. Ve yine Aşıklar Caddesi’nde sahilde bulunmaktadır.

Sinop’ta Ne Yenir?

Şimdi geldi o kadar gezdik, tarihini yaşadık, müzelerini gördük, pikniklerimizi de yaptık ama yöresel tatları da deneyelim dediğimiz bölüme 🙂 Sinop’ta neler yemeden dönmemeniz lazım sorusunun cevabını bulmaya.

Mantı

Sinop yeme içme sinop mantısı
Özellikle büyük harflerle yazdığımı itiraf etmeliyim. Efendim, benim de çok iyi bildiğim üzere ülkemizde Kayseri Mantısı meşhurdur ve mantıyı görünce onlardan çaldığımızı düşünmenizi asla istemem. Çünkü Sinop’un mantısının meşhur olması cevizli ve tereyağlı olmasıdır.

Normal bildiğimiz kıymadan yapılmış olan yöresel adıyla etli hamurumuzun üzerine ceviz serpilir ve kızdırılmış köy tereyağı gezdirilerek servis edilir. Kayseri mantısından ayrılmasının temel sebebi cevizli olması ve şeklinin üçgen olmasıdır.

Sinop Merkeze geldiğinizde yemeniz gereken en lezzetli şeydir Mantı..İlk etapta tereddüt yaşarsanız birçok yer porsiyonu yukarıdaki gibi yoğurtlu ve cevizli olarak yapmaktadır.

Nokul

<Sinop yeme içme nokul
Bir diğer lezzet olarak tavsiye edeceğim şey iseNokul dediğimiz; şeker, kuru üzüm, iri kıyılmış cevizden yapılmış tatlı çörektir.

Eğer hala mideniz de boş yer kalmışsa “katlama” da tavsiye edebileceğim yöresel tatlardandır.

Sinop Plajları

Sinop’ta denize girilecek yerler

Sinop’un plajları da doğası kadar güzeldir. Başlıca plajlar;
•Güzelyalı Plajı
•DSİ Plajı
•Mobil Halk Plajı
•Yuvam Plajı
•Kumkapı Plajı
•Öztürkler Aile Kampı

Sinop küçük bir şehir olduğundan dolayı aslında rahat rahat 2 günde yukarıdaki yerlerin hepsini gezebilirsiniz. Yani merkeze girdiğinizde yarım saat kaleye çıkıp manzarayı seyredip, 1-2 saatinizi cezaevinde geçirdikten sonra öğle yemeğinizi yiyebilir, plajında denizin ve güneşin tadını çıkartıp akşam üzeri Aşıklar Caddesi‘nde tur atıp dondurmanızı yiyebilir, sahilde turlayabilirsiniz.

Tabii dilerseniz kamp mekanları da mevcut olup çadırınızla veya çadır kiralayarak da kalabilirsiniz. (Martı Camping gibi). Ulaşım açısından kısa olsun diyerek Sinop Havalimanı’na uçakla da gelebilirsiniz. Özel araçla İstanbul’dan 7-8 saat otobüsle ise 11 12 saat sürmektedir.