Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Şirince Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 9 Yer!

Şirince gezilecek yerler

Ege Bölgesi’nin kendine has bir dokusu vardır. Rum kültürünün izlerini taşır ve size Avrupa’da turluyormuşsunuz hissi ortaya çıkartır. İşte vaktiyle hem Yunan halkını hem de Türkleri ağırlayan Şirince köyü, bölgenin incisi olarak karşımıza çıkıyor ve en az iki gün keşfedilmeyi hak ediyor.

Eskiden Rumlara, günümüzde ise Türklere ev sahipliği yapan Şirince; her iki milletin de cennet diye kabul ettiği özel bir yer adeta. 1923 senesinde yapılan mübadele, belli ki en çok Şirince’nin, hatta eski ismiyle Kırkınca’nın Rumlarını üzmüş; adına şarkılar söyleyip şiirler yazmışlar.

Yunanistan’da yer alan Katerini’nin Neo Efesos köyüne yerleşen Kırkınca yerlilerinden yazar Dido Sotiroyo, “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” isimli kitabında yüreğinden koparılan bir parça gibi bahsetmiş eski topraklarından. Selanik ve Kavala’daki evlerinden ciğer gibi sökülen Türkler ise bu köye yerleşmiş ve Kırkınca köyü ardından olmuş size bugünkü Şirince.

Oldukça köklü bir topraktan bahsediyoruz aslında, M.Ö. yaklaşık 5. yüzyıla değin dayanıyor Şirince köyünün geçmişi ve “evim” dedikleri yere gözü gibi bakmasını bilen Yunanlardan bize, keşfedilecek tarihi bir miras, özgün bir mimari ve emek kokan sokaklar kalıyor.

Bu topraklar aynı eskiden olduğu gibi, bugün de verimliliği ile dikkat çekiyor ve yerlisi burada yetişen zeytin ağaçlarından tutun da üzümlere kadar bağcılığa dayalı bir hayat sürüyor. Şirince köyü yerlileri ekonomisini ise şarapçılığa borçlu; köyün adını git gide duyurması ve aynı hızda turizm potansiyelinin de artmasıyla, bugün Şirince gezilecek yerler konusunda keşif yapmak isteyen tüm turistler, en önce köyün bağlarına ve şarap mahzenlerine ayak basıyor.

Bu arada Şirince’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Şirince’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Şirince Gezilecek Yerler Listesi

Muhteşem bir coğrafya içerisinde yer alan köklü bir miras, sıcakkanlı yerel halk, göze takılan şaheser manzaralar, hala izlerini görebileceğiniz tanıdık Rum kültürü ve biraz da şarap eğer sizin için unutulmaz bir tatil tanımına uyuyorsa, Şirince’nin çiçekle bezeli taş sokaklarında turlamaya başlayalım o halde…

1. Şirince Sokakları

Şirince gezilecek yerler Şirince Sokakları

Şirince, kimileri için “Tepedeki Efes”; bir dağ köyü olmasından dolayı oldukça engebeli ve dar sokaklara ev sahipliği yapıyor. Ancak Şirince gezisini keyifli yapan detaylardan biri de, Tarihi Rum evleri arasına döşenmiş bu cıvıl cıvıl taş yollarda yürümek!

Yürüdükçe yürümek isteyeceğiniz Şirince sokaklarında gezerken, tablo gibi görünen Şirince manzarasını adım başı fotoğraflamak isteyeceksiniz.

2. Aziz John Baptist Kilisesi

Şirince gezilecek yerler Aziz John Baptist Kilisesi

1832 yılında Aziz John’a adanmak amacıyla inşa edilen Aziz John Baptist Kilisesi, köyde ayakta kalmayı başaran tarihi yapılardan biri ve içinde yalnızca birkaç fresk örneği bulunacak kadar boş olsa da kesinlikle Şirince gezilecek yerler listesinde yer almayı hak ediyor.

Kiliseyi özel yapan bir diğer detay ise şarap mahzenine ev sahipliği yapması; hem şarap tadımı yapabileceğiniz hem de beğendiğiniz şarapları satın alabileceğiniz bu kilise, bugün aynı zamanda yeni evlenecek çiftler için şık bir arkaplan olarak kullanılıyor.

3. Nesin Matematik Köyü

Nesin Matematik Köyü Şirince
Foto kaynak: nesinkoyleri.org

Adından da anlaşıldığı gibi, matematiğe dair neredeyse her şeyi kapsayan Nesin Matematik Köyü, kurulduğu 2007 yılından bu yana gerek ilköğretim düzeyinde gerekse ileri düzeyde verdiği matematik eğitimleri, seminerleri, dersleri ve kamplarıyla aydın çocukları ve insanları bir araya getiriyor.

Her yıl etkinliklerin düzenlendiği bu köyde devamlı toplantılar, sempozyumlar ve söyleşiler yapılarak gelecek nesle katkıda bulunmak, matematiği, bilimi aşılamak hedefleniyor. Nesin Matematik Köyü’ne ev sahipliği yapan Şirince de, bu anlamda farkını ortaya koymakta.

4. Şarap Mahzenleri ve Satış Yeri

Şarap Mahzenleri ve Satış Yeri Şirince
Foto kaynak: kirmizifil-blog.com/sirince

Bağlarında yetiştirdiği meyveler ile Şirince köyü geçimini neredeyse şarapçılık ile sağlamakta ve dolayısıyla birbirinden lezzetli şaraplara ev sahipliği yapıyor.

Köyün içerisinde ise Akberg, Kaplankaya ve Ozon isminde üç farklı şarap üretim tesisi bulunuyor ve bu üretim tesisleri şarap tadım turu yapmak isteyenler için kapılarını aralıyor. Hem bu üretim tesislerinden hem de köyün içindeki birçok dükkandan yerel şaraplar satın almanız mümkün; ancak hatırlatmalıyız ki eğer ağzının tadını bilen bir şarap tutkunu iseniz Aziz John Bapdist Kilisesi’nde bulunan şarap mahzeni hem Şirince şaraplarının tarihçesini dinlemeniz, hem de degüstasyon yapmanız amacıyla mutlaka uğramanız gereken noktalar arasında bulunuyor.

5. Tiyatro Medresesi

Tiyatro Medresesi Şirince
Foto kaynak: tiyatromedresesi.org

Türkiye’de inşa edilen ilk medrese olma özelliği taşıyan Tiyatro Medresesi, Erdem Şenocak ve Şirince’de yaptığı mimariler ile kendine özgü yorumuyla öne çıkan Sevan Nişanyan işbirliğini ortaya koyuyor.

Şirince’nin tarihi dokusuyla adeta bütünleşen bu yeni mimari yalnızca tiyatro değil; sanatın her dalına atıfta bulunan; konser ve tiyatro gibi etkinliklerin yanı sıra, insanlara fayda sağlayacak her türlü sanatsal faaliyete yer veren bir medrese olma özelliği taşıyor.

Şüphesiz ki Şirince’nin insanlığa bir hediyesi olarak görebileceğimiz Tiyatro Medresesi, dünyaya bakış açınızı dahi değiştirebilecek güce sahip.

6. Şirince Taş Mektep Müzesi

Şirince Taş Mektep Müzesi
Foto kaynak: tr.foursquare.com

Tarihi bir Rum okulu olan, ancak bir süre “Şirince Artemis Restoran” adıyla işletilen taş bina, Gökhan Sengel tarafından hazırlanan proje ile birlikte Şirince Taş Mektep Müzesi olarak hayata geçirildiği 2012 yılından bu yana, köyün en çok ziyaret edilen yapıları arasında bulunuyor.

Şirince köyündeki eğitim ve öğretim tarihinin yansıtıldığı bu müze sayesinde birçok ziyaretçi, geçmişte köyde yaşam süren Rumlardan bu yana var olan eğitim tarihine tanıklık ediyor.

7. KEY Klasik Araba Müzesi

Şirince gezilecek yerler KEY Klasik Araba Müzesi

İki kardeş tarafından Türkiye’den ve dünyadan toplanan klasik araba koleksiyonlarının 2001 yılından bu yana ziyaretçiler ile buluştuğu KEY Klasik Araba Müzesi, Şirince köyüne yaklaşık 40 dakikalık bir uzaklıkta yer alsa da mutlaka görülmeyi hak ediyor.

Yalnızca arabaların değil, motosikletlerin, maskotların ve otomobil ile ilgili parçaların da yer aldığı KEY Klasik Araba Müzesi, koleksiyon incelemeyi sevenler için oldukça ideal bir durak olarak önümüze çıkıyor.

8. Tren Müzesi

Tren Müzesi Şirince’de gezilecek yerler
Foto kaynak: aziziyerestaurant.net

Buharlı Lokomotif Müzesi olarak da bilinen ve Efes Antik Kenti yakınlarındaki Çamlık mahallesinde konumlanan Tren Müzesi, İzmir-Aydın demiryolunun ve Çamlık Tren İstasyonu’nun kapatılan kısmından oluşuyor.

1997 yılında ziyarete açılan bu müzede, dünyanın dört bir yanında yapılan 33 buharlı lokomotif, ikisi ahşap olmak üzere dokuz yolcu vagonu ve yedi adet de yük vagonu bulunuyor.

9. Çakabey Fırını

Şirince’nin çarşısında bulunan Çakabey Fırını aslında hususi olarak ziyaret edip gezebileceğiniz tarihi bir fırın değil; ancak o mahalle kültürünü kaybetmemiş dokusu, odun ateşiyle pişen ekmeklerin kokusu ve anneleri tarafından hazırlanan hamurları pişsin diye fırına koşa koşa götüren çocuklar, görenleri de adeta çocukluğuna götürüyor.

Bir yerin kültürünü keşfetmek için dağlar tepeler aşmanıza ya da paralar saçmanıza gerek yok. İşte Şirince köyünde bulunan Çakabey Fırını da insana bu hissi hatırlatan nadir yerlerden; anlayacağınız Şirince gezilecek yerler listeniz, bu küçücük mahalle fırınıyla çok daha anlamlı olabilir!

Şirince’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Şirince’de nerede kalınır Kirkinca Hotel
Kırkınca Hotel, konaklama için güzel bir seçenek.

Şirince ziyaretinizde güzel bir butik otelde konaklama yapmak ve keyifli bir seyahat geçirmek isterseniz Efes Konakları, Nikbin Konak, Çınaraltı Pansiyon, Nişanyan Hotel, Şirincem Pension, Sihirbazın Evi, Salkım Konak ve Ağaç Evler, Doğa Pension ve Kırkınca Hotel adlı tesislere göz atabilirsiniz.

Şirince’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detayları Şirince’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.