Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Sığacık Gezi Rehberi

Buram buram deniz kokusu, huzur ve sakinliğin tam merkezi. Ege Bölgesinin parlayan incisi İzmir’in ilçelerinden biri olan Seferihisar’a bağlı Sığacık mahallesi, adeta Cennet’in yeryüzündeki bir yansıması gibi… mandalina kokulu şehir olarak da bilinen Sığacık – İzmir Seferihisar, gerek tarihi dokusu, taş evleri, bakır koyları, zeytin bahçeleri, yeşilin ve mavinin hakimiyeti, temiz havası ile gerekse de Sığacık halkının samimiyeti ve üretilen el emeği göz nuru pazar ürünleri ile olsun görenleri kendine aşık etmeye yeter de artar bile.

Yazı Başlıkları
Sığacık Hakkında Bilgiler
Sığacık Gezilecek Yerler Sığacık Kalesi
Teos Antik Kenti
Değirmen
Teos Marina
Kaleiçi Sokaklar

Sığacık PlajlarıAkkum Plajı
Akarca Plajı

Sığacık Kahvaltı
Sığacık Pazarı
Sığacık’da Nerede Kalınır?
Sığacık Nerede? Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Sığacık Hakkında Bilgiler

Sığacık tarihi, yaklaşık olarak M.Ö. 1000’li yıllara dayanan, 1522 yılında da şehrin denizciler tarafından sığınak olarak kullanılması nedeniyle Sığacık ismini alan ve 2017 nüfus sayımı bilgilerine göre de yaklaşık olarak 3.075 kişinin yaşadığı olağanüstü güzellikte bir şehirdir. Daha önceleri balıkçı köyü iken, zaman içinde sakin, huzurlu, gözlerden ırak bir yer arayan tatilciler tarafından keşfedilerek popülarite kazanmış olup, daha çok balık avlamak veya dalış yapmak isteyenlerin sık sık uğradıkları bir yer haline gelmiştir. Daha çok Haziran – Eylül aylarında ziyaretçi çeken Sığacık’da konaklama yeri bulmak da bir hayli zorlaşıyor. Ayrıca Sığacık – İzmir Seferihisar, sık sık dizi ve film setlerine de ev sahipliği yapmış olup, yakın tarihte de Ata Demirer’in hem senaryosunu yazıp, hem de başrolünü oynadığı “Olanlar Oldu” filmi de Sığacık’da çekilmiştir.

Hareketli gece hayatı yaşamaktan zevk alan ve bu tarz bir yerde tatil yapmak isteyenlerdenseniz eğer yanlış adrestesiniz demektir. Zira, Sığacık tam manasıyla sakinliğin hakimiyetinde olan bir şehirdir. İzmir – Çeşme’nin tam aksine gürültülü müzik ve hareketli gece hayatı ile değil, kafa dinlemek, yeşil ve mavinin yani doğa ve denizin tadını çıkarmak isteyenlerin tatil mekanlarından biridir. Ancak yine de akşamları dışarı çıkmak isteyenler için de canlı müzik yapan barlar veya müzik eşliğinde bir akşam yemeği yiyebileceğiniz restoranlar mevcuttur.

Sığacık Gezilecek Yerler

Sığacık, her ne kadar küçük bir belde olsa da, hiç sıkılmadan, bıkmadan, usanmadan gezip göreceğiniz o kadar çok yer var ki, günlerce gezmeye kaksanız yine de bitiremez, hatta gördüğünüz yerleri bir daha görmek istersiniz. Sığacık’da gezip göreceğiniz yerleri biraz tanıtmaya çalışalım.

Sığacık Kalesi

Sığacık KalesiSığacık Kalesi

Sığacık Kalesi, tam olarak 1521 – 1522 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen emir doğrultusunda Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiş ve Rodos Seferinde deniz üssü amacıyla kullanılmıştır. Son yıllarda Gümrük Kontrol Merkezi olarak kullanılan sığacık kalesi; Sivrihisar, Ayasuluk ve Kuşadası şeklinde adlandırılan ve Teos Antik Kenti’den getirilen taşlardan yapılan 3 adet kapısı bulunmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kalesi görülmeye değer nadir yerlerden…

Teos Antik Kenti

Teos Antik KentiTeos Antik Kenti

Sığacık’a 3 km uzaklıkta bulunan Teos Antik Kenti, tam anlamıyla zamanda yolculuk yapma yeri diyebiliriz. Tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar dayanmakta olup, 12 İyon Kenti olarak bilinmektedir. Sanat camiasında çok önemli bir yeri olan Teos Antik Kenti, M.Ö. 3.yy’da tarihin ilk aktörler birliği kurulmuştur. Günümüzde hala kazı çalışmaları devam eden Teos Antik Kenti Sığacık’a yolu düşenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Değirmen

Sığacık DeğirmenSığacık Değirmen

Ege Denizinin manzarası en iyi buradan seyredilir. Club Atlantis Resort Hotel’in içinde olan değirmen, Büyük Akkum Plajının yanında bulunmaktadır. Değirmen, Ata DEMİRER’in Olanlar Oldu filminin sahne yerlerinden biri olduğundan kısa sürede büyük kitlelerce tanınıp bir anda ziyaretçi akınına uğramış bir yerdir. Oldukça şirin ve şahane bir manzaraya sahip olan Sığacık / Değirmen; biraz ters bir yerde kaldığından Sığacık kasabasını ilk kez ziyaret edenlerin Değirmen’i çok zor bulduğu söyleniyor.

Teos Marina

Sığacık Teos MarinaSığacık Teos Marina

Teos Marina, Yunanistan’ın Sisam adası ile Sığacık Karlovasi limanını bir birine bağlayan ve bir gümrük kapısı bulunduran marinadır. 2010 yılında açılan Teos Marinasının karada 80 – 90 arası, denizde ise yaklaşık olarak 500 tekne kapasitesi bulunmaktadır. Teos Marinası ayrıca Sığacık’en en hareketli yerlerinden biri olup, restoran ve cafelerle doludur.

Kaleiçi Sokaklar

Sığacık Kaleiçi SokaklarSığacık Kaleiçi Sokaklar

İzmir Seferihisar’ın olağanüstü güzellikteki mahallesi Sığacık, özellikle taş ve kireç evleri ve sokakları ile ünlenmiş bir balıkçı kasabasıdır. Bu güzellikleri en iyi yansıtan ise Sığacık Kaleiçi Sokaklarıdır hiç şüphesiz. Bu sokakta sabahın erken saatlerinde yürüyüş yapabilir, adeta zamanda yolculuk yapıyormuş hissi veren tarihi havasını soluyabilir, acıktığınız zaman da yine Kaleiçi Sokaklarındaki kendine özgü tasarımlarıyla süslenmiş restoran ve cafelerden birinde yemek yiyebilirsiniz. Kaleiçi Sokaklarının göze çarpan en belirgin özelliklerinden biri de hemen hemen her köşe başında salyangoz resimlerinin bulunmasıdır. Salyangoz resimleri Sığacık’ın “sakin şehir” ünvanını almasında dolayıdır. Sağıcak Kaleiçi’nde ayrıca Süleyman Han Medresesi, Camisi ve Şadırvanı da bulunmakta olup, mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerdendir.

Sığacık Plajları

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Seferiköy mahallesi Sığacık mavi renginin en çok hakim olduğu yerlerden birisi… Dolayısıyla böylesine eşsiz güzellikte koyların olduğu yerde plaj olmazsa olmaz öyle değil mi? Sığacık’da Akkum ve Akarca olmak üzere iki ayrı plaj bulunmaktadır. Bu plajlardan en çok tercih edileni Akkum Plajıdır. Akarca Plajı ise deniz suyunun mevsim normallerinin çok altında olduğu için daha çok serin sularda yüzmekten hoşlananlar için iyi doğru bir tercih olacaktır.

Akkum Plajı

Sığacık Akkum PlajıSığacık Akkum Plajı

Akkum, Sığacık’a yaklaşık 2,5 kilometre uzaklıkta olup, hususi araçlar ile birkaç dakika içerisinde Akkum Plajına varabilirsiniz. Plaj yerli yabancı çok sayıda turist çektiğinden özellikle hafta sonları çok kalabalık olmaktadır. Plaja girerken oldukça uygun bir fiyat ödüyorsunuz ancak, plajda kullanılan şezlong, şemsiye, duş ve kabinler ödediğiniz ücrete dahil edilecektir. Akkum plajı ayrıca çok güvenli bir yer olduğundan çocuklarınızla birlikte denize girebilir, plaj çevresindeki cafe ve restoranlarda yemek yiyerek çayınızı içebilirsiniz.

Akarca Plajı

Sığacık Akarca PlajıSığacık Akarca Plajı

Akarca Plajı’da Akkum Plajı gibi Sığacık Merkeze oldukça yakın olup 6 km uzaklıktadır. Burası da özellikle İzmir’den hafta sonları denize girmek için gelen ziyaretçilerin akımına uğrayan plajlardandır. Akarca Plajında deniz suyu diğer plajlara göre daha soğuktur. Hatta yaz aylarında bile suyun ısısı değişmediğinden serinlemek isteyenlerin daha çok uğradığı bir plaj olma özelliğine sahiptir.

Sığacık Kahvaltı

Sığacık KahvaltıSığacık Kahvaltı

Şehrin gürültüsünden ve kirli havasından uzak, şirin mi şirin, doğanın tam ortasında bir yerde şöyle sabahın erken saatlerinde kalkıp güzel bir kahvaltı yapmayı kim istemez ki, hele de sevdiklerimiz yanımızda ise. Bu yaz tatil yapacaklar için öneride bulunduğumuz Sığacık, tam da böyle bir yer. Sığacık’ta kahvaltı yapma keyfine varanlar yıllar geçse de o kahvaltının tadını unutmuyor. Özellikle de tahinli gözlemesi ile takdir edersiniz ki burası bir zeytin cenneti olduğundan zeytin ve zeytinyağı ile yapılan ürünleri bir harika. Üstelik fiyatlarda gayet uygun, örneğin 5 kişilik bir kahvaltı ekstralarla beraber 180 – 200 TL arasında bir ücret söz konusu.

Sığacık Pazarı

Sığacık PazarıSığacık Pazarı

Bu pazarda satılan ürünler bir yana harika bir sistem söz konusu, halden kesinlikle ürün kabul edilmeyip satışı yasaklanmış olup, sadece Sığacık halkının köylerinden getirdikleri organik ürünler ile evlerinde yaptıkları yiyecek, içecek veya diğer el emeği ürünlerin satışı yapılmaktadır. Bu pazar Ege bölgesinin kendine has otları, sebze, meyve, özellikle de portakal ve limon satışının çokça yapıldığı, bitkisel karışımlar, saf zeytinyağı ve zeytinyağından yapılmış mamüller, çeşitli ev süslemeleri için yapılmış aksesuarlar, el emeği çantalar, oyalı yazmalar, fular veya şapkalar… daha pek çok alanda Sığacık hatunlarının bin bir emekle işlediği gerek ev eşyası, gerekse de kişisel eşyaları bulabilirsiniz. Ayrıca bu pazarın bir özelliği de naylon poşet yerine file ve kese kağıdının kullanılmasıdır. Çevreye ve insana dost olan Sığacık’a bir gün yolunuz düşerse bu pazara uğramadan geri dönmeyiniz. Sığacık Pazarı Kaleiçinde ve Pazar günü kuruluyor.

Sığacık’da Nerede Kalınır?

İzmir ilinin Seferihisar ilçesine bağlı olan Sığacık; turistik bir köy olduğu için elbette ki konaklamak için bir hayli seçenek sunmaktadır. Özellikle Kaleiçi sokaklarında bulunan pansiyonlar hem geleneksel tasarımı ile çok şık, hem de yaz ve kış aylarında açık olup, oldukça konforlu ve geniş pansiyonlardır. Bu pansiyonlarda kahvaltı ve akşam yemeği ücretsiz olup, kendinizi adeta evinizdeymiş gibi hissettiren sıcak atmosferi, mutfak, salon ve yatak odası şeklinde ki tasarımı, mini dolap ve çay – kahve yapımı için cihazlar mevcut olup, ayrıca çocuklar için de yine bebek ve çocuk yatakları düşünülmüştür. Fiyatları da oldukça uygun… örneğin; çift kişilik bir odanın gecelik fiyatı; 125,00 TL ila 250,00 arasında değişmektedir. Pansiyonların yanı sıra bir de Sığacık’da 3 yıldızlı otellerde faaliyet göstermekte olup, bu otellerin çift kişilik bir oda fiyatı ortalama 300 TL ila 350 TL arasında değişmektedir. Ancak, pansiyondan ziyade daha gösterişli 5 yıldızlı otelleri tercih edenler için de yine Euphoria Aegean Resort & Spa veya Teos Ormancı Tatil Köyünü önerebiliriz. Takdir edersiniz ki bu oteller daha lüks olup, fiyatları da çift kişilik bir oda için 500 TL ila 600 TL arasında fiyatlandırılmıştır. Dolayısıyla 3 yıldızlı ve 5 yıldızlı otellerin bir gecelik oda fiytaı Sığacık Pansiyonlarının neredeyse üç – beş katı oranındadır.

Celsus KütüphanesiCelsus Kütüphanesi
Celsus Kütüphanesi

Alaçatı Gezi RehberiAlaçatı Gezi Rehberi
Alaçatı Gezi Rehberi

Karaburun Gezi RehberiKaraburun Gezi Rehberi
Karaburun Gezi Rehberi

Sığacık Nerede? Nasıl Gidilir?

Sığacık, İzmir ilinin Seferihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. İzmir merkeze olan uzaklığı yaklaşık 52 kilometre, Seferihisar’a ise 5 Kilometre uzaklıkta olup, İzmir Adnan Menderes Havaalanına ise 70 kilometre mesafededir. İstanbul veya Ankara’dan bu şirin kasabaya gitmek isteyenler öncelikle havayolunu kullanarak İzmir merkeze gidip oradan ESHOT 985 hat nolu Seferihisar otobüslerine bindikten sonra Sığacık yol ayrımında inebilirler. Veya Seferihisar’da 640 nolu hat ile direk Sığacık merkezde inebilirler.

Hala bir tatil planı yapmadıysanız, yoğun çalışma temposuna ara verip sakin, huzur veren bir tatil köyünde hem eğlenmek hem de kafa dinlemeye karar verdiyseniz ve gerek internetten gerekse de çevrenizden bu yönde araştırmalar yapıyorsanız size tavsiyemiz tatil planlarınıza Sığacık – İzmir Seferihisarı en başa yazmanız olacaktır. Sığacık’a bir kez gitmeniz halinde bir daha oradan vazgeçemeyeciğinizin garantisini veriyoruz.

Haritası ve Konumu

Bölge için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

İzmir şehrinde yer alan görülmesi gereken yerler için İzmir’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.