Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Tekfur Sarayı

Tekfur Sarayı ile ilgili pek çok düşünce vardır. Fakat bunların en çok bilineni geçmişte ki Blaherne Sarayı’nın bir uzantısı olduğuna dairdir. Şuan Blaherne Sarayında geriye sadece Tekfur Sarayı kalmıştır. Şuan Blaherne Sarayının yerinde yerleşimler bulunmaktadır. Fakat yer yer saray duvarlarının kalıntıları ile tarihi yarımada da karşılaşmak mümkündür.

Yazı Başlıkları
Tekfur Sarayı Tarihi
Tekfur Sarayı Giriş Ücreti
Tekfur Sarayı Ziyaret Saatleri
Tekfur Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu
Bölgede Gezilecek Yerler

Tekfur Sarayı Fatih ilçesinin Edirnekapı mevkiinde bulunur. Bu saray kara surlarına bitişik olarak inşa edilmiş kalın duvarlı bir yapıdır. Günümüzde Topkapı Sarayı’nda sergilenmekte olan Kaşıkçı Elması’da bu sarayın çöplüğünde bulunmuştur. Bugün belediyece yürütülen kazı çalışmaları tarih aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Pek çok tarihçi yapının aslına uygun restore edilerek sonradan yapılan uygunsuz eklemelerin çıkarılması konusunda aynı fikirdedir.

Tekfur Sarayı ResimleriTekfur Sarayı Resimleri
Tekfur Sarayı Tarihi

Tekfur Sarayının ne zaman inşa edildiği, kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmemektedir fakat bu konuda çeşitli rivayetler bulunur. Bunların başında 13. ya da 14. yüzyılda arkasında ki büyük Blakhernai Sarayı’nın uzantısı olarak hizmetkârların kalması müştemilat olarak yapıldığı söylenmektedir. Diğer bir rivayet ise Bizans imparatoru tarafından arkasındaki büyük saraya ek bina olarak yapıldığıdır. Bunların hangisinin doğru bilgiyi içerdiği bilinmemektedir.

Tekfur Sarayı DuvarlarıTekfur Sarayı Duvarları
Osmanlı Döneminde 17. yüzyıla kadar çok bakımsız bir şekilde kalmıştır. Bu yüzyılın sonlarında ise buraya büyük bir hayvanat bahçesi kurulmuştur. 18. Yüzyılın başlarında seramik atölyesi haline getirilmiş, 19. yüzyıl ortalarında ise cam ve cam ürünleri imalathanesi olarak kullanılmıştır. Günümüze geldiğimizde ise saray ve etrafında kazı çalışmaları devam etmektedir.

Tekfur Sarayı ManzarasıTekfur Sarayı Manzarası
Tekfur Sarayı Giriş Ücreti

Müze giriş ücretleri şu şekilde;

Öğrenci 5 TL
Tam 10 TL
Yabancı Ziyaretçi 20 TL

Kurum, Kültür Bakanlığı’na bağlı olmadığından dolayı burada Müze Kart geçmemekte.

İstanbul Fethiye Müzesi : Pammakaristos Manastırıİstanbul Fethiye Müzesi : Pammakaristos Manastırı
İstanbul Fethiye Müzesi : Pammakaristos Manastırı

Büyük Postane (PTT Müzesi)Büyük Postane (PTT Müzesi)
Büyük Postane (PTT Müzesi)

Dolmabahçe SarayıDolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı

Tekfur Sarayı Ziyaret Saatleri

Saray, haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Müzeyi 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Dini bayramların ilk günü müze 13:00’de açılmaktadır.

Tekfur Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir?

Saray, Edirnekapı ile Eğrikapı arasında yer alır. Pek çok otobüs yakın mevkiden geçmektedir. Otobüs ile Balat Hastanesi Otobüs Durağında inerek, metrobüs ile Ayvansaray Metrobüs Durağında inerek, kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra saraya ulaşabilirsiniz.

Haritası ve Konumu

Saray için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bölgede Gezilecek Yerler

Bölgede gezilecek yerler arasında hemen yakınında yer alan Kariye Müzesi görülebilir. Ayrıca Balat bölgesinde görülecek yerler içinde Balat’ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.