Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Çatalhöyük Neolitik Kenti Konya

Konya ilinin Çumra ilçesi sınırları altında yer alan Çatalhöyük ilçenin 10 kilometre doğu bölgesinde yer almaktadır. İki tepe düzü olan bir tepe şeklinde ve farklı yüksekliklerde engebeli bir yapıya sahiptir. Bu sebebiyle farklı yükseltilerinden dolayı çatal sıfatını almıştır.

Yazı Başlıkları
Çatalhöyük Hakkında Bilgiler
Çatalhöyük Evleri
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti MüzesiÇatalhöyük Ziyaret Saatleri

Çatalhöyük Resimleri
Çatalhöyük Nerede ve Nasıl Gidilir?Çatalhöyük Haritası ve Konumu

Çatalhöyük Hakkında Bilgiler

1958 yılında J. Mellaart tarafından keşfedilen Çatalhöyük, 1961-1963 ve 1965 yıllarında kazı işlemlerine tabi tutulmuştur. Yüksek tepe’nin batı bölgesinde yapılan araştırmalar sonucunda 13 yapı katı açığa çıkarılmıştır. Yerleşim katı milattan önce 5500 yıllarına ait olmaktadır. Tarih konusundaki tahmin yürütme yöntemi ise; Stil kritiği ile yapılmış, c 14 metodu ile de kanıtlamış bulunmaktadır. İnsanlık tarihine ışık tutan bir merkez olan Çatalhöyük ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara eşlik ediyor.

Çatalhöyük Evleri

İnsanlık tarihinde ilk ev mimarisi ve kutsal yapıların yer aldığı Çatalhöyük evleri tarihi açıdan oldukça önemli.Çatalhöyük’teki yerleşimin en iyi bilinen dönemi on birinci ve yedinci katlar olarak yer almaktadır. Birbirine bitişik duvarlar dörtgen şeklinde sizlere eşlik etmektedir. Evlerde ortak bir duvar olmadan her evin kendi müstakil duvarı yer almaktadır. Evler genellikle ayrı ayrı planlanmış gerekli durumlarda ise başka bir ev yapılmıştır. Ulaşım ise düz duvar üzerinde olmaktadır. Şehrin sınırların da yer alan herhangi bir sur veya benzeri yapılara rastlanılmamıştır.

Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti Müzesi

Antik kent giriş ücreti bulunmamaktadır ve ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Çatalhöyük Ziyaret Saatleri

15 Nisan / 2 Ekim Yaz Açılış Saati: 09:00 Kapanış Saati: 19:00

3 Ekim / 14 Nisan Kış Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 17:00

Müzenin tatil günü bulunmuyor ve haftanın her günü ziyarete açık.

Mevlana Şehri KonyaMevlana Şehri Konya
Mevlana Şehri Konya

Kilistra Antik Kenti KonyaKilistra Antik Kenti Konya
Kilistra Antik Kenti Konya

Konya’da Gezilecek YerlerKonya’da Gezilecek Yerler
Konya’da Gezilecek Yerler

Çatalhöyük Resimleri

Çatalhöyük KonyaÇatalhöyük Konya
Çatalhöyük Kazı ÇalışmalarıÇatalhöyük Kazı Çalışmaları
Çatalhöyük EvleriÇatalhöyük Evleri
Çatalhöyük MüzesiÇatalhöyük Müzesi
Çatalhöyük Neolitik Kenti KonyaÇatalhöyük Neolitik Kenti Konya

Çatalhöyük Evleri içiÇatalhöyük Evleri içi

Çatalhöyük Nerede ve Nasıl Gidilir?

Çatalhöyük, Konya ilinin Çumra ilçesinin 10 kilometre doğusunda yer alan bir tepedir. Farklı yükseklere sahip olan iki tepe düzü olan bir çatal şeklindedir. Konya’dan bölgeye doğru gitmek için iki yol var ancak iki yolu da kullanırken merkezden Çatalhöyük tabelasını bulmayı ummayın. Bu vereceğimiz 2 yoldan bir tanesi uzun ve daha kolay bulabileceğiniz asfalt bir yol. Konya’dan Karaman’a doğru yol alırken otuzuncu kilometrede içeri Çumrada tabela da Çatalhöyük diye belirtilmektedir. Hemen sola doğru sapınca 45. kilometre de ise Çumra ilçesine varmış olduğunu fark edeceksiniz. Bulunduğunuz konumdan levhaları takip ederek 12 Km yol aldıktan sonra Ören yerine varacaksınız.

Vereceğimiz diğer yol ise 36 kilometre mesafeye sahip olan daha kısa yol ve yine asfalt olmaktadır. Genellikle bireyler bu yolu daha çok tercih etmektedirler. Erler köyü ve Abditolu köyüne varabilmek için öncelikle Saraçoğlu mahallesinden devam ediyoruz. Çatalhöyük merkezine yakın olan Küçükköyden sağa dönünce beşinci kilometre sonunda kazı alanına varmış olursunuz.

Çatalhöyük Haritası ve Konumu

Neolitik Kent için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Konya’da görülmesi gereken yerler listesi olan Konya’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.