Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Fatih Camii ve Külliyesi

İstanbul o kadar tarihle iç içe ki her adımda bir detay, her adımda bu topraklara yüzlerce, binlerce yıl önce çakılmış bir çivi bulmak mümkün. Ancak bunlardan bazıları var ki sadece bir detay deyip geçmek mümkün değil. Bunlar arasında özellikle kendi tarihimiz için en önemli olanlardan birisi ise Fatih Camii.

Yazı Başlıkları
Fatih Camii Tarihi
Fatih Cami Türbeleri
Fatih Camii Resimleri
Fatih Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Fatih Camii Tarihi

Osmanlı’da sultanlar ve aileleri tarafından yaptırılan camilerin genel adı selatin camileri. Fatih Camii ise İstanbul’un fethinden sonra İstanbul’da yaptırılan ilk selatin camisi olması ile ünlü. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin yanında içerisinde 16 tane medrese, hamam, aşevi, kütüphane, konukevi ve hastanenin de olduğu bir külliye vardır. 1766 yılındaki depremde büyük oranda yıkılan cami 1771’de yeniden inşa edilmiştir ve Gölcük Depremi’nin ardından yaşanan zemin kayması sonucunda yeniden güçlendirme çalışması yapılmış ve 2012’de ibadete tekrar açılmıştır.

Fatih Camii AvlusuFatih Camii Avlusu

Mimarı Atik Sinan olan cami, maalesef ilk günkü hali ile günümüze gelememiştir. Fatih Camii ayrıca 1932’de okunan ilk Türkçe ezanın duyulduğu yer olması ile bilinmektedir.
Cami ve külliyenin diğer büyük camilerden farkı sahip olduğu ruhtur. Camiye gidecek olursanız 500 yılı aşkın tarihe tanıklık ederken, top oynayan çocukların arasında kalabilir, çok uzakta olmalarına rağmen duvar dibinde çay içenlerin sesini akustik sayesinde duyabilir, kütüphanesinde arkanıza bir minder alıp çalışabilir, suyunuzu buradaki kuyudan alıp içebilirsiniz.

Fatih Cami Türbeleri

Fatih Camii TürbeFatih Camii Türbe

Fatih Camii, mimarisi, tarih kokan külliyesinin yanı sıra yanı başındaki türbeleri nedeniyle de oldukça fazla ziyaret alır. İstanbul’un kapılarını aralayan Fatih Sultan Mehmet, Gazi Osman Paşa ve Gülbahar Valide Sultan gibi birçok ismin kabri de burada yer almaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman TürbesiKanuni Sultan Süleyman Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Hürrem Sultan TürbesiHürrem Sultan Türbesi
Hürrem Sultan Türbesi

Beyazıt Camii İstanbulBeyazıt Camii İstanbul
Beyazıt Camii İstanbul

Fatih Camii Resimleri

Fatih Camii İstanbulFatih Camii İstanbul

Fatih Camii AvlusuFatih Camii Avlusu
Fatih Camii TürbeFatih Camii Türbe
Fatih Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Semte adını veren Cami ve külliye Fatih’te. Fatih’te Fevzi Paşa Caddesi’nin Haliç yönünde uzanan cami ve külliyeye ulaşım için Eminönü yönünde çalışan ve Yavuzselim Durağı’ndan geçen otobüsler kullanılabilir. Toplu taşıma ile gelecek olanlar bu sebeple önce Eminönü’ne gelip, buradan hareket eden otobüsleri kullanarak kısa sürede camiye ve külliyeye ulaşabilirler.

Şahsi aracı ile gelecek olanlarsa, Karaköy yönünden gelip Galata Köprüsü’nün geçecek olurlarsa Haliç kıyısından Atatürk Bulvarı’na bağlanıp, buradan Fevzi Paşa Caddesi’ne çıkacak olurlarsa tabelalar kendilerine yol gösterecektir.

Haritası ve Konumu

Cami için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Yakınında yer alan camiler arasında olan Süleymaniye Camii yazımıza da göz atabilirsiniz İstanbul’da yer alan diğer camiler için de İstanbul’da gezilecek yerler yazımızdan listeye ulaşabilirsiniz.

Sizlerde ziyaretlerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.