Kategoriler
Gezilecek yerler

İSVİÇRE KÜLTÜRÜNÜN BİLİNENLERİ VE BİLİNMEYENLERİ

Türkiye’den uzakta bir tatil yapmak isteyenler elbette gözlerini Avrupa’daki ülkelere ve şehirlere dikmektedir. İsviçre’de aslında tatilcilerin Avrupa tatilleri listelerinde yer alan bir ülke olup, farklı kültürüyle meraklarımızı beslemektedir.

Bünyesinde bulundurduğu üniversitelerden restoranlara kadar farklı bir havası olan İsviçre; Türkiye’den 2947 kilometre uzakta olup, uçakla da 3 saat 38 dakika sürmektedir. Futbol liglerini de alt üst eden İsviçre ligindeki maçlara tatil dönemlerinizde gidebilir, böylece hem tatil hem de spor aktivitelerinizi gerçekleştirmiş olursunuz. Tatilcilerin sıklıkla yazın gitmeyi tercih ettiği İsviçre kültürüne bu yazımızda daha da yaklaşacaksınız.

Avrupa turları içerisinde İsviçre turlarından herhangi birini seçeceklerin bu bölgenin kültürü hakkında detaylı bilgi edinmeleri çoğu detayı daha kolay anlamalarını sağlayacaktır. Bizim kültürümüzdeki çoğu hareket veya söylem diğer coğrafyalarda farklı anlamlara gelebiliyor tabii onların kültürlerinin de bizde farklı algılanabilecek olması muhtemel. Ya da gittiğiniz coğrafyanın nasıl bugünkü haline büründüğünü anlamak tarihler arasında daha rahat bir köprü kurmanızı sağlayacaktır.

İsviçre turunuza başlamadan önce gelenek ve kültürleriyle ilgili bilgi edinmek isterseniz işte bu satırlarımız size yardımcı olacaktır.

  • Yıllarca sınır bölgelerinin kültür öğelerinden çok fazla etkilense de kendine has bir kültür oluşturmayı başarabilmiş nadir ülkelerden birisidir İsviçre. Fakat konuşulan diller haliyle bölgelerdeki kültür yoğunluğunu etkilemiştir. Örneğin Fransızca konuşuluyorsa Fransa’ya, Almanca ve İtalyanca konuşulan bölgelerde bu dilin kültürünü almışlardır. Bölgeciliğin kuvvetli olması da homojen bir kültürün ortaya çıkmasını doğal olarak sağlamıştır.
  • İsviçre’de gelenekler kendini apaçık göstermez fakat çok önemli olan geleneklerin sürdürülmesi kültür yapısının bir parçasıdır. Gelenekler halk arasında farklılıklar göstererek dağılmış olup haliyle farklı bölgelerde farklı kültürel gelenekler bulunmaktadır. Halk yerel bir görünüm sergiler. Ancak Paskalya veya Noel gibi kutlamalarda bu yerellik aşılıp her bölgeden halk bir araya gelmektedir.
  • Yaşam kalitesinin çok yüksek olduğu bu ülkede alışveriş konusunda alım gücüde çok fazladır. Dünyanın en pahalı ülkeleri arasında yer alan İsviçre’de en ünlü şey İsviçre çakısıdır. Oldukça farklı çeşitleri olan bu İsviçre çakıları hediyelik olarak satılmaktadır.
  • İsviçre hakkında verilebilecek en farklı bilgilerden biriyse ülkede 3 milyona yakın silah bulunmasına rağmen dünyada suçluluk oranı en düşük coğrafyalardan biridir. Buda kültürlerinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu açıkça göstermektedir
  • Ülkede verilen sağlık hizmetleri, suç seviyesi ve çalışma olanakları göz önünde tutulduğunda İsviçre ‘’yaşanacak en iyi ülke’’ ünvanına sahip olmuştur.
  • Doğrudan demokrasi ile yönetilen tek ülke olan İsviçre’nin en çok ihraç ettiği üründe tahmin edersiniz ki çikolatadır.
  • Siyasi kültüründe ise ülkelerinde devlet başkanı bulundurmamaları bunun yerine başkanın görevlendirdiği 7 üyeli bir konsey bulunmaktadır. Dolayısıyla İsviçre’de başkentte yoktur. Bern tamamen fiili bir bölge konumundadır.
  • Eğer İsviçre’de süpermarket alışverişi yapacaksanız ve yanınızda çocuğunuzda varsa çocuğunuzun her hangi bir ağlaması veya farklı bir hareketinde hiçte hoş karşılanmayacaksınızdır. Kültürlerinde bu tarz bir konuya yer veren halk markette açıp paketini ödediğiniz ürün içinde size çok farklı bir tavırla yaklaşacaktır.
  • Komşuluk kültürü neredeyse hiç olmadığından dolayı halk her gün markete çıkmaktadır. Alışveriş sırasında kasiyer veya komşularıyla sohbet ederek günlük ziyaretlerini markette gerçekleştirmiş oluyorlar. Bu yüzden eve misafir davet ettikleri pek görülmez. Parkta veya markette sohbetlerle günlük arkadaş ve komşu ziyaretlerini gerçekleştirmektedirler.
  • Bu coğrafyada araba kullanmakta pek kolay olmayacaktır. Çünkü yayalar ve bisikletliler ne koşulda arabaların önüne çıksalar arabalar haksız sayılacaktır. Yani çevrenin tüm sorumluluğunu arabalar üstlenmiş durumdadır.