Kategoriler
Gezilecek yerler

İSKANDİNAVYA’DA GEZİLECEK YERLER SERİSİ: FİNLANDİYA

Beyaz Zambaklar Ülkesi olarakta anılan ülke, birbirinden muhteşem müze ve katedralleri ile ev sahipliği yapıyor.

Asla tükenmeyen güzellikleri ile İskandinavya turu kapsamında yapacağınız Finlandiya turları size dünyanın eşsiz manzaralarını ve tarihe tanıklık edeceğiniz her biri adeta ayrı bir stüdyo niteliğinde olan sokaklarını sunacaktır. Finlandiya soğuk iklime sahip bir kuzey ülkesi. Bu sebeple gezinizi yaz aylarında gerçekleştirmeniz isabet olacaktır.

Halkı ise çok geniş bir teknolojiye sahip olmasına rağmen mütevazi bir hayat sürmeyi tercih etmiştir. Örneğin yazın sade bir dekorasyonla düzenlenmiş ahşap evlerde kalmayı tercih ederler. Turist olarak gideceğinizde fiyatlar size epey pahalı gelecektir fakat ülkede uygulanan herkesin hakkı politikası kapsamında çoğu yiyecek ve içecek ucuz fiyatlara satılmaktadır.

Ülke ismini eğitim sistemiyle de sıkça duyurmakta olduğundan Dünya’nın her noktasından öğrencinin ilgisini çekmektedir. Üniversitelerden yatılı lise eğitim kurumlarına kadar bir çok ihtiyaca yanıt veren İskandinavya’da öğrencilik hayatı oldukça renkli geçmektedir.  Ayrıca el değmemiş doğası ve gelişmiş siyasi sistemi de adından bahsettirecek detaylar arasında. Gezilip görülecek yerleri ise şu şekilde sıralanabilir;

1-Tampere

Birçok sanatsal etkinlik ve kış sporlarına imkan tanıyan bu şehir aslında metropol olması gerekirken şirin bir mahalleyi anımsatmadır. Bu anımsatmaya rağmen içinde barındırdığı Doğal Tarihi Müzesi ve müze kompleksi olan Vapriikki görülmeye değer tarihi güzellikler arasında yerini almaktadır. Tampere’de mutlaka portakal ve greyfurt ile yapılan tatlıyı denemenizi tavsiye ediyor, yanında kendilerine has bir lezzet olan soslu yoğurdu da ayrıca denemenizi öneriyoruz.

2-Helsinki

Finlandiya’nın kalbi olan Helsinki bu coğrafyaya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Osmanlı Devleti’nde padişahların eşinin çoğunun Helsinki kökenli olduğunu da varsayarsak, buralarda Osmanlı’nın izlerini görmek de mümkün. Burada gezmeniz gerekenler arasında bir çok şey sayılabilir ancak Rock Kilisesi, Lutheran Katedrali ve Uspenski Katedrali gezmeniz gereken yerler listenizin en tepesinde bulunmalıdır. Bunların mimarisine kendinizi kaptırmışken ayrıca karşınıza Finlandiya Ulusal Müzesi çıkacaktır. Burası da Finlandiya’nın zamanla gelişimini takip eden bir yapı olma özelliği taşımaktadır.

3-Uspenski Katedrali

Helsinki’nin görülmesi gereken yerler listesinde yer alan katedrallerden en gösterişli olanı Uspenski Katedrali’dir. Başkent Helsinki’nin Pazar meydanında bulunan katedral Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks Kilisesi sayılmaktadır. Pazar meydanına çok yakın olan kilise şehirde tarihi ve heybetine karşılık şehirde kenarda kalmış bir tavır sergilemektedir. Fakat her halinden Rus yapımı olduğu anlaşılan bu yapıyı gittiğinizde mutlaka görmeli ve resmini çekmelisiniz.

4-Esplanadi Parkı

Helsinki’nin doğal güzelliğini bilmeyen yoktur! Helsinki’de haliyle çoğu bölgede park ve bahçeye denk gelmeniz de mümkün. Yeşilliğe ve peyzaja oldukça önem veren bir ülke olduğu her halinden belli olan Esplanadi Parkı’nda soluklanabilir, çevredeki civar kafelerde lezzetli tatlıların tadına bakabilirsiniz. Bu parklarda spor da yapabileceğinizi de eklemeden geçmeyelim! Bu parkların içinde en ünlüsü olan Esplanadi Parkı’nda yaz aylarında çoğu caz konseri ve moda defileleri de bu alanda düzenlenmektedir. Tatiliniz yaz aylarına denk geliyor ise bu festivallere ve gösterilere katılmanızı mutlaka öneririz.

5-Vapriikki Müzesi

Burayı tek bir müze olarak düşünmek hata olur. İçerisinde birçok farklı kategorili müzeyi barındıran bir kompleks Vapriikki’yi görmeden asla dönmeyin! İçerisinde sanatın farklı dallarına ait birçok eserini sergiler halinde bulacak ve bunları yakından tanımaya fırsat bulacaksınız. Zamanla bu sergilere yenisini ekleyerek kendini geliştiren bir yapıya da sahiptir.

6-Tampere Katedrali

Fin mimarisinden örnekler sunan bu katedral, 2000 kişilik oturma alanına da sahip olmaktadır. Dini ayinlere ve toplantılara açık olan bu katedral bazı konserlere de ev sahipliği yapmaktadır.