Kategoriler
Gezilecek yerler

ALMANYA YEMEK KÜLTÜRÜNÜ TANIYORUZ

Almanya; bir dönem Türkler’in çalışmak için gittiği bir ülke olmasının dışında bir çok teknolojinin başlangıç noktası. Aynı zamanda doğal güzellikleri ve tarihi yakınlık ile ilgimizi çeken Almanya’ya karşı her zaman samimi bir duygumuz vardır.

Bu nedenle, Almanya turları herkes gibi bizlerin de ilgisini çekmekte ve bu turlara gitmeyi çok istemekteyiz. Almanya ile aramızda uzun süren anlaşmalar ve savaş döneminde taraf olsak da sonuçta farklı bir kültüre sahipler. Osmanlı’nın sıklıkla izlerinin görüldüğü Almanya haliyle bizlerin ilgisini sıklıkla çekmektedir.

Alman mutfağı denildiği zaman akıllara ilk olarak bira ve patates gelmektedir. Avrupa turları içerisinden seçtiğiniz Almanya turu içerisinde kesinlikle patates ve biranın en güzel hallerini keyifle yemiş olacaksınız. Ama bu mutfak asla bunlarla sınırlı değil. Ülkenin ünlenmesini sağlayan daha birçok gizli lezzet bulunmaktadır.

Konuya direkt en ünlü yemeklerinden değil de Almanların bir gündeki öğünlerinde neyi nasıl tercih ettiğinden bahsedersek Almanya gezinizde sizlere daha çok ışık tutacağını düşünmekteyiz. O zaman tarihin çoğu anına tanıklık etmiş mutfağı biraz daha yakından tanımak çok daha yararlı olacaktır

Birbirinden Lezzetli 3 Mutfak

Kökeni Doğu Almanya olan bu mutfak Batı Almanya’dan da etkilenmiştir. Diğer ülkelerden Almanya’ya gelen farklı ırktan göçmenler ise bu mutfağın kültürünü zaman içerisinde çokça değişikliğe uğratmıştır. Günümüze geldiğimizde ise mutfaklarının 3 ana bölüme ayrıldığı görülmektedir. Bunlar; Thüringia, Saksonya ve Saksonya-Anhalt’tır. Bu bölgelerin her birinde farklı gıdalar üretilmektedir ve bunların birleşimi de Alman mutfağının geniş menülerini oluşturmaktadır.

En Temel Gıdası: Et!

Tüketilen temel gıdaların başında et ve türevleri gelmektedir. Kümes hayvanlarının oldukça fazla kullanıldığı mutfakta biftek ve rosto tabakları sıkça görülmektedir. Etlerse schnitsel ya da rosto şeklinde tüketilmektedir. Macarların leziz etkisini bıraktığı et yahnileri ise mutlaka denenmeye değer olacaktır. Bunlar dışında en vazgeçilmez et çeşidi kesinlikle sosistir. 1500 çeşit sosis tipini mutfaklarında barındırmaktadırlar. Balık ise pek tercih edilmemekle birlikte hazırlanacak olduğunda en çok alabalık tüketilmektedir.

Her Hali Harikalar Yaratan: Patates..

Alman mutfağının olmazsa olmazlarından biride patatestir. Hatta öyle yer etmiştir ki Almanlar patatesi bir sebze olarak görmemektedirler. Genellikle et yemeğinin yanına eşlik eden patatese havuç, ıspanak ve fasulyede eklenince şık bir akşam yemeği tabağı ortaya çıkmaktadır. Patatesin her çeşidini keyifle tüketmekte olan Almanlar en çok tuzlanıp suda haşlanmasını tercih ederler. Bunun dışında biraya eşlik eden kızartması, salata yerine tüketilen püresi ve patates topları da yaygın olarak tüketilen diğer türevleridir.

Meyve Şöleni Oluşturan Tatlılar

Alman kültüründeki tatlı ve pasta çeşitleri genellikle taze meyvelerle hazırlanmaktadır. Genelde elma, çilek, erik kullanılan tatlıların en başında özel Quark peynirinden yapılan cheescake gelmektedir. Bunun dışında ince hamur içine sarılan rulo tatlılar ve son dönem adından sıkça söz ettiren Bretzel de nefis Alman tatlıları arasındadır.

Çeşit Çeşit Ekmekler!

600 çeşit ekmek bulunan Alman mutfağında çavdarlıdan yulaflıya birçok çeşidi yapılmaktadır. Ayrıca tereyağlı ekmeklerde Alman bir vatandaşın gününün nefis geçmesini sağlayan temel etkenlerdendir.

Alternatif Bir Mutfak: Tabi ki Fast Food!

Alman mutfağının farklı notalarına değinen restoranların aksine tüm Dünya’da yer alan fast food markalarını her caddede görebilirsiniz. Damak tadınıza uygun olarak bulabileceğiniz fix menüleri olan bu fast foodlara giderek yemek ihtiyacınızı karşılayabilir yada Türk marketlerinden alacağınız ürünler ile kendiniz yemek pişirebilirsiniz. Almanya yemek kültürü elbette Türk mutfağından farklılıklara sahip olsa da bira ve patates elbette biz Türklerinde vazgeçilmezi!