Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Adım Adım Karaköy Semt Rehberi

Eğer İstanbul’dan bahsediyorsak, her zaman semtlerinde bir değişim ve dönüşüm söz konusu demektir. İstanbul’daki bu değişim o bildiğimiz “kentsel dönüşüm” adı altındaki her yere bina dikilen “modernleşmeden” değil de aksine sosyal yaşamın canlanması, mahallelerin, sokakların sanatla ve mekanlarla donatılmış olması ile ilgili.

Semtlerdeki bu değişimler zaten gidilmesi sevilen yerlerin kendine has özelliklerine, butik kafeler, sokak sanatı ve süslemeleriyle daha çok artı kazanması demek oluyor. İşte yaklaşık 4-5 senedir kendini geliştirmeye ve yenilemeye açmış olan Karaköy’de bu güzide semtlerimiz arasında.

Değişen dinamiği, koruduğu tarihi dokusu ve yeni açılan kahve dükkanları ile Karaköy ne olduysa bir anda hayatımızın merkezine yerleşti. Her yerde bulamadığımız canlılığı ve samimi ortamı mı yoksa hayatımızın farklı dönemlerinden aşina olduğumuz sahilde balık tutan insanları ve simitçileri mi bu sevginin körüklenmesine neden oldu bilmiyorum. Ama tek bildiğim en canlı ve hareketli yenilenmenin burada yaşandığı…

karaköy gezilecek yerler

Madem bir dönüşümden bahsediyoruz o zaman önceden denediğimiz ve yaşadığımız şeyleri bir günlüğüne bir kenara bırakalım.

Karaköy’ü nasıl bilirdiniz diye sormayacağım. Her gün işe, okula gittiğimiz şehrimizde, semtlerimizde bir günlüğüne turist olmayı denemek gibi etrafa farklı bir gözle bakmayı amaçlıyorum…

Dikkatlice bakmadığımız yerler, her gün gözden kaçırdığımız detaylar bunların hepsi birlikte aslında görmediğimiz bir dünyayı oluşturuyor. Gelin Karaköy’ü bir turistin gözünden bakıyormuş gibi yeniden keşfedelim.

karaköy istanbul

Adım Adım Karaköy Gezi Rehberi

Karaköy’de yapabileceğimiz ilk işlerden biri şüphesiz ki vapurdan iner inmez, yan yana sıralanmış balıkçılardan balık ekmek yemek olacaktır.

Bana sorarsanız bu kimileri uzun süredir oradan olan, kimileri de sonradan katılan irili ufaklı balıkçılar ve dükkanlar turistlerin de ilk ilgisini çeken yerlerden. Çünkü öylesine yerli izler taşıyor ki, bu gözle bakınca daha da anlam kazanıyor çevresindekiler de.

Balık ekmek durağından sonra ise yaklaşık 2 asırlık tarihi ile Karaköy’ün en önemli değerlerinden olan tadının dilden dile dolaştığı Güllüoğlu’na uğranıp baklava yenilmeden Karaköy’ü keşfetmeye başlamak olmaz diye düşünüyorum.

karaköy güllüoğlu

Böyle bir mini lezzet turundan sonra daha çok keşif yapabiliriz demektir. Karaköy’ü adımlarken görebileceğiniz simitçisinden, küçük lokantalarına kadar esnaf ruhu taşıyan yerleri de es geçmemek lazım. Zaten Karaköy’ün o bohem atmosferini oluşturan nedenler de bu eski ile yeninin uyumundan geliyor.

Eski binalar, yenilerle birlikte uyumsuzluğun getirdiği değişik bir atmosfer içinde şehre karışmış bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Karaköy’ün bu boyutu da çok güzel. Yenileşmenin, eskiyi koparıp atmak demek olmaması yönünden büyük bir anlam taşıyor.

karaköy turu

Karaköy’ün başka bir keşfetmeye değer boyutu da bir kısmı sahil tarafına yerleşmiş diğerleri de ara sokaklarda bulunmayı bekleyen hediye dükkanları, butikler ve Karaköy’de sayısı günden güne artan özel tasarım ürünleri satan dükkanlarla başlıyor.

Bu dükkanlarda çantalardan duvar süslerine, kolyelerden, salaş kıyafetlere kadar aklınıza ne gelirse bulabilirsiniz… Nice to have me , Pangu, çamuradam uğrayabileceğiniz güzel butik- tasarım dükkanlarından birkaç tanesi…

çamuaradam karaköy

Ve tabii ki son yıllarda bir Karaköy klasiği olarak önünde durup fotoğraf çekilmeden, fotoğrafını çekmeden yürüyüp geçemediğiniz, artık bir sanat halini almış duvar grafitileri, o hep duyduğumuz şemsiyeli sokakları ile Karaköy artık uğramaktan asla sıkılmadığımız semtlerin başına yerleşmiş durumda.

karaköy grafiti

Karaköy Kafelerine Bir Bakış

Galataport projesiyle başladığı söylenen bu yenileşme hareketi kafelerle, restoranlarla Beyoğlu civarında kendine yer edinemeyince müdavimleri ile birlikte Karaköy’ün dar sokaklarında kendine yer buluyor. Karaköy bir alternatif ortaya çıkartarak kendine has kimliği ile kulaktan kulağa yayılıp şimdiki halini alıyor.

Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi

Kılıç Ali Mescidi sokakta açılan ilk mekan Muhit ile başlayan Karaköy’ün bu en sevilen gezi yerlerinden olma hikayesi grafitileri ile gençleri fotoğraf sırasına sokan Murakıp Sokak, Fransız geçidinin kenarlarına, karşısına sıralanan kafeleriyle birbirini takip eden aylar, yıllar boyunca kafelerin, restoranların çoğalmasıyla gelişme gösteriyor.

Karaköy’ün kalbi olan Kemankeş Kara Mustafa Paşa mahallesine irili ufaklı yeme içme mekanlarının açılmasıyla semtin bir rengi, ruhu oluşuyor.

Birbirine benzer zevklere sahip insanların buluşma noktası haline getirdiği bu semte “hipster semt” adı bile veriliyor. Nedir bu hipsterlık derseniz? Bağımsız, sade yaşam tarzını benimsemiş yenilikçi insanlar derim. Bu kişiler genellikle sadeliğin ilgi çekici olduğunu düşünürler.

Stil olarak ise aklınızda sürekli kahve içen, bisiklete binmeyi tercih eden, erkekleri saç sakal birbirine karışmış olarak ifade edilen bir tanımlama canlandırabilirsiniz.

Hipsterlık Karaköy’de ise yuvarlak gözlükleri ve fötr şapkalarını takıp, sert kahvelerini yudumlayan kişiler ile hayat bulmuş durumda.

karaköy Kemankeş Karamustafa Paşa

Karaköy sokaklarında gördüğümüz bahsettiğim tasarım dükkanlarından, grafitilere, duvarın önüne bırakılan bir bisiklete kadar her şey “hipster” yaşamına geçilmesinin sinyalleri aslında 2016’nın başından 2017 ye kadar sayısı hızla artan mekanlara yenileri de eklenmeye devam ediyor Karaköy’de…

Artık buraya her ayak basışınızda daha dikkatli olmanız, yeni bir yer eklenmiş mi diye kontrol etmeniz gerekiyor. Karaköy’ün bu saydığım sokakları öyle bir hareketliliğe sahip ki, hem ara sokaklarda yürüyerek keşfetmeye, fotoğraflar çekmeye çok müsait hem de sokağın ortasına bir sandalye atıp, çayını- kahveni içip uzun uzun oturmak, etrafı izlemek isteyeceğiniz türden…

Çok fazla değişik ama –aynı zamanda birbirine benzer- kafe var. Hepsi İnsanda her birine girmek, denemek isteği ortaya çıkartıyor. Butik kahvecilerin, restoranların, pastanelerin hepsinin kendine göre bir tasarımı var.

Karaköy’e sonradan bir kimlik kazandırmaları açısından bu mekanların payı da oldukça büyük. Bu yerlerin en çok öne çıkanlarını şöyle sıralayabiliriz.

karaköy sanat galeri

Dem Karaköy: Karaköy’deki kahvecilerin bolluğuna inat değişik çaylar denemeyi büyük bir mutluluk haline getirmenizi sağlayan Karaköy’ün ünlü mekanlarından birisi dem.

Hoca Tahsin sokakta yer alan deme mutlaka uğramalı ve sonsuz çeşitteki çay menüsünde çay seçerken zorlanmalısınız. Gelenlerin adlarını yazıp çay poşeti kağıtlarını astıkları duvarını görmek için bile gidilebilir dem çay dükkanına…

Fil Books: Ali paşa değirmeni sokakta bulunan Fil books hem kafe, hem de bir kitap evi… Aynı zamanda sergilerin de düzenlendiği 2 katlı bir butik kahveci.

Üst katındaki salıncağı ile instagramın vazgeçilmez fenomen mekanlarından olan Fil books’un güzel sunumlu kahveleri ve tatlıları ile sizi mutlu edebilir. Hem kitap okuyup hem de bir şeyler içmekten hoşlanıyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız

Mum’s Cafe: Fransız geçidi pasajının hemen yanında bulunan Mum’s Cafe yerin altına doğru açılan girişi ile daha ilk dakikadan etkileyen kafelerin başında geliyor. İçerisi ise küçük bir pastane gibi dizayn edilmiş. Ayrıca kafenin her bir köşesinde okuyacak inceleyecek bir şeyler bulabilmeniz mümkün. Tatlılarından,kurabiyelerinden ve kahvelerinden memnun kalacağınız kafede hafta sonu yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

mums cafe karaköy

Karabatak: Burası Karaköy’ün en hipster diyebileceğimiz kafelerinden bir tanesi, gerek dış tasarımı sandalyelerin karşılıklı değil de yan yana olması bakımından, gerekse içi ile bohemliğini buram buram hissedebileceğiniz Karabatak kahveleri ile meşhur. Julius Meinl kahvelerini kullanan mekan Ali Paşa Değirmeni sokakta yer alıyor.

Unter: Geldik Karaköy’ün en hipster ikinci mekanına… Oldukça salaş bir atmosfere sahip olan mekanın kahve menüsü o kadar çeşitli olmasa da yiyecek ve kokteyl menüsü sizi fazlasıyla memnun edebilir. En ünlü kokteyli bloodymary olan Unter’ Karaali Kaptan sokakta yer alıyor.

karaköy unter

Muhit: Karaköy’ün eskilerinden olan muhit Kılıç Ali Mescidi sokakta bulunuyor. Karaköy’ün diğer sokaklarına nazaran daha sessiz sakin bir noktada kalmasıyla özellikle tercih edilen muhitin en sevilen yiyeceklerinden olan muhit Tostu denemelisiniz.

Karaköy Lokantası: Klasikten, hayal kırıklığına uğratmayan ev yemekleri ve mezelerden şaşmayanlardansanız Karaköy lokantası tam size göre. Karaköy’ün popüler mekanlarına rağmen kalitesinden ve müşterisinden hiçbir şey kaybetmeyen hatta her geçen gün daha da kalabalıklaşan Karaköy lokantası zeytinyağlılarından ana yemeklerine kadar sizi memnun edebilecek kapasiteye sahip.

Karaköy’de Daha Daha Ne Var?

istanbul karaköy

Karaköy’ün karakteristiğini oluşturan turistlerin gözdesi galata kulesine kaç kere gittiğiniz önemli değil. Karaköy’ü farklı bir gözle keşfederken buraya bir saatinizi daha ayırmanız gerekiyor.

Karaköy’ü Karaköy yapan diğer şeyleri ise; balık tutan insanlar, sahili, simitçileri, vapurları, güneş batarken oluşan görüntüsü, Eminönü ile bu kadar yakın olması olarak sıralayabiliriz. Hepsi onu bu denli özellikli kılan şeylerden..

Karaköy’ü mutlaka İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyin.