Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Eskişehir’e Nasıl Gidilir? Şehir İçi Ulaşım

Eskişehir ulaşım rehberi, hızlı tren, şehir içi ulaşım araçları

Eskişehir’e nasıl gidilir? İstanbul ve Ankara’ya yakın konumdaki Eskişehir, hafta sonu kaçamakları ya da günübirlik gezintiler için ideal destinasyonların başında geliyor.

Eskişehir’e Nasıl Gidilir?

Birçok gezgin, yüksek yaşam kalitesi ve modern yapısıyla dikkat çeken bu kente yönelik seyahat hayalleri kuruyor. Tabii bu hayalleri gerçeğe dönüştürmenin yolu “Eskişehir’e nasıl gidilir?” sorusunun yanıtlarını bilmekten geçiyor.

Eskişehir’e Hızlı Tren İle Ulaşım

Eskişehir’e ulaşım Eskişehir tren garı

Kısıtlı tatil sürelerinin önemli bir bölümünü ulaşıma ayırmak istemeyenler için en ideal seçenek olarak hızlı tren seferleri öne çıkıyor. Dolayısıyla “Eskişehir’e nasıl gidilir?” sorusuna odaklandığım yazımda, öncelikle size bu konu hakkında bilgi vereceğim.

Eskişehir Tren İstasyonu, 1955 yılında hizmete açılmış ve Tepebaşı ilçesinin Hoşnudiye semtinde yer alıyor. Kent merkezine yürüme mesafesindeki istasyon aracılığıyla hem hızlı tren seferlerinden hem de bölgesel demir yolu ulaşım imkânlarından yararlanabilirsiniz.

Bölgesel tren seferlerinin gerçekleştirildiği yerleşimler arasında Afyon, Kütahya ve Tavşanlı bulunuyor.

İstasyon, 1998 yılından beri demir yolu ulaşımının ülkemizdeki iktisadi, sosyal ve kültürel etkilerine odaklı bir müzeye ev sahipliği yapıyor.

Eğer Eskişehir Gar Demiryolları Müzesi’ne gezi programınızda yer verirseniz, bu ulaşım ağında cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kullanılan araç gereçler hakkında detaylı bilgi edinme imkânı bulabilirsiniz.

Eskişehir’e ulaşım yüksek hızlı tren seferleri

Eskişehir Hızlı Tren Seferleri; Konya, İstanbul ya da Ankara yönünden Eskişehir’e seyahat etmeyi planlayan gezginlere ciddi anlamda süre avantajı sağlıyor. Hatta doğrudan Ankara-Eskişehir arasında düzenlenen seferler de bulunuyor.

Üstelik bu trenlerde yolculuk için yapacağınız online rezervasyon esnasında esnek bilet seçeneğine yönelirseniz, iade hakkına da sahip olabilirsiniz.

Yüksek hızlı trenlerde yolculara ekonomik, business ve yemekli olmak üzere üç vagon seçeneği sunuluyor. Haliyle Eskişehir hızlı tren bileti fiyatları da hangi vagonda yolculuk yapmak istediğinize bağlı olarak değişiyor. 2+1 oturma düzenine sahip Business Plus vagonlarda yemek servisi yapılıyor.

Aynı oturma düzenine sahip Business vagonu tercih eden yolculara, sefer esnasında çeşitli ikramlar servis ediliyor. Ekonomi Plus ve ekonomi vagonların koltuk düzeni ise 2+2 şeklinde tasarlanmış. Ulaşıma çok fazla bütçe ayırma niyetinde değilseniz, ekonomi sınıfını tercih edebilirsiniz.

Eskişehir Tren İstasyonu’ndan Odunpazarı’na nasıl gidilir?: Garın üzerinde bulunduğu M. Kemal Atatürk Caddesi’nin diğer ucunda ise tarihi ve turistik Odunpazarı semti bulunuyor. Mesafe 2 km. Yani yürüyerek 20-25 dk’de ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma için garın önündeki otobüsleri kullanabilirsiniz.

Eskişehir Tren İstasyonu’ndan Porsuk Çayı’na nasıl gidilir?: Eskişehir fotoğraflarında gördüğünüz turistik Adalar bölgesi tren istasyonuna yürüyerek sadece 5-10 dk uzaklıkta.

Eskişehir Tren İstasyonu’ndan Sazova Parkı’na nasıl gidilir?: İstasyon önünden kalkan otobüs ve minibüsler ulaşım konuşunda size yardımcı olacakıt.r

Eskişehir’e Otobüs İle Ulaşım

Eskişehir’e nasıl gidilir otobüs yolculuğu

“Eskişehir’e nasıl gidilir?” sorusu aklınızı kurcalıyorsa otobüs ile ulaşım seçeneğini de gündeminize alabilirsiniz. Gerçi ben bu seçeneği yalnızca yüksek hızlı tren seferlerinin kapsamı dışında kalan yerler için öneriyorum.

Çünkü otobüs firmaları, her ne kadar uygun fiyatlı bilet seçeneklerini gezginlere sunsalar da zaman açısından belirli bir noktaya kadar avantaj sağlayabiliyor.

Şehirlerarası otobüs terminali de tıpkı tren garı gibi Tepebaşı ilçesinde yer alıyor. Terminal, kent merkezi dışında kalan yerleşimlere de ulaşım imkânı sağladığı için yoğun atmosferi ile dikkat çekiyor. Ancak bu yoğunluk sakın sizi telaşa sürüklemesin. Çünkü şehirler arası terminaller ile ilçe peronlarının yerleri gayet iyi planlanmış.

Otogardan şehir merkezine nasıl gidilir?: Eskişehir Otogarı’ndan kentin kalbine ulaşım konusunda yine tramvay seferleri öne çıkıyor. SSK yönüne giden araçlara bindiğiniz takdirde dakikalar içerisinde kent merkezine ulaşabilirsiniz.

En önemli alternatifleri konumunda ise otobüs firmalarının kullanıma sundukları servisler bulunuyor. Bunlar dışında belediye gözetiminde sefer yapan otobüsler ve taksiler vasıtasıyla şehir merkezinin farklı noktalarına kolayca gidebilirsiniz.

Eskişehir’e Kara Yolu İle Ulaşım

Eskişehir’e nasıl gidilir Bursa, Ankara, İstanbul’dan Eskişehir’e nasıl gidilir

Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatı kesiminde yer alıyor. Kentin merkezi konumu, “Eskişehir’e nasıl gidilir?” araştırması yapan bazı gezginlerin kara yolu ile ulaşım seçeneğine yönelmelerine neden oluyor.

Gerçi hızlı tren ve otobüs seferleri, gerek bütçe dostu olmaları gerekse de trafik stresinden uzak kalınmasını sağladıkları için daha sık tercih ediliyor. Ancak kendi aracınız ile Eskişehir’e gitmeye karar vererek çok daha esnek bir seyahat planı oluşturma imkânına kavuşabilirsiniz.

İstanbul yönünden Eskişehir’e arabayla ulaşım 3 saat 30 dakika civarında tamamlanıyor. Ankara yönündense yolculuk yaklaşık 2 saat 30 dakika sürüyor. İzmir’den bu keyif dolu şehre kara yolu üzerinden 5 saate yakın sürede ulaşılabiliyor.

Eskişehir’e Hava Yolu İle Ulaşım

Eskişehir’e nasıl gidilir karayolu ile ulaşım

Aslında kâğıt üzerinde “Eskişehir’e nasıl gidilir?” sorusunun en pratik cevabı olarak uçak seferleri öne çıkıyor. Ancak işi pratiğe dökmek istediğinizde bunun pek de mümkün olmadığını siz de rahatlıkla görebilirsiniz.

Zira eski adı “Anadolu” olan Hasan Polatkan Havalimanı şimdilerde yalnızca Türk Hava Yolları ve Corendon Airlines tarafından Brüksel’e yönelik seferler için kullanılıyor.

Eskiden Trabzon, İstanbul, Gaziantep, Dalaman, Adana ve Diyarbakır’daki havalimanlarına da seferler gerçekleştiriliyormuş. Ancak şimdilerde Anadolu Üniversitesi’nin İki Eylül Kampüsü içerisindeki tesisten yurt içine yönelik herhangi bir kente ulaşım sağlanmıyor.

Eskişehir’de Şehir İçi Ulaşım

Eskişehir’de ulaşım şehir içi ulşaım

Şehir içi ulaşım olanakları bakımından Eskişehir’in gayet gelişmiş bir kent olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şehir merkezi dâhilindeki iki nokta arasında ulaşım ihtiyacınızı yürüyerek kolayca gidebilirsiniz.

Buna ek olarak zamandan kazanmak adına tramvay ve otobüs seferlerinden de yararlanabilirsiniz.

Eskişehir’e nasıl gidilir tramvay

Tramvay: Eskişehir’deki ana toplu taşıma aracı konumundaki tramvaylar ya da resmi adıyla Estram, Sazova Park gibi birkaç istisna dışında kent merkezindeki her yere ulaşım imkânı sağlıyor.

2004 yılında hizmete açılan ulaşım ağını halk bir hayli benimsemiş. Öyle ki mesai başlangıcına ve bitişine yakın saatlerde araçlardaki doluluk oranları dikkat çekici seviyelere çıkıyor. Bunun dışındaysa konfor seviyesi yüksek tramvaylarda güvenle ve hiçbir sıkıntı yaşamadan seyahat edebileceğinizden emin olabilirsiniz.

Tramvaya binebilmek için Esbilet ya da Eskart almış olmanız gerekiyor. Her iki bilet seçeneği de dolmuş hariç tüm toplu taşıma araçlarında geçerli.

Esbilet, gezginlere 60 dakika içerisinde bir başka araca aktarma hakkı sunuyor. Eskart ise bakiye sistemi ile çalışıyor. Eskart işareti bulunan büfeler ve dükkânlar aracılığıyla kartınıza dilediğiniz miktarda bakiye yükleyebilirsiniz.

Eskişehir’e nasıl gidilir belediye otobüsü

Otobüs: İşin açıkçası otobüs hatlarının varlığı sayesinde Eskişehir’de tatil yaparken taksi ve dolmuş gibi ekstra seçeneklere yönelmek gerekmiyor. Çünkü araçlar; kırmızı, siyah ve mavi renk kodlarıyla 79 farklı güzergâhta sefer yapıyor.

11, 17 ve 31 numaralı otobüsler Sazova Park’a gidiyor. 1 numaralı araçsa Şelale Park yönüne yolcu taşıyor.

Eskişehir’de ulaşım yürüyüş

Yürüme: Başta da belirttiğim gibi Eskişehir’de şehir içi ulaşım ihtiyacınızı yürüyerek rahatça giderebilirsiniz. Özellikle “Eskişehir’de nerede kalınır?” başlıklı içeriğimizde haklarında detaylı bilgiler verdiğimiz Odunpazarı ya da Porsuk çevresi gibi popüler konaklama bölgelerindeki otel seçenekleri arasından seçiminizi yaparsanız, şehirde gezip görülmesi gereken çoğu yere yürüyerek kısa sürede ulaşabilirsiniz.

BONUS: Eskişehir’de Gondol ve Bot Turları

Eskişehir’de ulaşım bot turları

Yaz ya da bahar aylarında Eskişehir’de tatil yapmayı planlıyorsanız, vaktinizin bir kısmını Porsuk Çayı üzerinde gerçekleştirilen gondol ve bot turlarına ayırabilirsiniz.

Gondol turları, Tepebaşı Belediyesi’nin eski binası yakınından başlıyor. İkonik taşıma araçlarında bir turun bedeli 45 TL olarak belirlenmiş. Araçlara, çocuklar da dâhil olmak üzere en fazla 4 kişi binebiliyor.

Esbot isimli 15 dakikalık tekne turlarının fiyatı ise kişi başı 9 TL. 6 yaş ve üzeri çocuklar ücrete tabi tutuluyor. Tur, Köprübaşı ile Tülomsaş arasındaki mesafeyi kapsıyor.

Tura katılmak için Doktorlar Caddesi üzerindeki kadın heykellerine yakın konumdaki iskeleye gidebilirsiniz.

Eskişehir’de ne yapılır gondol turu

“Eskişehir’e nasıl gidilir?” araştırmanıza yön vermesi açısından hazırladığım rehberin sonuna geldik. Ancak kente yönelik tatil planlarınızı oluştururken kolaylık sağlaması açısından şu içeriklerimize de göz atabilirsiniz:
•Eskişehir gezi rehberi
•Eskişehir gezilecek yerler
•Eskişehir’den ne alınır?
•Eskişehir’de ne yenir?