Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Alaçatı Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 14 Yer!

alaçatı gezilecek yerler

Çeşme‘nin en gözde tatil merkezleri arasında yer alan Alaçatı; sörf yapmaya elverişli koyları, tarihi taş evleri ve sanat galerileriyle huzurlu bir tatilin anahtarını sunuyor. Oldukça kalabalık olan Alaçatı gezilecek yerler listesi; birbirinden farklı tatil zevkleri olan kişileri bile bir araya getirmeyi başarıyor.

Alaçatı Gezilecek Yerler Listesi

Antik dönemlerdeki adı Agrillia olan Alaçatı; adını Osmanlı Devleti zamanında burada yaşayan “Alacaat” isimli bir aşiretten alıyor. İyonya‘nın merkezi konumunda olan bölgede mübadele zamanına kadar Türk ve Rum nüfus bir arada barınıyordu.

Simgesi haline gelen taş evler 1800‘lü yıllardan kalma olan Alaçatı’da yer alan salaş restoranlar, tarihi bir doku içerisine hapsolan butik oteller, Arnavut kaldırımlı sokaklar, antikacılar, her cumartesi günü kurulan Alaçatı Pazarı ve lezzetli Çeşme kumrusu ile alışılagelmiş Ege sıcaklığını gözler önüne seriyor.

Cumartesi günleri kurulan pazarında sadece bölgede yetişen birbirinden lezzetli sebze ve meyvelere değil, Alaçatı ve civarındaki köylerde üretim yapan köylülerin doğal ve lezzetli ürünlerine de ulaşabilirsiniz.

Yaklaşık olarak yılın 330 günü rüzgarlı olan Alaçatı, 1990’lı yıllarda sörfçüler tarafından keşfedildikten sonra en gözde tatil beldeleri arasında yer almaya başladı.

Rüzgara eşlik edebilmek adına üzerinde çok sayıda yel değirmeni barındıran belde, tertemiz doğası, yeşil ve mavi renklerin kusursuz uyumunu barındırması ve oldukça sert esen rüzgarları sebebiyle yerli ve yabancı sörfçülerin en sevdikleri sörf merkezi arasında kabul ediliyor.

Dört mevsim birçok etkinliğin merkezi olan Alaçatı, sadece sörfçüler tarafından da sevilmiyor. Alaçatı’nın muhteşem doğasının olduğu kadar geniş mutfak kültürünün de bir işareti olan Alaçatı Ot Festivali, her sene mart ayının sonunda gerçekleştiriliyor.

Alaçatı ve çevresinde yetişen binin üzerinde şifalı ot türünün tanıtıldığı festivalde bu otlarla yapılan birbirinden lezzetli yemekler sergileniyor, çok sayıda yarışma ve etkinlikle birlikte dolu dolu geçiyor.

Ayrıca mayıs ve ekim aylarında gerçekleştirilen Bisiklet Şenliği, eylül ayında gerçekleştirilen Alaçatı Uçurtma Festivali, şubat ayında gerçekleştirilen İF AFM Bağımsız Filmler Festivali ve daha nice etkinlikle her mevsim ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor.

Bu arada Alaçatı’da konaklama hakkında genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detayları Alaçatı’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Uzatmadan Alaçatı gezilecek yerler listemize geçelim.

1. Alaçatı Yel Değirmeni

alaçatı gezilecek yerler Alaçatı Yel Değirmeni

Yılın hemen hemen tamamını rüzgarlı geçiren Alaçatı‘da eski ve yeni olmak üzere pek çok yel değirmeni bulunuyor. Alaçatı’nın en eski yapıları konumunda olan eski yel değirmenleri, 500 ile 1000 yılları arasında inşa edilmiş oldukça devasa yapılar olma özellikleriyle biliniyor.

Dönemin teknoloji harikası olarak değerlendirilen değirmenlerin büyük bir bölümü Alaçatı Belediyesi’nce aslına uygun olarak restore edilmiş.

Bir kısmı özel işletmecilerce değerlendirilen yel değirmenleri özellikle 12 beyaz sütunlu yel değirmeni ile birlikte kendinizi bir masal diyarının ziyaretçisiymiş gibi hissetmenize neden oluyor.

Alaçatı merkezindeki bir tepede konumlanmış eski yel değirmenleri, bir yorgunluk molası vermek ve gün batımını izlemek için Alaçatı gezilecek yerler listesinde en ideal nokta olarak başı çekiyor.

Rüzgar enerjisinden yararlanılması için inşa edilen yeni yel değirmenleri ise Alaçatı’nın büyüleyici atmosferi ile birebir uyum gösteriyor.

Türkiye’de elektrik üretimi için ilk defa Alaçatı’ya kurulan devasa büyüklükteki yeni yel değirmenleri ile birlikte eskiden yel değirmeni olarak kullanılmayan fakat günümüzde yel değirmeni olarak kullanılan eski yapılar da bulunuyor.

2. Alaçatı Evleri

alaçatı gezilecek yerler Alaçatı Evleri

Eskiden Rumların ağırlıkta oturduğu beldelerden biri olan Alaçatı‘nın dar sokakları Rumların inşa ettiği birbirinden güzel taş evler yer alıyor.

Amatör fotoğrafçıları cezbeden Alaçatı evleri, ponza taşına çok benzeyen, zamanla sertleşen ve ısı yalıtımı konusunda oldukça iyi Alaçatı’ya özgü bir taş kullanılarak yapılmış.

Oldukça hassas yapıda görünen bu taşın zamanla sertleşme özelliği, Alaçatı’nın tarihi dokusunu günümüze kadar taşımasına yardımcı olan en önemli unsur olarak kabul görüyor.

Arnavut kaldırımlı daracık sokakların eşlik ettiği eski taş evler, bahçe ve pencerelerindeki rengarenk çiçekleri ile birlikte bir ömür boyu Alaçatı’da kalma isteğini yüreğinizde yeşertebilir.

Birçoğu butik otel olarak kullanılan Alaçatı taş evlerini konaklama için en güzel alternatiflerin başında değerlendirebilirsiniz. Tarihi atmosfer içerisinde Ege mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerini deneyebileceğiniz birçok restoran bulabilir, eski eşya dükkanları arasında kaybolabilirsiniz.

3. Kemalpaşa Caddesi

alaçatı görülecek yerler Kemalpaşa Caddesi

Alaçatı gezilecek yerler denince ilk akla gelen caddelerden biri olan Kemalpaşa Caddesi; yolu düşen gezginlere birbirinden farklı pek çok alternatif sunuyor.

Küçük bir yürüyüş için bile olsa kesinlikle uğramanız gereken Kemalpaşa Caddesi; oldukça popüler mekanların yanı sıra marka haline gelmiş restoranları, butikleri, hediyelik eşya dükkanları ve el işi dükkanlarını buluşturan, rahatsız edilmeden eğlenebileceğiniz ve saatlerce kaybolabileceğiniz bir yer olma özelliği taşıyor.

Sabahları oldukça sakin görünen Kemalpaşa Caddesi, özellikle yaz sezonunda, akşam saatleri olunca epeyce kalabalıklaşıyor. Daha önce tatmadığınız pek çok farklı lezzeti bulabileceğiniz butik restoranlarını denemek istiyorsanız önceden arayıp rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Üzerinde yer alan eğlence merkezleri ise Latin müziklerinden canlı müzik dinletilerine kadar çok farlı konseptlerde hizmet veriyor. Eğlence anlayışınız ne olursa olsun kendinize göre bir mekanı rahatlıkla bulabilirsiniz.

4. Alaçatı Sokakları

Alaçatı Sokakları

Mis gibi begonvil kokusu yayılan Alaçatı sokakları; Arnavut taş kaldırımları, onlara eşlik eden Alaçatı evleri ve beyaz ile çivit mavisinin kusursuz uyumuyla herkesi kendine hayran bırakıyor.

Cumbalı taş evlerin tarihe tanıklık eden güzellikleri, Ege’nin kendine has havası ve üzerinde yer alan otantik ve şirin dükkanları bir sanat eserinin üzerinde geziniyormuş izlenimi ortaya çıkartıyor.

Antikacıları, hediyelik eşya dükkanları ve yöresel lezzetlerin bulduğu butik restoranları; bu güzel atmosferi fotoğraflamanız için ilham veriyor. Daracık sokaklarda dolaşırken güzelliğinden o derece büyüleniyorsunuz ki, yorulduğunuzu bir kahve molası için oturduğunuzda fark edebiliyorsunuz.

5. Alaçatı Port

Alaçatı Port

Tatili esaslı bir eğlence ile bir araya getirmek isteyenleri uğramadan dönmediği Alaçatı Port Marina; denizle iç içe bir gece hayatı sunuyor.

Birbirinden popüler mekanların sıralandığı Alaçatı Port; sörf merkezlerine yakın olması ve marina içerisinde sosyalleşebilme fırsatı tanıması ile birlikte git gide popülerliğini arttırıyor.

Port Marina içerisinde akşam yemeği yiyebileceğiniz lüks restoranlardan popüler gece kulüplerine kadar pek çok farklı mekan bulabilir, üstelik yürüyerek konaklama merkezlerine ulaşabilirsiniz.

6. Pazaryeri Camii / Ayios Kostantines Kilisesi

alaçatı gezilecek yerler Pazaryeri Camii / Ayios Kostantines Kilisesi

Günümüzde Pazaryeri Camii olarak kullanılan Ayios Konstantinos Kilisesi; 1874 yılında Yuhannis Halopas tarafından yığma moloz taş tekniği kullanılarak inşa edilmiş.

Sakarya Sokak’ta yer alan Pazaryeri Camii’ni özel kılan camiye dönüştürülürken kilisenin esasına sadık kalınması. Namaz kılınırken üzeri bir örtü ile örtülen ve her biri sanat eseri olan ikonalar ile üç nefli bazilika yapısı Alaçatı gezilecek yerler arasında onu özel kılıyor. Huzur veren beyaz rengi ile birlikte dinlerin hoşgörüsünü sunuyor.

7. Hacı Memiş Sokağı

Hacı Memiş Sokağı

Cami Yeri ve Alaçatı Meydanı’na çok yakın bir konumda olan Hacı Memiş Sokağı; Alaçatı’nın tadını gürültü ve kalabalıktan uzak çıkarmak isteyenlerin bir numaralı tercihleri arasında kalıyor.

Kemalpaşa Caddesi kadar kalabalık ve turistik yapıda olmayan cadde, sakinlerinin özeni ile tarihi dokusuna uygun ahşap ve cam ağırlıklı detayları ile nezih bir görüntü sunuyor.

Yüksek sesli müzik yayını yapan mekanlardan bütünüyle arındırılmış olan Hacı Memiş Sokağı; misafirlerini ev sıcaklığında ağırlamaya çalışan restoran ve butik otelleri, barındırdığı her bir ürün özenle seçilmiş tasarım ve giyim butikleri, birbirinden güzel seramik ve resimleri bir araya getiren sanat galerileri ile birlikte Alaçatı’nın sakin ruhunu yansıtıyor.

8. Dutlu Kahve

alaçatı’da gezilecek yerler Dutlu Kahve
Foto kaynak: yemek.com

Hacı Memiş Sokağı‘nın en otantik mekanlarından biri olan Dutlu Kahve; asırlık dut ağacı altında huzurla birbirinden lezzetli mezeleri tatmanızı, bir kadeh rakı ya da birbirinden özel şarapları ile muhabbetin dibine vurmanızı sağlıyor.

Kabak çiçeği dolmasından tereyağlı güveç tavasına kadar tüm yemek ve mezeleri günlük olarak sunulan mekan sıcak ve samimi havası ile içine çekiyor. Bol köpüklü Türk kahvesi denenmeden Alaçatı’dan dönülmemesi tavsiye ediliyor.

9. Alaçatı Pazarı

Alaçatı Pazarı

Her cumartesi oldukça geniş bir mekanda kurulan Alaçatı Pazarı; doğal ve organik ürünleri ve renkli telaşı ile gezginleri büyülüyor.

Birbirinden lezzetli sebze ve meyveleri, hoş kokulu baharatları ve köylülerin ürettiği birbirinden lezzetli yöresel tatları bulabileceğiniz pazarda el emeği pek çok hediyelik eşya da satın alabilirsiniz.

El yapımı reçeller arasında dolaşırken 6000 yıl önce ilk kez Çeşme‘de bulunan sakız ağacından yapılan ürünlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Özellikle macunsu bir kıvama sahip olan sakız reçeli güçlü aromaya sahip olan lezzeti ile bol köpüklü Türk kahvesinin yanına kusursuz bir şekilde yakışıyor.

Alaçatı’da mola vermek için oturduğunuz herhangi bir mekanda sipariş ettiğiniz kahvenin yanında bir bardak soğuk su içerisinde bir kaşıkla ikram edilen sakız reçelini ekmeğe sürüp yiyemeseniz de kaşık kaşık tüketebilirsiniz.

Üstelik Çeşme’ye özgü kumru adı verilen lezzetli ekmek kullanılarak yapılan; içine İzmir tulumu, domates ve yeşil biberle ya da kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile birlikte domates, mayonez ve ketçabın eşlik ettiği Çeşme kumrusu üzerine içilen Türk kahvesi ile birlikte daha çok tadını çıkarabilirsiniz.

10. Alaçatı Meydanı

alaçatı gezilecek yerler Alaçatı Meydanı

Alaçatı’nın kalbi olarak adlandırılan Alaçatı Meydanı‘nı sadece gezginlerin ve turların beldeyi keşfetme noktası olarak düşünmemek gerekiyor.

Ünlü restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı meydan tarihi taş evlerin gölgesinde lavanta kokuları ile ziyaretçilerinin aklında kalıyor.

Yaklaşık olarak 50 yıllık bir geçmişe sahip olan meydan haftanın her günü, özellikle de akşam 20 ile 24 saatleri arasında kalabalık olmasıyla biliniyor. Kalabalığın içinde kaybolduğunuzda spor, siyaset ve sanat dünyasından pek çok tanınan kişi ile yolunuz kesişebiliyor.

11. Aya Yorgi Koyu

Aya Yorgi Koyu alaçatı

Alaçatı denildiğinde ilk akla gelen sert esen rüzgarları olsa da Aya Yorgi Koyu, rüzgardan korunmuş ender koylarından biri olarak adlandırılıyor.

Diğer koylarına nazaran suyu çok daha sıcak olan koyun akıllara durgunluk veren güzelliği ile birlikte pek çok beach club’a da ev sahipliği yapıyor. Cam gibi berrak suyu günün her saati yüzmek için akılları çeliyor.

12. İmren Pastanesi

İmren Pastanesi alaçatı
Foto kaynak: morhipo.com

1941‘den bu yana atalarından öğrendiği geleneksel metotlarla değişmeyen tatlar sunan İmren Pastanesi, Selanik muhaciri Hasan Usta‘nın mirası ve Alaçatı’nın ruhu olarak anılıyor.

Yaptığı helvalarla Alaçatılıları kalplerinden vuran pastane; geleneksel Türk tatlıları, sütlü tatlılar ve kurabiyeler ile birlikte birbirinden lezzetli macun, reçel ve sakızlı ürünleri ile de tanınıyor.

Kavala kurabiyesinden kara helvaya kadar birçok farklı lezzeti bir arada bulacağınız İmren Pastanesi; Alaçatı gezilecek yerler listesi içerisinde damağınızı çatlatacak mekan olarak başı çekiyor.

13. Delikli Koyu

alaçatı gezilecek yerler Delikli Koyu

Alaçatı ve Ovacık‘ın tam ortasında yer alan Delikli Koy; bembeyaz kayaları, masmavi denizi ve sakinliği ile Alaçatı’nın saklı cenneti olarak görülüyor.

İki koyun arasında bulunan dev bir kayanın, çeşitli doğa olayları sonucunda oyulması ve iki koyun bu delikle birbirine bağlanması sonucu Delikli Koy adını alan bölge Alaçatı’ya oranla daha sıcak olan dalgasız ve sakin suyuyla pek çok kampçıyı da ağırlıyor.

14. Yumru Koyu

Her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası‘na ev sahipliği yapan Yumru Koyu; rüzgar sörfü söz konusu olduğunda en iyi destinasyonlar arasında başı çekiyor.

Profesyonellerin gönlünde yeri ayrı olan koyda ünlü isimlerin ders verdiği pek çok sörf okulu da bulunuyor. Amatör olarak sörf yapmayı arzu ediyorsanız Yumru Koyu’na uğrayarak kısa bir eğitimden sonra sörf yapmayı deneyebilir, dilerseniz sörfe gönül verenlerin muhteşem sörf performanslarını izleyerek rahatlayabilirsiniz.

Alaçatı’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Alaçatı otel tavsiyesi
Alaçatı Beach Resort & Spa, Alaçatı’da konaklama yapabileceğiniz güzel bir tesis.

Alaçatı seyahatinizde konaklama için Alaçatı Casa Bella, Alaçatı Cumbalı Konak, Alaçatı Kayezta Hotel, Afet Hanım Konağı ve Alaçatı Beach Resort & Spa adlı tesislere göz atabilirsiniz.

Alaçatı’da konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkına detayları Alaçatı’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Alaçatı gezilecek yerler yazısı boyunca bölgede gezip görebileceğiniz en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım. Şimdiden iyi tatiller!