Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

İbiza Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

ibiza gezilecek yerler listesi, ibiza’da gezip görülecek yerler

İbiza gezilecek yerler listesine nereleri eklemeli? Balear Adaları’nın en ünlü üyesi İbiza, doğal güzelliğinin de etkisiyle son 25 yılda Avrupa’nın en çok ziyaret edilen tatil destinasyonlarından birine dönüşmüş durumda.

Çılgın gece hayatı ile adından sıkça söz ettiren ada, küçük boyutlarına rağmen çok sayıda ilgi çekici cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor. Hal böyle olunca, İbiza gezilecek yerler listesi hazırlarken ince eleyip sık dokumak gerekiyor ama öncesinde şu konulara dikkat;

Nerede kalınır? Ibiza Town, Santa Eularia des Riu, Sant Antoni de Portmany, Platja d’en Bossa, Es Cana, Portinatx ve Talamanca bölgesi adada konaklama için en uygun yerler. Detayları İbiza’da nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

İbiza Gezilecek Yerler Listesi

ibiza gezilecek yerler konum bilgileri, ibiza haritası
İbiza gezilecek yerler haritası. Görsele tıklayarak büyütebilirsiniz. Google Maps’te açmak için tıklayın.

İbiza’da gezip görülmesi gereken yerler:
1.Dalt Vila (Ibiza Town)
2.Es Vedra
3.Cala Saladeta
4.Cala Comte
5.Formentera Island
6.San Antonio
7.Playa d’en Bossa
8.Hippy Market
9.Ibiza Cathedral
10.Museu d’Art Contemporani (MACE / Çağdaş Sanatlar Müzesi)
11.Portinatx
12.Aquamar Waterpark
13.Cova de Can Marça
14.Necropolis del Puig des Molins
15.Mercadillo las Dalias

1. Dalt Vila (Ibiza Town)

Dalt Vila Ibiza Town ibiza gezilecek yerler

Adanın merkezi konumundaki Ibiza Town’ın en yüksek ve en eski kısmı Dart Vila, Foçalı koloniciler tarafından kurulmuş.

Limanın hemen üst kısmında yer alan tarihi yerleşim bölgesi, 16. yüzyılda V. Charles’ın emri doğrultusunda inşa edilen surlar sayesinde Berberi korsanlar ve Fransız ordusu gibi istilacı güçlerin saldırılarından korunmuş.

Adada tatil yapmayı planlayan gezginlerin hazırladıkları Ibiza gezilecek yerler listelerinin değişilmez parçalarından olan Yukarı Şehir’in büyük bölümü konutlara ayrılmış. Ancak bölgedeki dar sokaklarda yürüyüşe çıktığınızda Orta Çağ’dan kalma birkaç mimari harikasını da görebilirsiniz.

Gotik mimarinin baskın olduğu Dalt Vila’ya Portal de Ses Taules isimli kapıdan giriş yapılıyor. Bölgede en yoğun ilgiyi ise görkemli San Maria Katedrali ile Santa Lucia isimli malikâne görüyor.

Kasabanın bu bölgesinde dolaşırken manzara seyredebileceğiniz harika noktalar bulabilir, cazip alışveriş ve yeme-içme fırsatlarıyla karşılaşabilirsiniz. İbiza Town’ın tarihi kısmı ayrıca sakin atmosferin hâkim olduğu lüks otelleri de bünyesinde barındırıyor.

2. Es Vedra

Es Vedra ibiza gezilecek yerler

Her ne kadar gece hayatı ile anılsa da İbiza aslında Akdeniz’in coğrafi açıdan en güzel yönlerini konuklarına sergilemekten geri kalmıyor. Konu doğal güzellikleri keşfetmek olduğunda, birçok gezgin soluğu Es Vedra’da almayı tercih ediyor.

İbiza’nın güneybatısında yer alan ada, doğal park statüsünde koruma altında tutuluyor. Yerleşime kapalı olduğu için de gezginler, buraya ulaştıklarında gayet sakin bir ortamda doğal yaşamı gözlemleme ve kristal berraklığındaki denizin keyfini sürme şansı yakalıyor.

Es Vedra’ya ulaşım, San Antonio ve Ibiza Town’dan kalkan tekneler ile sağlanıyor. Yolculuk esnasında ada hakkında türetilmiş türlü hikâyeleri dinleme olanağı bulabilirsiniz.

Bazı hikâyelerde denizkızları başrolde yer alıyor. Kimilerinde ise adayı sık sık ziyaret ettiğine inanılan UFO’lardan bahsediliyor. Volkanik faaliyetler sonucunda oluşmuş kara parçasına ulaştıktan sonra kayalıklarda yaşamlarını sürdüren keçileri, kertenkeleleri ve şahinleri gözlemleyebilirsiniz.

Hazır buraya kadar gelmişken dalış yapmayı da ihmal etmeyin. Çünkü Akdeniz’in derinliklerinde de sizi enfes manzaralar bekliyor.

3. Cala Saladeta

Cala Saladeta ibiza gezilecek yerler

Listenin ilerleyen bölümlerinde sizlere detaylıca anlatacağım San Antonio’nun 5 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Cala Saladeta, İbiza’da deniz keyfi yapmak için en güzel yerler arasında.

Sevimli koy, bembeyaz kumlarla kaplı sahili ve turkuaz renkli deniziyle gezginlerin hayranlığını kazanıyor. Üstelik plajının hemen arkasında yükselen kayalıklar, manzara seyretmekten ve fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlere birbirinden güzel fırsatlar sunuyor.

Eğer bu fırsatları değerlendirmek isterseniz, gün batımını beklemenizi öneririm. Zira günün bu kısmında ortaya çıkan görünüm çok daha büyüleyici oluyor.

Cala Saladeta’ya gitmek için yaz mevsimi boyunca 10.00-18.00 saatleri arasında sefer yapan minibüslere binebilirsiniz. Yalnız koy çevresinde balıkçıların kurdukları barakalar dışında herhangi bir yapı bulunmuyor.

Dolayısıyla adanın bu kısmına gitmek isteyenlerin ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi yanlarında götürmeleri gerekiyor. Tabii alternatif olarak bir restoranın bulunduğu Cala Salada’ya gitmeyi de düşünebilirsiniz.

4. Cala Comte

Cala Comte ibiza turu

İbiza’nın popüler olmasında plajlarının payı gerçekten oldukça fazla. Ada, bu konuda misafirlerine o kadar çok seçenek sunuyor ki bazen aralarından seçim yapmak ciddi anlamda zorlaşıyor.

Böyle bir kararsızlık yaşarsanız, rotanızı hemen San Antonio’ya çevirebilirsiniz. Böylece az önce sizlere anlattığım Cala Saladeta ve ikizi dışında Cala Comte’de de vakit geçirme imkânı bulabilirsiniz.

San Antonio’dan kalkan otobüsler ve tekneler aracılığıyla kolaylıkla ulaşabileceğiniz Cala Comte, 800 metrelik bir plajı bünyesinde barındırıyor. Üstelik kıyının biraz açığında bulunan küçük boyutlu ada, dalgakıran vazifesi görerek koyun sakin yapısını korumasına yardımcı oluyor.

Cala Comte’de gündüz denize girip güneşlendikten sonra gün batımında oluşan enfes manzarayı seyretmeye odaklanabilirsiniz. Akşam saatlerinde ise plajın arka tarafındaki kayalığın üzerine kurulu barlara gidip doyasıya eğlenebilirsiniz.

5. Formentera Island

Formentera Island ibiza gezi rehberi

İbiza’nın hareketli atmosferinden sıkılanlar için adeta bir kaçış noktası konumundaki Formentera, Balear Adaları’nın en küçük üyesi.

Doğal güzelliği ve bakir yapısı, tatillerinin bir kısmını huzur içerisinde geçirmek isteyen gezginlerin, kendi halindeki bu sevimli kara parçasını İbiza gezilecek yerler listelerine dâhil etmelerini sağlıyor. Ada, İbiza’nın 6 kilometre kadar uzağında yer alıyor. Feribotla buraya ulaşım, aşağı yukarı 30-40 dakika sürüyor.

Formentera Adası, popülaritesini görünümleriyle Karayipler’deki türdeşlerini andıran plajlarına borçlu. Yetişkinlerin özgürce hareket edebildikleri bu plajlardan özellikle Playa de Ses Illetes ve Calo des Mort’a mutlaka zaman ayırmanızı öneririm.

Plajlara ek olarak adada Sant Francesc gibi görülmeye değer daha birçok yer bulunuyor. Tüm bunları görebilmenin yolu ise araba veya bisiklet kiralamaktan geçiyor.

Gezintiniz sırasında acıktığınızı hissederseniz, restoranlarda İspanyol mutfağına özgü lezzetlerle karnınızı doyurabilirsiniz. Ama ben sizlere taze deniz ürünlerine öncelik vermenizi öneririm.

6. San Antonio

San Antonio ibiza’da gezilecek yerler

Çevresindeki enfes koylardan bahsettikten sonra sıra adanın en popüler konaklama bölgelerinden biri olan San Antonio’yu anlatmaya geldi.

Adanın Ibiza Town’dan sonraki en büyük yerleşimi, özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinde güvenlik açısından ciddi anlamda sorunlu bir yermiş. Ancak şimdilerde plajlarına ek olarak son derece hareketli gece hayatıyla gezginleri kendisine çekmek konusunda hiç sıkıntı yaşamıyor. Üstelik sınırları içerisinde barındırdığı mekânların bazıları, adanın simgeleri arasında gösteriliyor.

San Antonio’da gün içerisinde zamanınızın büyük bölümünü siz de birçok gezgin gibi plajlarda geçirebilirsiniz. Alternatif olarak Akdeniz’e paralel uzanan kordon boyu Passeig de ses Fonts civarında vakit geçirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Gün batımında oluşan soluk kesici manzarayı seyrettikten sonra sakin bir ortamda bir şeyler içip koyu sohbetlere dalmak için rotanızı Cafe del Mar’a çevirebilirsiniz. Sabaha kadar çılgınca eğlenmek içinse otobüslere binip efsanevi gece kulüpleri Eden ve Es Paradis’e gidebilirsiniz.

7. Playa d’en Bossa

Playa d’en Bossa ibiza’da gezilecek yerler

Yaz aylarında parti tutkunu gençlerin yoğun ilgi gösterdikleri Playa d’en Bossa, İbiza’nın en uzun sahil şeridine sahip bölgesi.

Her şey dâhil sistemi ile çalışan çok sayıda otelin bulunduğu tatil yöresinde, gündüz saatlerini plajda güneşlenerek ve su sporları olanaklarını değerlendirerek keyif içerisinde geçirebilirsiniz.

Güneşin batışı ile birlikte plajda hareketlilik giderek artmaya ve insanların odağı eğlence mekânlarına kaymaya başlıyor. Dolayısıyla bölgenin parti tutkunları arasında neden bu kadar özel ve popüler olduğunu anlamak kolaylaşıyor.

Playa d’en Bossa’nın eğlence dolu atmosferinden payınıza düşeni almak ve sabaha kadar çılgınca dans etmek için İbiza’nın en büyük iki gece kulübü Ushuaia ve Space’e gitmeyi düşünebilirsiniz.

Eğer fırsat bulursanız, adanın bu kesimine cumartesi akşamı gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü mayıs ile eylül ayları arasındaki dönemde her cumartesi gerçekleştirilen özel etkinliklerle bölgedeki eğlencenin dozu bir kat daha artıyor.

8. Hippy Market

Hippy Market ibiza gezi rehberi

İbiza, aslında tam bir alışveriş cenneti. En azından tatilinizin sonunda görenlerde hayranlık uyandıracak kadar farklı objelerle eve dönmek için mutlaka adadaki pazarlara uğramanız gerekiyor.

Benimle aynı fikirdeyseniz, bu konuda önceliğinizi Es Cana’da her çarşamba kurulan Punta Arabí Hippi Pazarı’na verebilirsiniz.

Adanın en büyük pazarında, fiyatlar gayet uygun seviyelerde. Sergilenen ürünlerin özgünlükleri konusunda ise hiç şüpheniz olmasın. Dolayısıyla el yapımı objelerden hoşlanıyorsanız, tek yapmanız gereken 10.00-18.00 saatleri arasında Club Cala Martina’da olmak.

Es Cana’dakine ek olarak cumartesi günleri San Carlos’ta da bir hippi pazarı kuruluyor. Adanın ikinci büyük pazarı konumundaki Las Dalias Hippy Market’ı, nisan ayından ekime kadar 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz.

Bu pazardaki çeşitlilik de oldukça fazla. Tezgâhların büyük bölümünde yerel tasarımcılar ve sanatçılar kendi imzalarını taşıyan oldukça ilginç ürünler sergiliyor.

9. Ibiza Cathedral

Ibiza Cathedral ibiza gezi notları

Catedral de Eivissa ya da dilimizdeki adıyla İbiza Katedrali, 14. yüzyılda inşa edilmeye başlanmış. Yapım süreci 16. yüzyılda tamamlanabilen dini yapının bulunduğu alanda, daha önceden Kartacalılar’ın inşa ettikleri bir tapınak yükseliyormuş.

İbiza Town’ın Yukarı Şehir bölgesine görkem katan yapı, kullanıma açılmasını takip eden iki asır boyunca kilise statüsünde hizmet vermiş. 18. yüzyıldan itibaren ise katedral seviyesine yükseltilmiş.

Bölgedeki birçok yapı gibi İbiza Katedrali’nde de Katalan Gotik mimarisinin baskın olduğu açıkça görülebiliyor. Ancak yapının özellikle iç kısımlarını biraz dikkatlice incelediğinizde, sonradan eklenen bölümlerde maruz kaldığı Valencia etkisini rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Gerçi katedralin içine girdiğinizde etrafınızı saran sanat eserlerinin güzelliğiyle ilginizin biraz dağılabileceğini düşünüyorum. Bilhassa Francesc Cornes’in imzasını taşıyan Gotik paneller, detaylarındaki ustalıkla övgüyü fazlasıyla hak ediyor.
•Adres: 20 Carrer de Mar, Eivissa, Illes Balears, 7800
•Ziyaret Saatleri: 10.00-21.00

10. Museu d’Art Contemporani (MACE / Çağdaş Sanatlar Müzesi)

MACE ibiza gezilecek yerler

Museu d’Art Contemporani, adanın sanatsal birikimini merak eden gezginlerin İbiza gezilecek yerler listelerine dâhil edebilecekleri mekânların başında geliyor.

Kültürel tesis, 1969 yılında İbiza Belediye Binası bünyesinde faaliyet göstermeye başlamış. Müze, ilk başlarda 18. yüzyılda inşa edilmiş ve uzun süre boyunca askeri amaçlar doğrultusunda kurulmuş tarihi bir binada konuklarını ağırlamış.

Ancak koleksiyonun genişlemesine bağlı olarak gösterilen ilgi artınca aynı alan içerisine ünlü mimar Victor Beltran Roca önderliğinde modern eklemeler yapılmış.

İbiza Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin kalıcı koleksiyonu, Antoni Mari Ribas Portmany ve Rafel Tur i Costa’nın aralarında bulunduğu yerel sanatçılara ait eserlerden oluşuyor. Bu eserlere ek olarak Will Faber, Erwin Broner ve Antoni Tapies gibi isimlere ait soyut çalışmaları da inceleme imkânı yakalayabilirsiniz.

Bu arada müzenin zeminden iki kat aşağıdaki sergi alanına inecek olursanız, adanın farklı dönemlerine ışık tutan arkeolojik kalıntıları yakından görebilirsiniz. Alanda sergilenen kalıntıların bazılarının kökenleri, kolonicilerin adaya ilk yerleştikleri döneme kadar uzanıyor.
•Adres: Zona Dalt Vila, Ronda de Narcis Puget Viñas, 07800
•Ziyaret Saatleri: 10.00-2100
•Web Sitesi

11. Portinatx

Portinatx ibiza gezilecek yerler

Tatil sürenizin bir bölümünü ayırmanızı önereceğim son yerleşim bölgesi olan Portinatx, adanın kuzey kısmında yer alıyor. İbiza’da ilk defa tatil yapacakların favorisi konumunda olan yerleşim, gece hayatı bakımından hiç de fena sayılmayacak fırsatları bünyesinde barındırıyor.

Bölgenin asıl dikkat çekici kısımlarını ise plajları oluşturuyor. Özellikle S’Arenal Gros, hem kolay ulaşılabilir olması hem de güvenli ortamıyla en yoğun ilgiyi görüyor.

Daha sakin atmosferde deniz keyfi yapmak isteyenlerse soluğu bu plaja oldukça yakın mesafedeki S’Arsenal Petit ve Playa Porto’da alıyor. Bahsettiğim bu üç plajda da tezgah açan satıcılar vasıtasıyla tüm ihtiyaçlarınızı giderebilir, gününüze biraz hareketlilik katmak için tüplü ya da şnorkelle dalış yapabilirsiniz.

Sırt çantalı gezginler kadar ailelerin de ilgisini çeken Portinatx’da çevreyi tanımanızı kolaylaştıracak çok sayıda yürüyüş parkuru bulunuyor.

Özellikle Platja Es Port’tan başlayan rotayı takip ederseniz, 52 metrelik yüksekliğe sahip deniz feneri Far de Portinatx’a ulaşabilirsiniz. Havanın açık olduğu günlerde, ikonik yapının bulunduğu alandan Mallorca’nın güneyini dahi görebilirsiniz.

12. Aquamar Waterpark

Aquamar Waterpark ibiza gezilecek yerler

Playa d’en Bossa’da tatil yaparken ailenizle birlikte farklı aktivitelere odaklanmak isterseniz rotanızı Aquamar Waterpark’a çevirebilirsiniz.

Herhangi bir yaş sınırlaması olmadan tüm ziyaretçilerini ağırlayan tematik eğlence parkı, mayıs ayının ortasından eylülün son haftasına kadar açık tutuluyor.

Su parkının bünyesindeki tüm kaydıraklar, belirli yaş gruplarına göre kategorilendirilmiş. Dolayısıyla yetişkinler de burada en az çocuklar kadar eğleniyor.

Aquamar Waterpark bünyesindeki kaydırakların çeşitliliği, gerçekten de insanı hayrete düşürecek kadar fazla. Kara Delik’ten Spiral’e, Kamikaze’den Süper Çok Renkli’ye kadar birbirinden farklı tasarımlara sahip çok sayıda kaydırak burada sizleri bekliyor. Hatta tesis içerisinde farklı damak tatlarına hitap eden menülere sahip restoranlar ve kafeler bulunuyor.
•Adres: Ctra. de Platja d’en Bossa, s/n, 07817 Sant Josep de sa Talaia, Illes Balears
•Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00

13. Cova de Can Marça

Cova de Can Marca ibiza gezisi

Adanın kuzeyindeki Cova de Can Marça, bir zamanlar kaçakçıların ellerindeki malları gizlemek için sıkça kullandıkları bir zula yeriymiş.

Mağara, şimdilerde ise gerek yazın en sıcak günlerinde bile serin olması gerekse de doğal güzelliği ile adada tatil yapan gezginlerin en çok ziyaret ettikleri cazibe merkezlerinden birine dönüşmüş durumda. Üstelik mağaranın dik yamaca açılan kısımlarına odaklanarak harika deniz manzarasını fotoğraflama olanağı bulabilirsiniz.

Cova de Can Marça hakkında detaylı bilgi edinmek için 30 dakikada bir gerçekleştirilen rehberli turlara katılabilirsiniz. Sonra da mağaranın kalbindeki havuzlara odaklanıp enfes müzik ve ışık gösterilerinin tadını çıkartabilirsiniz.

Yeraltı oluşumunu nasıl bulabileceğiniz konusunda da sakın endişe kapılmayın. Çünkü tek yapmanız gereken Puerto de San Miguel’e ulaştıktan sonra yön tabelalarını takip etmek.
•Adres: Port de Balansat, 07815 Puerto de San Miguel – Ibiza
•Ziyaret Saatleri: 10.30-19.30

14. Necropolis del Puig des Molins

Necropolis del Puig des Molins ibiza gezilecek yerler

M.Ö. 7. yüzyılda adada ilk yerleşimin kurulduğu alanın 500 metre kadar güneyinde yer alan Necropolis del Puig des Molins, üç ana bölümden oluşuyor.

Adını 14. yüzyıldan itibaren bölgeye inşa edilen yel değirmenlerinden alan mezarlığın ilk ve en eski bölümünde koloniciler tarafından oluşturulmuş defin yerleri bulunuyor.

İkinci kısımda, Kartacalılar’a ait mezarları görebilirsiniz. Nekropol alanının görece daha yeni sayılabilecek bölümünün kökenleri ise M.S. 6. ve 7. yüzyıllara kadar uzanıyor.

Uzaktan bakıldığında kayalarla kaplı sıradan bir yamacı andıran Puig des Molins’de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonrasında elde edilen buluntular, mezar alanı ile aynı adı taşıyan müzede sergileniyor.

Dolayısıyla tesisi ziyaret ettiğinizde, antik dönemlerde yerel halkın inanışları gereği mezarlara yerleştirdikleri mücevherleri, kilden yapılma heykelcikleri ve çeşitli boyutlardaki çömlekleri yakından inceleyebilirsiniz.
•Adres: Via Romana, 31, 07800 Eivissa, Illes Balears
•Ziyaret Saatleri: 10.00-21.00
•Giriş Ücreti: €2,40
•Web Sitesi

15. Mercadillo las Dalias

Mercadillo las Dalias ibiza gezilecek yerler

Tatil amaçlı seyahat ettiğiniz destinasyonlarda alışveriş yapmaktan hoşlanıyorsanız, Ibiza gezilecek yerler listenizin son sırasını Mercadillo las Dalias’a ayırabilirsiniz. Yalnız bu pazarı, daha önce bahsettiğim aynı bölgede kurulan türdeşi ile sakın karıştırmayın.

Zira San Carlos’a hareketlilik katan pazar, gün batımını takiben faaliyet göstermeye başlıyor. Haliyle buradaki faaliyetler, yalnızca el yapımı ürünlerin sunumu ile sınırlı kalmayıp eğlenceye ve gastronomiye meraklı bireylerin de ilgisini çekebilecek çeşitliliğe kavuşuyor.

Las Dalias Akşam Pazarı, pazartesi ve salı günleri kuruluyor. Haftanın ilk iki gününe ek olarak turizm sezonunun pik yaptığı temmuz ve ağustos aylarında her pazar buraya gidip cazip alışveriş ve eğlence olanaklarından yararlanma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Tam da beklentilerinizi karşılayacak yoğunlukta bir akşam pazarı deneyimi yaşamak için ziyaretinizi web sitesindeki etkinlik takvimine göre ayarlamanızı tavsiye ederim.
•Web Sitesi

İbiza’da Nerede Kalınır?

ibiza’da nerede kalınır Mirador de Dalt Vila
5 yıldızlı Hotel Mirador de Dalt Vila, bölgedeki en popüler otellerden bir tanesi. Rezervasyon için tıklayın.

İbiza’da nerede kalınır? başlıklı yazımda detaylıca anlattığım gibi İbiza’da konaklama yapabileceğiniz en güzel bölgeler: Ibiza Town, Santa Eularia des Riu, Sant Antoni de Portmany, Platja d’en Bossa, Es Cana, Portinatx ve Talamanca bölgeleri.

Eğer İbiza seyahatinizde çok kaliteli, 5 yıldızlı, popüler bir tesiste konaklamak isterseniz İbiza Town’da merkezi bir noktada, güzel bir tepe üzerinde kurulu Hotel Mirador de Dalt Vila adlı tesise göz atabilirsiniz.

Akdeniz manzaralı şık odaları ile hizmet veren otel Booking.com’da yapılan ziyaretçi değerlendirmeleri sonucunda 10 üzerinden 9,5 gibi muazzam bir puan almış bir tesis. Otel hakkında daha detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak isterseniz tıklayın.

İbiza gezilecek yerler yazısı boyunca adada yer alan ve gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eğer sizin de mutlaka İbiza gezilecek yerler listesine eklemelisin dediğiniz yer varsa yorum yazarak bizimle paylaşın!