Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

İzmir Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

izmir gezilecek yerler

Turistik ilçeleriyle ün kazanmış olan İzmir, merkezinde de harika vakit geçirebileceğiniz yerleri barındırıyor. Smyrna’da doğan ve Kadifekale’de gelişen Ege’nin İncisi İzmir gezilecek yerler listesinden de anlayabileceğiniz üzere Helen Uygarlığı’ndan cumhuriyet tarihine kadar olan geniş dönemde pek çok uygarlığın yoğun ilgi gösterdiği bir kent olmuş.

Geçmişten gelen bu zenginlik, kültürel açıdan gelişmiş yerel halkın desteklediği yatırımlarla günümüzde de artmaya devam ediyor.

İzmir Gezilecek Yerler Listesi

Gerek İzban gerekse de İzban’a bağlı otobüs ve metro hatları sayesinde İzmir’de turistik alanlara ulaşım oldukça kolay hale gelmiş. Üstelik sizlere liste boyunca detaylıca anlattığım bu yerlerin bulunduğu ilçelerde konaklama yapabileceğiniz çok sayıda tesis bulunuyor. Ayrıca İzmir’de yer alan müzeleri bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebileceğinizi hatırlatmak istiyorum.

Bu arada İzmir’de konaklama ve otel tavsiylerimiz hakkında tüm detaylı bilgileri İzmir’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Uzatmadan İzmir gezilecek yerler listemizde detaylara geçelim.

1. Saat Kulesi

izmir gezilecek yerler Saat Kulesi

İzmir‘in simgelerinden birisi olan Saat Kulesi, Konak Meydanı’nın merkezinde yer alıyor. Kentin merkezinde yer alması nedeniyle İzmir gezilecek yerler listenizde ilk sıraya yerleştirebileceğiniz yapı, 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine Sadrazam Mehmet Said Paşa’nın emriyle 1901 yılında, Alman Konsolosluk Binası’nın planlarını da çizen Raymond Charles Péré tarafından inşa edilmiş.

Kuzey Afrika temalı kolonlar üstünde yükselen, alt kısmı şadırvan tarzındaki kule, özgün mimari özellikleri nedeniyle Osmanlı’daki diğer türdeşlerinden ayrılıyor.

2. Tarihi Asansör

izmir gezilecek yerler Tarihi Asansör

Konak İlçesi’ne bağlı Karataş Semti’nde yer alan Tarihi Asansör, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılmış. Yapının inşasından önce bölgede yaşayan Türkler’in “Karataş Merdivenleri”, Yahudiler’in ise “Davidaslar’ın Merdiveni” adıyla andıkları 155 basamaklı yaya yolu aracılığyla bağlantı sağlanan Mithatpaşa ile Şehit Nihatbey caddeleri arasındaki ulaşım, asansör sayesinde kolay hale getirilmiş.

Günümüzde de işlevini sürdüren asansörün üst kısmında dilerseniz manzaranın tadını çıkartabilir, dilerseniz de kafeteryada lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. Yapının alt kısmındaki Dario Moreno Sokağı’nda fotoğraf çekmeden bölgeden ayrılmamanızı tavsiye ederim.

3. Kemeraltı Çarşısı

izmir Kemeraltı Çarşısı

Mezarlıkbaşı Semti ile Konak Meydanı arasında uzanan Kemeraltı Çarşısı, 1650-1670 yılları arasında denizin doldurulması ile oluşturulmuş.

Artık kullanılmayan yerleşim alanları ile çok sayıda ticarethanenin bulunduğu çarşının ilk sakinleri demirciler, kömürcüler, çiviciler, baharatçılar olmuş.

Günümüzde eski kimliğinden büyük oranda uzaklaşarak, uygun fiyatlı giyim ürünlerinin ağırlıklı satışının yapıldığı bir yer haline gelse de çarşı alanını Hisar Camii, Kızlarağası Hanı gibi yapıları ziyaret etmek ve İzmir’in sokak lezzetlerini tatmak için ziyaret edebilirsiniz.

4. Teleferik

Teleferik izmir

İzmir’in merkez ilçelerinden birisi olan Balçova’da faaliyet gösteren teleferik, bakım olmaması kaydıyla haftanın her günü 10.00-22.30 saatleri arasında faaliyet gösteriyor. Y

akın zamanda kapsamlı bir yenileme çalışmasıyla tekrardan hizmete alınan ulaşım aracının çalıştığı tepe, çam ağaçlarının neden olduğu bol oksijenli havası ve körfez manzarası sayesinde yerel halkın ilk açıldığı günden beri gözdesi olmuş durumda.

3 dakikalık bir yolculukla üst kısmına ulaşabileceğiniz Teleferik Dağı’nda piknik alanlarının dışında sizleri kır kahvesi ve çocuk oyun alanları bekliyor. Hem manzaranın hakkını vermek hem de uzun süre kuyrukta beklememek için teleferiğe günün erken saatlerinde gitmekte fayda var.

5. Kadifekale

izmir gezilecek yerler Kadifekale

Eski adı Pagos olan Kadifekale’yi, kentin tarihinden izler taşıyan en eski yapılarından birisi olması nedeniyle İzmir gezilecek yerler listelerinize almanızı öneriyorum.

Smyrna’dan sonra kentin yeniden kurulduğu tepenin zirvesinde yer alan kale, Büyük İskender’in Klaros’un Apollon Kâhini’nden aldığı tavsiyeler üzerine generallerinden Lysimachos tarafından inşa ettirilmiş.

Günümüze sadece batı bölümündeki 5 kulesi ve güneyindeki duvarlarının bir bölümü ulaşabilen askeri yapıda yapılan kazılar neticesinde Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunmuş. Zengin bir tarihe sahip yapıyı, bulunduğu bölgenin zayıf sosyo-ekonomik yapısından dolayı rehberli turlar aracılığıyla gezmenizde yarar var.

6. Sasalı Doğal Yaşam Parkı

izmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı

Çiğli’deki İzmir Doğal Yaşam Parkı, 1937 yılında kurulmuş olan ve ilkel şartları nedeniyle eleştiri konusu olan Kültürpark içerisindeki Fuar Hayvanat Bahçesi’nin 2008 yılında barındırdığı sulak alanlar ile zengin bitki, hayvan çeşitliliği ile bilinen Sasalı’ya taşınmasıyla kurulmuş.

425 dönümlük alana sahip Sasalı Doğal Yaşam Parkı içerisinde 125 farklı türden 1500’e yakın hayvanı, kendilerine ayrılmış özel yaşam alanlarında ziyaret edebilirsiniz.

Okullara ve yaban hayatı merak eden gruplara eğitimlerin de verildiği park, yeme-içme ve alışveriş olanakları açısından ziyaretçilerini memnun edecek zenginliğe sahip.

7. Agora

izmir gezilecek yerler Agora

Namazgâh Semti’ndeki Agora, kentin Roma egemenliği altında olduğu M.S. 2. yüzyılda inşa edilmiş. Kemeraltı Çarşı’nın Mezarlıkbaşı yönüne doğru gittiğinizde kolaylıkla ulaşabileceğiniz tarihi yerleşke, Kadifekale’ye yakın bir alanda üç katlı olarak kurulmuş.

Kentin ticari, adli, dini ve siyasi fonksiyonlarının yerine getirilmesinin amaçlandığı yapı kompleksinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda Zeus Sunağı, başta Tanrıça Vesta kabartması olmak üzere çok sayıda heykel ile birlikte mermer, taş, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan yapılmış eserler gün ışığına çıkartılmış.

Ayrıca, İon agoralarının en büyüğü ve en iyi korunmuşu sayılan İzmir Agorası’nı gezerken M.S. 178 yılında yaşanan büyük deprem hakkında bilgiler içeren yazıtları da inceleyebilirsiniz.

8. Kordon

izmir Kordon

Kentin renkli sosyal yaşamının merkezinde yer alan Kordon, Pasaport’taki Atatürk Meydanı’ndan başlayarak İzmir Limanı’na kadar uzanıyor. 2000’li yılların başındaki çalışmalarla yeşil alanlara ve yürüyüş yollarına kavuşan kordon boyuna, kentin gelişmiş toplu ulaşım ağı sayesinde havaalanından kolayca ulaşabilirsiniz.

Sakin bir günde denizin ve güneşin tadını çıkarmak için yürüyüşler yapabileceğiniz kordonda güneşin batmaya başlamasına yakın saatte kafelerden veya restoranlardan birisine oturursanız, gün batımının büyüleyici manzarasını izleyebilirsiniz.

Kordonda zaman geçirdikten sonra iskeleden vapura binip Karşıyaka’ya gidebilir veya gece hayatı ilginizi çekiyorsa Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yürüyebilirsiniz.

9. Fuar (Kültürpark)

izmir’de görülecek yerler Fuar (Kültürpark)

Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda 1936 yılında Behçet Uz önderliğinde kurulmuş olan İzmir Fuar Alanı, nam-ı diğer Kültürpark, ile ülkemizin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantılarının güçlendirilmesi amaçlanmış.

Her yıl çeşitli kategorilerde fuar organizasyonlarının gerçekleştirildiği Kültürpark’ın en önemli etkinliğini, 9 Eylül’de başlayan ve 10 gün süren İzmir Enternasyonal Fuarı oluşturuyor.

Paraşüt Kulesi, Lunapark gibi eğlence alanlarına sahip İzmir’in kalbindeki yeşil alanı fuar dönemleri dışında ziyaret ederseniz; Atatürk Açıkhava Tiyatrosu; İsmet İnönü Sanat Merkezi, Resim-Heykel Müzesi ve İzmir Tarih ve Sanat Müzesi gibi kültürel mekânlarında keyifli saatler geçirebilirsiniz.

10. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

izmir görülecek yerler Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
Foto kaynak: izmiroyuncakmuzesi.com

İzmirli seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli yerlerinden topladığı oyuncaklar ve başta Sunay Akın olmak üzere çeşitli bağışçıların katkılarıyla koleksiyonu oluşturulan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2010 yılında ziyarete açılmış.

Çocuğunuzu eğlendirmek ve kendi çocukluğunuza geri dönmek için İzmir gezilecek yerler listenize alabileceğiniz Varyant’taki müzede sanatçının topladığı oyuncakların dışında yetenekli çocukların ortaya çıkarttığı eserleri ve 1850-1970 yılları arasında çeşitli malzemelerden üretilmiş dünya tarihinin önemli oyun eşyalarını inceleyebilirsiniz.

Konak Belediyesi bünyesindeki kültürel tesiste ayrıca geleneksel gölge oyunlarımızın tanıtıldığı bir atölye bulunuyor.

11. St. Polycarp Kilisesi

izmir St. Polycarp Kilisesi
Foto kaynak: mekan360.com

Swissotel Grand Efes ile Hilton Oteli’nin arasında sayılabilecek bir noktada yer alan St. Polycarp Kilisesi, Fransa Kralı 8. Lois’nin isteği ve Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle 1625 yılında inşa edilmiş.

M.S. 155 yılında inancından ötürü Romalılar tarafından Kadifekale’de öldürülen azizin adıyla anılan kilise ve manastır bölümü 1688 depreminde zarar görmesinin ardından 1690-1691 yılları arasında yeniden inşa edilmiş.

Hz. İsa’nın ölümünün ardından sarıldığı kefenin bir reprodüksiyonuna ev sahipliği yaptığı için Hıristiyan dünyasında önemli yere sahip olan kilisenin görülmesi gereken kısımlarını Saat Kulesi’ni de tasarlayan Raymond Péré tarafından çizilmiş freskler oluşturuyor.

12. Konak Meydanı

izmir gezilecek yerler Konak Meydanı

Kordon’daki Gündoğdu Meydanı ve Pasaport’taki Cumhuriyet Meydanı ile birlikte sosyal olaylarda toplanma merkezi olarak kullanılan kentin üç alanından birisi olan Konak Meydanı’na gezilecek yerler açısından merkezi bir konumda olması nedeniyle ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

Çevresi resmi kurumlara çevrili olan meydan, Saat Kulesi’nin dışında 1919’da Yunanlılar tarafından şehit edilen Hasan Tahsin anısına dikilmiş İlk Kurşun Anıtı ve dış kısmının kaplayan çinileri ile ilgi çeken Konak Yalı Camii’ne ev sahipliği yapıyor.

Atatürk Kültür Merkezi’ne doğru olan bölümü botanik bahçelerine ayrılmış meydanda fotoğraf çektirdikten ve güvercinleri besledikten sonra dilerseniz hemen arkasından başlayan Kemeraltı’na girebilir ya da denize doğru olan kısmındaki toplu taşıma duraklarından kentin diğer noktalarına hareket eden taşıtlara binebilirsiniz.

13. Kızlarağası Hanı

izmir gezilecek yerler Kızlarağası Hanı

Kemeraltı Çarşısı içerisindeki hanların en büyüğü ve en görkemlisi sayılan Kızlarağası Hanı, ihtişamlı Hisar Camisi’nin batısına Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında inşa ettirilmiş.

Tamamlandığı 1745’de denizin kenarında yer alan hanın alt katı ticari aktivitelere, üst kısmıysa konaklamaya ayrılmış. 1993 yılında restore edilerek şehre kazandırılan turistik çarşıda günümüzde çeşitli el sanatları ürünlerinin, halıların, takı eşyalarının ve hediyeliklerin satıldığı dükkânlar faaliyet gösteriyor.

Kemeraltı’nı ve hanı gezdikten sonra dilerseniz orta kısmındaki avluda faaliyet gösteren çay bahçesinde soluklanabilir, içeceğinizin tadını çıkartabilirsiniz.

14. Atatürk Müzesi

izmir Atatürk Müzesi
Foto kaynak: izmirmuzesi.gov.tr

Kordon olarak da anılan Kordon Boyu üzerindeki Atatürk Müzesi’nin binası, 1875-1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor tarafından ikametgâh olarak yaptırılmış.

1922’de sahibi tarafından terk edilen bina İzmir İktisat Kongresi’nin toplandığı 1923 yılından itibaren ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından şahsi çalışmalarını yürütmek için kullanılmış.

1941’de belediyenin müze olarak halkın ziyaretine açtığı Osmanlı-Levanten mimarisine sahip binada dönemin mobilyaları ile birlikte Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergileniyor.

15. Kıbrıs Şehitleri Caddesi

izmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İzmir gezilecek yerler listesinin son sırasında sizlere ziyaret etmenizi tavsiye edeceğim Kıbrıs Şehitleri Caddesi hem eğlence arayışındakileri hem de alışveriş tutkunlarını memnun edecek olanakları bünyesinde barındırıyor.

Talatpaşa ile Ali Çetinkaya bulvarlarının kesiştiği noktadan başlayıp, Kordon’un limana doğru giden bölgesine kadar uzanan cadde sağlı sollu alışveriş ve yeme-içme mekânları ile doluyken; Gazi Kadınlar, Muzaffer İzgü, Dantel gibi ünlü yan sokakları eğlence yerlerine ayrılmış.

İzmir’de Gezilecek Diğer Yerler

İzmir gezilecek yerler yazısı boyunca İzmir’de gezip görmeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgiler verdim. Eğer İzmir seyahatinizde zaman probleminiz yoksa İzmir gezilecek yerler listenize şu noktaları da ilave edebilirsiniz:
•Çeşme
•Alaçatı
•İzmir Arkeoloji Müzesi
•Kuş Cenneti
•Gündoğdu Meydanı
•Neşe ve Karikatür Müzesi
•Etnoğrafya Müzesi
•İnciraltı
•Küçükpark
•KEY Müzesi
•Yalı Camii
•Bozdağ
•Urla
•Homeros Vadisi
•Seferihisar
•Uzay Kampı
•Konak Pier
•Alsancak Sevgi Yolu
•Göztepe
•Karşıyaka Çarşı
•Kent Ormanı
•Ödemiş
•Bergama
•Tire
•Foça
•Karaburun
•Dikili
•Havra Sokağı

İzmir’de Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

izmir’de nerede kalınır Smart Hotel İzmir
Smart Hotel İzmir, konaklama için güzel bir seçenek.

İzmir seyahatinizde konaklama yapacağınız otelinizi kendiniz ayarlayacaksanız 3 yıldızlı Hotel Baylan Basmane, Ibis Izmir Alsancak, 4 yıldızlı Smart Hotel İzmir, Ramada Plaza İzmir ile 5 yıldızlı Swissôtel Grand Efes İzmir tercih edebileceğiniz güzel otellerden bazıları.

İzmir’de konaklama konusunda genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında tüm detayları İzmir’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

İzmir gezilecek yerler başlıklı yazımızda ülkemizin en güzel şehirlerinden İzmir ve çevresinde gezip görmeniz gereken tüm önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım.

Umarım bu yazı İzmir seyahatiniz öncesinde sizin için faydalı kaynak olur. Şimdiden iyi tatiller!