Kategoriler
Gezilecek yerler Uncategorized

Trabzon Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 15 Yer!

trabzon gezilecek yerler

Anadolu’nun en eski limanları arasında sayılan Trabzon gezilecek yerler bakımından doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ziyaretçilerine bir arada sunuyor.

M.Ö. 9. yüzyılda Sinop’tan gelen Yunan kolonicilerin kurduğu kentin sıcakkanlı insanı, maharetli elleriyle bu zenginlikleri sosyal hayata aktarmış. Üstelik kentin gezilecek yerlerin ve bu yerlerin çevresindeki sosyal olanakların sizlere verecekleri unutulmaz hazları yazın yaylada kışınsa şehir merkezindeki uygun fiyatlı otellerde konaklayarak yaşayabilirsiniz.

Trabzon Gezilecek Yerler Listesi

Son yıllarda yaylaları ile adından sıkça söz ettiren Trabzon’a seyahat etmek için en uygun dönem yaz ayları. Isınan havayla birlikte hareketlenen kente bu dönemde giderseniz, yaylalarda düzenlenen festivalleri izleme şansı yakalayabilir, serin havada şehrin gezilecek tüm turistik alanlarını sıkıntı yaşamadan ziyaret edebilirsiniz.

Bu arada Trabzon’da konaklama hakkında genel bilgiler ile otel tavsiyelerimizi Trabzon’da nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

1. Sümela Manastırı

trabzon gezilecek yerler Sümela Manastırı

Adı kentle özdeşleşmiş olan Sümela Manastırı’nı tarihi önemi ve barındırdığı güzellikler nedeniyle Trabzon gezilecek yerler listenizin ilk sırasına almanızı öneriyorum.

M.S. 365-395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen dini kompleks, Maçka’daki Altındere Vadisi sınırları içerisinde yer alıyor.

14. yüzyılda Türkmen akınlarına karşı askeri amaçla da kullanılan eşsiz manzaraya sahip manastırın görülmesi gereken kısımlarını kilise bölümünün içerisindeki freskler oluşturuyor. Kapadokya stilli manastırın bir benzerini Maşatlık Mevkii’nde bulabilirsiniz.

2. Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi trabzon

1250-1260 yılları arasında inşa edilen Ayasofya, İstanbul’un Latinler tarafından işgal edilmesinin ardından şehre gelerek Trabzon İmparatorluğu’nu kuran Komnesos Ailesi’nden Kral 1. Manuel tarafından yaptırılmış.

Trabzon’un Osmanlı tarafından alındığı 1461’den 1584’e kadar işlevini sürdüren manastır kilisesi, bu tarihten itibaren Kürt Ali Bey tarafından camiye dönüştürülmüş.

Geç Bizans mimarisinin eşsiz özelliklerini barındıran yapı, 1964’de müze haline getirilmiş ve iç kısmındaki görkemli eserler halkın ziyaretine açılmış.

3. Trabzon Kalesi

trabzon gezilecek yerler trabzon kalesi

Günümüzde Araklı İlçesi’nin Kalecik Mahallesi sınırları içerisinde kalan Trabzon Kalesi, Fatih Sultan Mehmet’in kenti almasının ardından savunma amaçlı olarak inşa edilmiş.

Bizans Çağı’na ait eski kale temelleri üzerine şehirdeki tarihi kalıntılardan toplanan taşlarla oluşturulan askeri yapının Yukarı, Orta ve Aşağı Hisar olmak üzere 3 bölümü bulunuyor.

Bu sayede denizden kentin en yüksek noktasına kadar güvenliği sağlayan kalenin içerisinde değişik dönemlerde inşa edilmiş çok sayıda dini ve idari yapı yer alıyor.

4. Yaylalar

trabzon Yaylaları

Yazımın başında belirttiğim gibi Trabzon tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri nedeniyle de ziyaret edilmesi gereken bir kent.

Doğa yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemi, fotoğrafçılık gibi merakları olanlar için ideal yapıya sahip yaylalar Maçka ve Tonya ilçelerinde yoğunlaşmış.

Başta Uzungöl olmak üzere Çatma Obası, Düzköy, Kadırga ve Sultanmurat hem sakin ortamları hem de kendilerine özgü sosyal çeşitlilikleriyle görmenizi önerebileceğim yaylalar.

Trabzon’daki tatil günlerinizi temiz havası ve gösterişli doğaya sahip yaylalarda geçirmek istiyorsanız, bir kısmında konaklama yeri ve alışveriş imkânı bulunmadığı için gerekli malzemeyi yanınızda götürmeniz öneriliyor.

5. Uzungöl

trabzon Uzungöl

Çaykara İlçesinde yer alan Uzungöl, Haldizen Deresi’nin önünün yamaçlardan düşen kayalarla tıkanması sonucunda oluşmuş.

Doğal sit alanı, tabiat parkı, özel koruma çevresi gibi statülere sahip yerleşim, sık ormanların arasındaki doğal güzellikleri ve yörenin zengin kültürü sayesinde popüler hale gelmiş.

Doğada vakit geçirmekten hoşlananların ve sakinlik arayanların tercih edebileceği yaylayı Trabzon gezilecek yerler listelerinize eklediğinizde, yörede faaliyet gösteren lokantalarda sunulan ve derede yetiştirilen lezzetli alabalıkların tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.

6. Vazelon Manastırı

trabzon Vazelon Manastırı
Foto kaynak: fazilkara.com

Maçka’ya 8 kilometre uzaklıkta yer alan Vazelon Manastırı, Kiremitli Köyü’nün çam ormanları arasına M.S. 270-317 yılları arasında kurulmuş.

Yerel turizm acentelerinin düzenledikleri rehberli turlara katılarak ziyaret edebileceğiniz dini yapı, kimi kaynaklara göre inşa edildiği dönem ve sonrasında edindiği yüksek gelir sayesinde Sümela Manastırı’nın kurulmasına destek olmuş.

1922 yılındaki mübadele sırasında terk edilen manastırın en üst kısmındaki kilisedeki ve sağ dış bölümündeki şapelde günümüze kadar varlıklarını koruyan freskleri inceleyebilirsiniz.

7. Boztepe

trabzon gezilecek yerler Boztepe
Foto kaynak: trabzondayim.com

Konuklarına Karadeniz’in ve kentin eşsiz manzarasını izleme ayrıcalığını sunan Boztepe, şehir merkezinin 3 kilometre kadar uzağında yer alıyor.

Ulaşımın son derece kolay olduğu yerleşim bölgesindeki çay bahçesine oturduğunuzda havaalanından Çarşıbaşı kısmına kadar tüm kenti seyredebilirsiniz.

Yerel halkın temiz havası nedeniyle tercih ettikleri bölgedeki çay bahçesinin ister açık alanında isterseniz de yağışlı havalar için eklenen kapalı çardaklarında anılarınız canlı tutacak birbirinden güzel Trabzon fotoğrafları çekebilirsiniz.

8. Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü trabzon

Soğuksu’daki Atatürk Köşkü Müzesi’nin binası, tepenin şehre hâkim sırtına 1890 Kostantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak inşa ettirilmiş.

Gösterişli bir çam korusunun ortasında yükselen binada dönemin Avrupa mimari akımlarının etkilerini görebilirsiniz. 1923’te mülkiyeti devlete geçtikten sonra köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde konaklama amaçlı olarak kullanılmış.

O’nun ölümünün ardından 1943’te müzeye dönüştürülen köşkte döneme ait mobilyalar ile Atatürk’ün kullandığı kişisel eşyaları inceleyebilirsiniz.

9. Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)

trabzon Peristera Manastırı (Kuştul Manastırı)
Foto kaynak: yildizlifehotel.com.tr

Maçka İlçesi’ndeki turistik öneme sahip bir başka dini yapı olan Peristera (Kuştul) Manastırı, 752 yılında inşa edilmiş. 1203’te yağmalandığı için terk edilmesine rağmen 1393’te tekrar kullanılmaya başlanan manastır, tarihinde 3 defa yeniden inşa süreci yaşasa da çok az bir kısmı günümüze kadar ayakta kalabilmiş.

Tarihi kayıtlardan haç planlı büyük bir kilisesinin olduğu bilinen yapının yine de mağara kısmındaki küçük kilisesinin kalıntılarını ve oda duvarlarının bazı bölümlerini rehberli turlar aracılığıyla ziyaret edebilirsiniz.

10. Çal Mağarası

Çal Mağarası trabzon
Foto kaynak: softalaz.blogspot.com.tr

Trabzon gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir diğer doğal güzellik ise Düzköy İlçesi sınırları dâhilindeki Çal Mağarası.

2000 yılında bölge turizmine kazandırılan ve 2003’te ziyarete açılan mağara, taşıdığı su mevsimsel olarak değişmekle birlikte bir yer altı nehrini barındırıyor. Dünyanın 2. en uzun mağarası olarak kaydedilen jeolojik yapının çevresinde yemek yiyip, dinlenebileceğiniz çok sayıda restoran faaliyet gösteriyor.

11. Bedesten

trabzon gezilecek yerler bedesten

Kent merkezindeki Bedesten’in, Sultan Selim’in annesi tarafından 1512 yılında kaleme alınan imaret listesinde bulunması nedeniyle 1461-1512 arasında inşa edildiği düşünülüyor.

Anadolu’nun hemen hemen her şehrinde bir örneğine rastlayabileceğiniz yapı, kare planlı olarak tasarlanmış. Üzerine oturtulduğu 4 fil ayağı sayesinde estetik görünüm kazanan tarihi çarşının ilk katı mal alım satımına, 2. katıysa ticari ilişkilerin güçlendirildiği bölümlere ayrılmış.

Osmanlı’da olduğu gibi günümüzde de çeşitli ürünlerin satıldığı mağazalarla dolu olan kapalı çarşıda yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz restoranlar faaliyet gösteriyor.

12. Altındere Vadisi Milli Parkı

trabzon gezilecek yerler Altındere Vadisi Milli Parkı

Sümela Manastırı’nın da içerisinde yer aldığı Altındere Vadisi Milli Parkı, zengin çeşitliliğe sahip Doğu Karadeniz florasına ve faunasına ait örneklerin incelenebileceği alanlardan birisi olarak tanımlanıyor.

4.800 hektarlık bir alanı kaplayan milli park sahip olduğu trekking, kampçılık, spor amaçlı balıkçılık, doğa araştırması ve dağcılık imkanları nedeniyle yıl içerisinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Koruma alanı içerisindeki yaylalarda yaz döneminde kısa süreli konaklamaya izin verilse de bölgede uzun süre geçirmek için kullanabileceğiniz Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı hizmet veren tek bir tesis bulunuyor.

13. St. Anna Kilisesi (Küçük Ayvasıl Kilisesi)

trabzon’da gezilecek yerler St. Anna Kilisesi (Küçük Ayvasıl Kilisesi)
Foto kaynak: skyscrapercity.com

Trabzon en eski yapıları arasında sayılan St. Anna (Küçük Ayvasıl) Kilisesi, 7. yüzyılda inşa edilmiş. Kent merkezinde günümüze kadar varlığını korumuş az sayıdaki kiliseden birisi olan dini yapı, 1923 yılına kadar kullanılmış.

Bu tarihten itibaren belediyenin mülkiyetine geçerek süt tozu ve incir deposu olarak kullanılan yapı, bakımsızlık nedeniyle çoğu özelliğini yitirmiş. Yine de Trabzon’un bu nadide tarihi yapısını ziyaret ederseniz mimari işçiliğini, duvarlarındaki fresklerden geriye kalanları ve girişindeki 1. Basil zamanından kalma onarım kitabesini inceleyebilirsiniz.

14. Forum Trabzon AVM

Forum Trabzon AVM
Foto kaynak: forumtrabzon.com

Kent merkezinin kuzeydoğusundaki Forum Trabzon AVM, 100. Yıl Parkı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Kampüsü ile çevrelenmiş 72 bin m²’lik alan üzerine kurulmuş.

Bedesten dışında kentin en önemli alışveriş alanı olarak sizlere tavsiye edebileceğim tesis, trend markaların mağazalarından yeme-içme alanlarına, etkinlik alanlarından sinemalara kadar her yaş grubundan bireyi tatmin edecek içeriği bünyesinde barındırıyor.

15. Trabzon Müzesi

trabzon gezilecek yerler Trabzon Müzesi

1900’lü yılların başlarında Kostaki Teophylaktos tarafından ikametgâh amaçlı yaptırılan bir konak içerisinde faaliyet gösteren Trabzon Müzesi’nin binası, bankerin 1917 yılında iflas etmesiyle birlikte 1988’e kadar çeşitli amaçlar için kullanılmış.

2001 yılında tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından müze olarak halkın ziyaretine açılan yapıyı kentin etnografik ve arkeolojik değerlerini incelemek için Trabzon gezilecek yerler listelerinize dahil edebilirsiniz.

Trabzon’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Trabzon’da nerede kalınır Park Dedeman Trabzon
4 yıldızlı Park Dedeman Trabzon, konaklama için güzel bir seçenek.

Trabzon’da konaklama yapacağınız otelinizi kendiniz seçecekseniz 3 yıldızlı Park Square Hotel, Yıldız Life Hotel, Panagia Suite Hotel, 4 yıldızlı Park Dedeman Trabzon ve 5 yıldızlı Zorlu Grand Hotel Trabzon adlı tesislere göz atabilirsiniz.

Trabzon’da konaklama hakkında genel bilgileri ve otel tavsiyelerimiz hakkında detayları Trabzon’da nerede kalınır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.